Питка за Бъдни вечер с мед
Необходими продукти:
За тестото:
- 3/4 чаена чаша топла вода
- 500 грама брашно
- 2 чаени лъжички суха мая
- 2 супени лъжици мед
- 4 супени лъжици олио
- 1/2 чаена лъжичка сол
За намазване:
- 1 супена лъжица мед
- 1 супена лъжица олио
Начин на приготвяне:
- Изсипете маята в топлата вода, разбъркайте и оставете да престои няколко минути.
- Пресейте брашното в голяма купа и към него добавете сместа от вода и мая, меда, олиото и солта.
- Омесете меко и гладко тесто, като добавите още малко вода или брашно, ако е необходимо.
- Преместете го в намазнена купа, покрийте я и изчакайте да втаса, докато не удвои размера си /30-60 минути/.
- Сложете тестото върху набрашнена повърхност и отново го омесете за около минута.
- Отрежете от него топка, голяма колкото юмрук, за да декорирате медената питка.
- Поставете щастливата монета в останалата част от тестото, като преди това я измиете добре и я увиете в алуминиево фолио.
- Оформете питката в предварително намазнена и покрита с хартия за печене кръгла тава.
- Декорирайте с отделеното тесто, оформяйки букет от житни класове, символизиращи плодородието или слънце, грозд и т.н.
- След като оформите украсата, я притиснете леко надолу, за да сте сигурни, че няма да се отдели при печенето.
- Смесете меда и олиото и намажете обилно питката.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30 минути до образуването на златиста хрупкава коричка. Ако установите, че питката покафенява прекалено бързо отгоре, я покрийте с алуминиево фолио.
Приятен апетит!
Весели Празници!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КОЛЕДНА ТАЙНА - КАРЪН СУОН - СИЕЛА
ЧАЙ ФИЛТЪР КОЛЕДЕН * 20
ВСИЧКО ЗАПОЧНА НА КОЛЕДА - ДЖЕНИ ХЕЙЛ - ХЕРМЕС
ГРЕЙС КОЛ КОМПЛЕКТ ЗЛАТНА ЖАРАВА И КАШМИР ТЕЧЕН САПУН + КРЕМ ЗА РЪЦЕ И НОКТИ + МЕТАЛНА ОСНОВА
КАКВО Е КОЛЕДА - ЛИН ПЛОРД- ХЕРМЕС
НАШАТА КОЛЕДА 2 - ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ - СИЕЛА
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Отслабване с мед и канела
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
Коментари към Питка за Бъдни вечер с мед