Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
Перфектно запечени, нежни и сочни пилешки гърди, задушени във вкусен и кремообразен сос от сметана и спанак, приготвени в тиган само за 30 минути. Тези лесни и бързи идеи за крехко пилешко са чудесно предложение за обяд или вечеря с ниско съдържание на въглехидрати, подходящи за сервиране дори на празничната трапеза. Представяме ви две изпитани рецепти за приготвяне на пилешко филе на тиган със спанак и сметана.
Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
Необходими продукти за приготвянето на пилешко със сос от сметана и спанак:
- 2 броя пилешки гърди, нарязани на хапки
- 2 супени лъжици олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
- 1 1/4 чаени чаши пилешки бульон
- 1 чаена чаша сметана
- 2 чаени чаши замразен спанак, отцеден и нарязан на ситно
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на пилешкото филе на тиган
Загрейте олиото в голям тиган на средно силен огън. Добавете пилешките хапки и ги запържете в продължение на 3-4 минути. След което сложете нарязания лук и гответе още 3-4 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Време е да сложите чесъна и джинджифила. Продължете да готвите за около 5-10 минути, като бъркате непрекъснато.
Постепенно излейте в тигана пилешкия бульон и сметаната, като бъркате, за да се смесят добре всички съставки. Намалете силата на котлона и оставете ястието да къкри в продължение на 5 минути или докато се сгъсти.
Накрая добавете спанака, разбъркайте и гответе още 1-2 минути. Отдръпнете съда от котлона и овкусете с подправки на вкус, ако е необходимо.
Поднесете пилешкото филе върху канапе от ориз или паста, гарнирано със сметановия сос.
Приятен апетит!
Пилешки гърди със спанак, сметана и пармезан на тиган
Необходими продукти за приготвянето на пилешки гърди на тиган:
- 4 пилешки гърди
- 2 супени лъжици зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- 1/2 чаена лъжичка сладък или пушен червен пипер
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах
- 1/2 чаена лъжичка босилек (сушен или една шепа пресен)
- 1/2 чаена лъжичка сушен розмарин
За соса от спанак и сметана:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 глава лук, наситнена
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 3/4 чаени чаши пилешки бульон
- 1 чаена чаша готварска сметана
- 250 грама бейби спанак
- 1/2 чаена чаша пармезан (или кашкавал), настърган
Начин на приготвяне на пилешките гърди на тиган със спаначен сос
Оставете пилешките филета да престоят в подсолена вода за 15 минути. Тази стъпка не е задължителна, но по този начин пилето става нежно и сочно.
Намазнете пилешките гърди със зехтин и подправете със сол, черен пипер, чесън на прах, сладък или пушен червен пипер, босилек и розмарин или използвайте подправки по ваш вкус.
Загрейте зехтин в тиган на умерен огън и запържете пилешките гърди за около 8 минути. Обърнете, покрийте тигана с капак, намалете котлона на средно силен огън и гответе още 10 минути или до готовност. Прехвърлете пилешките филета в чиния и покрийте с капак.
В същия тиган, който сте готвили филетата, сложете малко зехтин и задушете наситнения лук, докато омекне. Добавете чесъна и гответе, докато пусне аромата си (около 30-40 секунди), като разбърквате през това време.
Налейте пилешкия бульон и сметаната, разбъркайте добре и оставете соса да къкри за няколко минути. След това добавете спанака и гответе, докато омекне. Време е да сложите настъргания пармезан или кашкавал. Върнете пилето отново в тигана и оставете да се готви със соса на бавен огън за около 3-4 минути.
Свалете от котлона и сервирайте пилешкото с кремообразния спаначен сос.
Да ви е вкусно!
В една порция от ястието (200 грама) се съдържат: |
|
|
|
|
Съвети за сервиране и съхранение на ястието с пиле и сос
- Сервирайте самостоятелно или с гарнитура от зеленчукова салата, печен карфиол или моркови.
- Съхранете остатъците от ястието в херметически затворен съд и в хладилник. Правилно приготвени и съхранени, пилешките гърди могат да издържат 3 до 4 дни в хладилник.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешко филе Капрезе
- Пълнени пилешки гърди в бекон
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
Коментари към Пилешко филе на тиган със спанак и сметана