Начало Хранене Групи храни и ястия Aлкохолни напитки Червено вино

Червено вино

Червено вино - изображение

Червеното вино се консумира много у нас. За ползата и вредата от него ще се говорим в следващите редове.

В червеното грозде се съдържат антиоксиданти – флавоноиди. Смята се, че те подпомагат сърдечната дейност, понижават нивото на вредния и увеличават количеството на полезния холестерол в организма, а това съществено намалява риска от образуване на тромби.

Антиоксидантите в този сорт грозде предпазват венците от заболявания. В ципата му има антиоксидант ресвератрол, който предотвратява разрушаването и унищожаването на нервните клетки, а това е от полза в лечението на болести на Паркинсон и Алцхаймер. Учените смятат, че това вещество забавя растежа на туморите при някои видове рак.

В сухите червени вина има повече флавоноиди. Колкото по-сладко е виното, толкова по-малко антиоксиданти има в него.

Полезни свойства на виното (червеното):

  • повишава апетита;
  • увеличава секрецията на ендокринните жлези;
  • помага за отделянето на жлъчката, на стомашен сок и за поддържането на нормална киселинност в стомаха;
  • разширява кръвоносните съдове;
  • има антибактериални свойства, освобождава от токсините;
  • нормализира обмяната на веществата;
  • възстановява жизнените сили;
  • обогатява организма с витамини от група В, с микроелементи и аминокиселини;
  • предотвратява развитието на атеросклероза;
  • забавя процеса на стареене на клетките;
  • предотвратява образуването на ракови заболявания (при прием на малки количества);
  • намалява нивото на холестерола (вредния);
  • предотвратява развитието на кариес и натрупването на зъбен камък;
  • отлично средство против стрес.


Вредата от червеното вино

Червеното вино е напълно забранено за хора с високо ниво на триглицериди, за страдащи от хипертония, исхемична болест на сърцето, панкреатит, чернодробни заболявания и депресии.

Тези, които изпиват над 300 грама от продукта дневно са застрашени от развиване на хипертония, сърдечни болести, инсулти, цироза на черния дроб, някои видове рак.

Диабетиците трябва да консумират червеното вино в ограничени количества и задължително по време на хранене, защото алкохолът предизвиква значително вариране на кръвната захар.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода0.0 мл.
Белтък0.0 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории64 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини В1, В2, В3, В5, В6, В8, В9

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаЕ-тата в хранитеНовиниЗдравни проблемиПатологияХранене при...ИсторияИзследванияЛеченияХрани и ястияОрганизацииСнимкиВидеоПроизводителиДиетиАнкетиСпортСъставкиФизиология