Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Хинап

Хинап

Хинап - изображение

Хинапът, известен още като китайската червена фурма, расте в естествени и култивирани градини в Корея, Япония и редица райони в източната част на Азия. Също така се е приспособил в някои райони на Черноморието и Средиземноморието. Поради вкусовите качества и редицата здравни ползи за човешкия организъм, хинапът се отглежда и в изкуствено създадени плантации.

Изсушеният плод има подобен вкус и хранителен профил като тези на фурмата, тъй като предоставя на организма енергия, минерали и жизненоважни витамини.

Ботанически принадлежи на Rhamnaceae, семейството на цъфтящите растения, а научното му название е Ziziphus jujuba.

Хинапът е малко до средно по размер широколистно дърво, достигащо до 5-7 метра височина. Клонките му са силно разклонени и покрити с остри шипове. Устойчив е на суша и се развива добре, дори и при лоши почвени условия.

В началото на лятото цветовете на хинапа са светло зелени до бели и покриват цялата корона на дървото. Плодовете са със сочно бяло месо и твърда костилка, разположена в центъра. Големината им варира от 3 до 6 сантиметра в диаметър, а формата може да бъде овална, сплесната, кръгла или цилиндрична. Месото на плода е хрупкаво и леко стипчиво, наподобяващо това на ябълката. Когато изсъхне върху дървото, цветът му се променя от светло зелен до червен или кафяв. Повърхността на зрелите плодове се набръчква като при фурмите. Можете да се насладите на плодовете още когато са хрупкави и светло зелени или да изчакате да станат сухи и червени.

Здравни ползи

Хинапът, пресен или сушен, съдържа редица основни хранителни вещества, витамини и минерали, които са необходими за нормалния растеж, развитие и добро общо състояние на организма.

Докато пресният хинап е богат на витамини и фибри, сухите червени плодове са с високо съдържание на калории, но и богат източник на витамини и минерали.

Плодовете съдържат танини, които притежават антиинфекциозни, противовъзпалителни и антихеморагични свойства.

Пресният хинап е отличен източник на витамин С - около 69 милиграма на 100 грама или 115% от препоръчителния дневен прием. Витамин С е един от мощните водоразтворими антиоксиданти, които подпомагат отделянето на вредните свободни радикали от организма. Също така стимулира синтеза на съединителната тъкан и по този начин ускорява зарастването на рани.

Сухият хинап е отличен източник на калций и желязо. Калцият е важен минерал, изграждащ зъбите и костите. Също така отговаря за съкращаването на мускулите, съсирването на кръвта и проводимостта на нервните импулси. Желязото, като компонент на червените кръвни клетки, определя способността на кръвта да пренася кислород.

И пресните, и сухите плодове съдържат умерено количество витамини от група В. Сухият хинап предоставя на организма значителни количества пиридоксин, тиамин, ниацин, пантотенова киселина и рибофлавин. Тези витамини действат като кофактори и подпомагат метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините.

Лекарствени употреби

Сухите плодове на хинапа са неразривна част от традиционната китайска медицина и се прилагат успешно при нервност, инфекции и проблеми с храносмилането.

Избор и съхранение

Пресните плодове на хинапа се разпространяват от юли до ноември. След прибирането на реколтата, те се разделят според степента на узряване и техния размер. Могат да се изсушат на слънце или в специално предназначените за това машини. Сушените плодове могат да се консумират като такива или от тях да се приготви сок, вино, да се стрият на прах и т.н.

Ако искате да се насладите на свежите и хрупкави плодове, търсете твърд и светло зелен хинап. Те издържат до 3-4 дни на стайна температура и до няколко седмици в хладилник.

Сушените плодове могат да се съхраняват в продължение на месеци.

Кулинарна употреба

  • Пресният хинап може да се консумира като ябълка.
  • Сушените плодове могат да се консумират директно или да се включат в състава на рецепти за сладкиши, хляб или други кулинарни изкушения.
  • Ароматен и освежаващ, чаят от хинап предоставя и редица здравни ползи на човешкия организъм.
  • От сушеният хинап могат да се приготвят конфитюри и сладка.

Профил на безопасност

Плодовете на хинапа могат да се консумират от всички, включително бременни жени и малки деца.

Снимки: healthiana.com; livestrong.com

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода78,07 мл.
Белтък1,2 гр.
Мазнини0,20 гр.
Въглехидрати20,53 гр.
Калории79 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

ниацин, пиридоксин, рибофлавин, тиамин, витамин А, витамин С

ДРУГИ

Други полезникалций, мед, желязо, магнезий, цинк

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноБотаника