Начало Хранене Групи храни и ястия Aлкохолни напитки Червено вино

Червено вино

Червено вино - изображение

Червеното вино се консумира много у нас. За ползата и вредата от него ще се опитаме да разберем сега.

В червеното грозде се съдържат антиоксиданти – флавоноиди. Смята се, че те подпомагат сърдечната дейност, понижават нивото на вредния и увеличават количеството на полезния холестерол в организма, а това съществено намалява риска от образуване на тромби.

Антиоксидантите в този сорт грозде предпазват венците от заболявания. В ципата му има антиоксидант ресвератрол, който предотвратява разрушаването и унищожаването на нервните клетки, а това е от полза в лечението на болести на Паркинсон и Алцхаймер. Учените смятат, че това вещество забавя растежа на туморите при някои видове рак.

В сухите червени вина има повече флавоноиди. Колкото по-сладко е виното, толкова по-малко антиоксиданти има в него.

Полезни свойства на виното (червеното):

- повишава апетита

- увеличава секрецията на ендокринните жлези

- помага за отделянето на жлъчката, на стомашен сок и за поддържането на нормална киселинност в стомаха

- разширява кръвоносните съдове

- има антибактериални свойства, освобождава от токсините

- нормализира обмяната на веществата

- възстановява жизнените сили

- обогатява организма с витамини от група В, с микроелементи и аминокиселини

- предотвратява развитието на атеросклероза

- забавя процеса на стареене на клетките

- предотвратява образуването на ракови заболявания (при прием на малки количества)

- намалява нивото на холестерола (вредния)

- предотвратява развитието на кариес и натрупването на зъбен камък

- отлично средство против стрес

Вредата от червеното вино

Червеното вино е напълно забранено за хора с високо ниво на триглицериди, за страдащи от хипертония, исхемична болест на сърцето, панкреатит, чернодробни заболявания и депресии.

Тези, които изпиват над 300 грама от продукта дневно са застрашени от развиване на хипертония, сърдечни болести, инсулти, цироза на черния дроб, някои видове рак.

Диабетиците трябва да консумират червеното вино в ограничени количества и задължително по време на хранене, защото алкохолът предизвиква значително вариране на кръвната захар.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода0.0 мл.
Белтък0.0 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории64 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини В1, В2, В3, В5, В6, В8, В9

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаЕ-тата в хранитеНовиниЗдравни проблемиХранене при...ИсторияПатологияИзследванияЛеченияХрани и ястияОрганизацииСнимкиВидеоПроизводителиАнкетиДиетиСпортСъставкиФизиология