Рецепти за домашно сладко от хинап
Хинапът е малък червен плод, приличащ много на фурма, шипка или големи маслини. Зрее през месец септември, когато и започваме да приготвяме зимнина. Има сладък и леко тръпчив вкус. Под дебелата обвивка на хинапа има сочна и леко кисела вътрешност, както и голяма костилка, като тази на фурмата. Ако се чудите какво да правите с толкова много малки плодчета, ви предлагаме няколко рецепти за приготвяне на домашно сладко от хинап.
Домашно сладко от хинап
Необходими продукти за приготвяне на сладко от хинап:
- 1 килограм хинап
- 1 килограм захар
- 1 чаена чаша вода
- 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина
Начин на приготвяне на домашното сладко от хинап:
Измийте хинапа под студена течаща вода и отцедете. Нарежете на две и отстранете костилките. Имайте предвид, че това може малко да ви затрудни.
Изсипете водата със захарта в тенджера и оставете да заври, след което добавете лимонената киселина и оставете да къкри. Разбъркайте захарния сироп, докато захарта се разтвори напълно и отстранете от котлона.
1 начин (бърз):
Изсипете половината захарен сироп към плодовете сложете на тих огън за 1 час. Свалете и оставете настрана за 6-7 часа да престои, изсипете останалия сироп и сварете до сгъстяване.
2 начин (бавен):
Изсипете хинапа към сиропа и оставете да престои така за една нощ. На следващия ден загрейте сместа на умерен огън. След като заври, намалете температурата и гответе около 10 минути, като разбърквате периодично и отстранявате образувалата се пяна. Свалете тенджерата от котлона и оставете отново да престои за една нощ. На сутринта отново сварете сладкото по същия начин за 10 минути, след което напълнете в стерилизирани буркани. Охладете и съхранете на хладно място.
Сладко от хинап с кардамон
Необходими продукти за приготвяне на сладко от хинап с кардамон:
- 225 грама хинап
- 175 грама захар
- сока и кората на половин лимон
- 150 милилитра вода
- 3 шушулки кардамон, начупени
- 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Начин на приготвяне на домашното сладко от хинап:
Измийте, отцедете и нарежете на две хинапа, премахнете костилките.
Смесете всички съставки в малка тенджера и ги загрейте на средно силен огън. Оставете сладкото да заври, намалете силата на котлона и оставете сместа да къкри, докато се сгъсти. Бъркайте периодично. Извадете шушулките кардамон и лимоновата кора и прехвърлете горещото сладко в буркан. Затворете плътно и обърнете с капачката надолу, докато се охлади напълно.
Поднесете домашното сладко от хинап с кисело мляко, мекици, палачинки или други кулинарни изкушения.
Да ви е сладко!
Интересни факти за хинапа:
- Често срещани имена на хинапа са китайски финик, китайска фурма, унаби, ююба, жожоба, финап, янап, барбарошка и дзиндзифка.
- През цялата китайска история се смята, че плодовете карат тийнейджърите да се влюбват. В районите на Хималаите и Каракорам, за да впечатлят дамите, мъжете слагат стъбло от хинап в шапката си, вместо да използват одеколон за аромат.
- Чудесен начин за почистване на небцето след хранене е консумацията на няколко плодчета хинап.
- Хинапът помага за подобряване на съня и действа успокояващо на хора, подложени на стрес.
- Плодовете са богати на витамин C и минералите желязо, йод и кобалт.
- Сладкото може да се консумира с кисело мляко, като пълнеж в палачинка или тестени сладки изделия.
Снимка: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУОНСЪН КОМПЛЕКС АМАЛАКИ капсули * 60 SW1528
ПРОМОНЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН ПЛОДОВ САПУН С МУШМУЛА И ХИНАП 250 г
АЛВЕО СИЛ капсули * 60 ТИЙМПРО
Безплатна доставка за България!НЕЙЧЪРС КРАФТ ПОДКРЕПА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ С БЯЛ ТРЪН капсули * 90
БИОХЕРБА АМАЛАКИ КОМПЛЕКС ПЪЛЕН СПЕКТЪР + СЕЛЕН капсули * 60
НовАЛВЕО СИЛ капсули * 20 ТИЙМПРО
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Плодове
- Сладко от нар с лимон
- Какво да правим със захаросаното сладко
- Хинап
- Консумирайте розово сладко поради 3 причини
- Сладко от дюли с парченца орехи
- Сладко от круши (цели)
- Сладко от райски ябълки с парченца лимон
- Сладко от люти чушки
- Хинап помага при чернодробни заболявания и рак на кожата
- Кекс със сладко от портокалови корички
Коментари към Рецепти за домашно сладко от хинап