Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Питка за Бъдни вечер с мед

Питка за Бъдни вечер с мед

Питка за Бъдни вечер с мед - изображение

Необходими продукти:

За тестото:

  • 3/4 чаена чаша топла вода
  • 500 грама брашно
  • 2 чаени лъжички суха мая
  • 2 супени лъжици мед
  • 4 супени лъжици олио
  • 1/2 чаена лъжичка сол

За намазване:

  • 1 супена лъжица мед
  • 1 супена лъжица олио

Начин на приготвяне:

  • Изсипете маята в топлата вода, разбъркайте и оставете да престои няколко минути.
  • Пресейте брашното в голяма купа и към него добавете сместа от вода и мая, меда, олиото и солта.
  • Омесете меко и гладко тесто, като добавите още малко вода или брашно, ако е необходимо.
  • Преместете го в намазнена купа, покрийте я и изчакайте да втаса, докато не удвои размера си /30-60 минути/.
  • Сложете тестото върху набрашнена повърхност и отново го омесете за около минута.
  • Отрежете от него топка, голяма колкото юмрук, за да декорирате медената питка.
  • Поставете щастливата монета в останалата част от тестото, като преди това я измиете добре и я увиете в алуминиево фолио.
  • Оформете питката в предварително намазнена и покрита с хартия за печене кръгла тава.
  • Декорирайте с отделеното тесто, оформяйки букет от житни класове, символизиращи плодородието или слънце, грозд и т.н.
  • След като оформите украсата, я притиснете леко надолу, за да сте сигурни, че няма да се отдели при печенето.
  • Смесете меда и олиото и намажете обилно питката.
  • Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30 минути до образуването на златиста хрупкава коричка. Ако установите, че питката покафенява прекалено бързо отгоре, я покрийте с алуминиево фолио.

Приятен апетит!

 

 Весели Празници!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниЛюбопитноХрани и ястияИнтервютаДиетиХранене при...Алтернативна медицинаОрганизацииБотаникаИсторияПроизводителиЛечения