Бърза закваска за хляб

Необходими продукти:
1 пакетче суха или суха активна мая
1 чаена чаша топла вода с температура 21 градуса
1 чаена чаша студена вода
1 чаена чаша брашно
1 чаена лъжица захар
Начин на приготвяне:
Натрошете и/или изсипете маята в топлата вода, прибавете захарта и изчакайте, докато се образува пяна. Разбъркайте и прехвърлете в двулитров пластмасов или стъклен съд. Изсипете брашното, студената вода (консистенцията трябва да се получи като тесто за палачинки).
Оставете съда на стайна температура за няколко часа, без да го затваряте с капак, докато започнат активно да се образуват мехурчета. Разбъркайте и оставете сместа да престои една нощ.
Може да използвате закваската за всякакво тесто.
Ако я приготвите по-рано от необходимото и няма да я ползвате веднага, приберете я в хладилника. Постепенно ще се превърне в кисело хлебно тесто, което трябва да подхранвате всеки ден с равни части вода и брашно (по 1/2 чаена чаша). След това оставяйте тестото на стайна температура, без да затваряте съда, около 3 - 4 часа, докато се образуват мехурчета. Затворете го и приберете в хладилника.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Тутманик
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2
- Защо хлябът с квас е най-здравословен
- Тесто за най-вкусните пици и мекици
Коментари към Бърза закваска за хляб