Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна

Забравете за сухото пилешко, приготвено на фурна, като изпробвате тези няколко рецепти. Подправени с ароматни подправки и марината, изпечени до златисто и хрупкаво, пилешките филета придобиват сочна и крехка текстура, богат вкус и апетитен вид. Ето няколко рецепти как да си ги приготвите бързо и лесно.
Сочни пилешки гърди на фурна
Необходими продукти за приготвянето на сочни пилешки гърди на фурна:
- 6 броя пилешки гърди
- 1/2 чаена лъжичка сол кашер
- 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне на пилешките гърди на фурна:
Включете фурната да загрява на 230 градуса и преместете решетката на средния ред. Намазнете със зехтин тава за печене с приблизителни размери около 30 сантиметра.
Овкусете пилешките филета от двете страни със сол и прясно смлян черен пипер. Полейте със зехтин и подредете в тавата едно до друго, като внимавате да не се застъпват.
Изпечете в загрятата фурна за около 20-30 минути или до готовност. Времето за печене зависи от дебелината на пилешките гърди.
Извадете тавата от фурната, покрийте я с алуминиево фолио и оставете месото да си почине в продължение на 10 минути.
Поднесете филетата топли с гарнитура от зеленчукова салата, печени картофи или зеленчуци с ориз.
Приятен апетит!
Пилешки гърди на фурна с чери домати и горчица
Тези мариновани пилешки гърди, приготвени на фурна, съдържат малко мазнини и много протеини. Това ги прави подходящ избор за редовните посетители на фитнеса. Съставките са за 4 порции.
Необходими продукти за приготвянето на пилешки гърди с чери домати на фурна:
- 4 обезкостени половини от пилешки гърди
- 500 грама чери домати
- 1 лимон
- пресни билки (по желание)
за марината:
- 1/2 чаена чаша балсамов оцет
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 2 скилидки чесън, пресовани
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на пилешките гърди:
Включете фурната да загрява на 200 градуса.
Пригответе марината като в дълбок съд смесите балсамовия оцет, зехтина, горчицата и чесъна. Добавете малко сол и черен пипер. Сложете пилешките гърди в готовата смес, за да се покрият добре. Затворете съда с прозрачно фолио и го поставете в хладилник да се маринова поне за 3 часа.
Изпечете маринованото пилешкото филе за около 30 минути, след това прибавете и чери доматите, нарязани на половинки. Гответе още десетина минути, докато месото стане достатъчно крехко.
Поръсете с настъргани лимонови корички и лимонов сок. Сервирайте пилешкото филе с чери домати, докато е още топло. По желание гарнирайте с пресни билки.
Да ви е вкусно!
Пилешки гърди с домати, чесън и маслини на фурна
Необходими продукти за приготвянето на пилешки гърди на фурна:
- 4 парчета пилешки гърди
- 3 скилидки чесън
- маслини на вкус (почистени от костилките и нарязани)
- сол и черен пипер на вкус
- 300-400 грама чери домати (може и обикновени)
- лук на вкус
- олио
Начин на приготвяне на пилешките гърди с домати и маслини на фурна:
Измийте пилешките гърди, подсушете и разрежете всяко парче през средата с остър нож, образувайки "джоб". Овкусете със сол и черен пипер отвътре и отвън.
Чери доматите разрежете на четири, чесъна и лука обелете и нарежете на ситно. Напълнете всеки "джоб" с домати, чесън, лук и парченца маслини, след което ги подредете в подходящ съд и налейте малко олио (може и малко вода). Изпечете ястието в загрята до 180-200 градуса фурна в продължение на около 40-45 минути или до образуването на златиста коричка.
Сервирайте ястието с гарнитура по избор.
Добър апетит!
Рулца от пилешки гърди със сушени сини сливи (на фурна)
Необходими продукти за приготвянето на пилешките рулца:
- 600 грама пилешки гърди или филе
- 100 грама сушени сини сливи (без костилки)
- 1 яйце
- щипка индийско орехче
- сол
Начин на приготвяне на рулцата от пилешки гърди:
Накиснете сушените сини сливи в гореща вода, докато подготвите месото.
Срежете пилешките гърди през средата, но не до долу, за да не се разделят на две части. Разтворете ги (като книга) и начукайте, като ги поставите между два листа стреч фолио.
След това овкусете с настъргано индийско орехче и сол. Сложете по няколко сушени сини сливи в средата на филетата и навийте на рула. Намажете така оформените филета от всички страни с разбитото яйце и подредете в тавичка.
Изпечете за 30-40 минути във фурната на 180 градуса.
Поднесете готовите пилешки рулца с гарнитура от зелена или картофена салата.
Добър апетит!
allrecipes.com
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Лимоново пилешко филе с масло и пресни билки
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пълнени пилешки гърди в бекон
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
- Булгур с пилешко и зеленчуци
Коментари към Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна