Хлебен квас с мед и стафиди

Необходими продукти:
800 грама ръжен хляб
2 супени лъжици мед
400 грама захар
2 чаени лъжици суха мая
50 грама стафиди
10 литра вода
Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на филии и изсушете във фурната при максимална температура. Много е важно да го сушите, докато се препече - не да изгори, но краищата да почернеят, защото това ще се отрази на вкуса на бъдещата напитка. Изсипете сухарите в дълбока купа, разтворете меда в малко вода и го прибавете към маята, разбъркайте добре. Изсипете захарта при сухарите, след това и стафидите, маята с меда и залейте всичко с топла пречистена вода. Покрийте съда с марля, а върху нея сложете кърпа. Оставете на слънце за 2 дни, ако е много горещо времето, може да е достатъчен и ден. Най-добре е да опитвате периодично. Първоначално квасът ще ви се струва прекалено сладък, но постепенно сладостта ще премине.
Ето почти готовият квас.
Оберете най-горните цели парчета хляб, сложете ги в литров буркан и приберете в хладилника. Това ще бъде закваската ви за следващата порция от напитката, която решите да направите.
Прецедете кваса с помощта на марля, разпределете в пластмасови или стъклени бутилки. Получава се около 9 литра течност. Сложете я в хладилника за едно денонощие, през това време ще се утаи. Квасът ще узрее и ще стане остър. В стъклени съдове напитката става по-вкусна, отколкото в пластмасови.
За следващия път не ви е нужна мая, просто сложете хляба, който прибрахте в началото, на дъното на тенджера и по-нататък рецептата е същата.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БОНОМЕЛИ РАЗТВОРИМА НАПИТКА С ЛАЙКА, МЕД И ПОРТОКАЛ саше * 16
ЛЕМОНЖИ сашета * 20 DXN
ТЕРМОС ПЪТУВАЙ С МЕН ЖЪЛТО-РОЗОВО 960 мл KANCHE
АРОМАНДИСЕ ЗЕЛЕНО КАФЕ НАТУРАЛНО саше * 18
СГЪВАЕМ ТЕРМОБОКС STARLYF COLD BOX
ГИМБЕР ЕЛИКСИР ОТ ДЖИНДЖИФИЛ BRUT 700 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Напитки
- Безалкохолни коктейли и сокове
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Как и защо да си направим вода с електролити
- Пилешко филе с мед и горчица
- Електролитни напитки – кога са полезни и кога не
- Десет храни и напитки, които забавят стареенето
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Хлебен квас с мед и стафиди