Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Първа част
За да запазим свежестта и вкусовите качества на хранителните продукти, е необходимо да ги съхраняваме правилно. Разбира се, във всяка една кухня има хладилник, удобни мебели с всевъзможни шкафчета, в които да се прибират различни храни, разнообразие от съдове - стъклени, пластмасови, порцеланови...
Що се отнася до начина на правилно съхранение на продуктите в хладилник, трябва да знаем, че температурата при най-ниското ниво (обозначен с №3 на снимката) е + 1 градус, на най-горното (№1) тя е +6 градуса, по средата (№2) - температурата е средна между вече споменатите. При вратата (№4) градусите са около +5 - +6 градуса. Освен това, ние често я отваряме и продуктите, разположени там, имат контакт със значително по-топъл въздух.
Такива температурни промени не са желателни за млечните изделия. Затова е необходимо да поставяме продуктите, съобразно всичко изброено по-горе.
Колкото до камерата, в нея се съхраняват месото, рибата, замразените зеленчуци.
Нека видим как да разполагаме правилно различните храни било то в хладилник или извън него...
Хлябът
Не бива да се съхранява в найлонови торбички. Топлото и затворено пространство създава условия за развитите на вредна микрофлора.
Най-добре е хлябът да се държи в глинена кутия за целта, в която ще диша, няма да изсъхва и ще остане ароматен. На второ място се препоръчват плетените кутии за хляб и дървените варианти. Трети в класацията са пластмасовите и металните, които се използват най-масово. Хлябът може да се запази и като се увие в подходяща кърпа.
Не поставяйте кутията за хляб върху хладилника, тъй като кондензът, който се получава, ще подпомогне по-бързото разваляне на хляба.
Съхранявайте ръжения и пшеничния хляб отделно.
Продуктът се запазва по-дълго време, ако го приберете в хладилника в пакет.
Яйцата
Яйцата се съхраняват далеч от останалите продукти. Структурата на черупката им е пореста, затова те поемат добре страничните аромати. В продукта може да проникне инфекция, например, при контакт с месен или рибен сок. Обтриването на яйцата с растително олио запушва порите.
Най-добре е яйцата да се разполагат с острата част надолу, за да може жълтъкът да бъде в средата и да няма допир до въздуха, който се намира в тъпия край. По този начин може да съхранявате продукта до 3 седмици на най-долното ниво на хладилника.
Често ги поставяме на вратата, но там са годни за употреба по-кратно време.
Колкото до спуканите, тях не бива да държите дълго, използвайте ги колко е възможно по-скоро.
Пъдпъдъчите яйца издържат до 3 месеца на стайна температура, но в затворен съд.
Брашното и зърнено-житните култури
Овесените ядки и просото се препоръчва да не се съхраняват повече от 4 месеца. Ечемикът и елдата се запазват по-дълго. Грисът и оризът траят половин година в домашни условия, а висококачественото пшенично брашно и ръженото - до година. Сортовете с по-ниско качество имат едва 2 - 3 месеца "живот".
Зърнено-житните продукти, брашното и нишестето е най-подходящо да се държат в херметически затворени стъклени или глинени, керамични съдове.
Ако в тях поставите "чувалче" със сол, може да се предотврати появата на буболечки. Съдовете се съхраняват в сухи проветриви помещения. Когато приготвяте ястия с такива продукти, е важно да не оставяте кутиите/бурканите отворени.
Сирената и колбасите
Сирената няма да изсъхват, ако ги поставяте в затворени съдове, без да нарязвате на парчета.
Колбасите и сирената съдържат голямо количество влага и може да се развалят бързо, ако се държат увити в торбички или в найлоново фолио. Най-подходящо е да прибирате в хладилника, увити в хартия и да поставяте на средния рафт.
Бъдете с нас и във втората част, в която ще обърнем внимание на плодовете, зеленчуците, млечните продукти, гъбите и месото.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
Безплатна доставка за България!АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
ТУИСТШЕЙК КОНТЕЙНЕР ЗА ХРАНА ОТ НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА В ПАСТЕЛНО ЧЕРНО 350 мл 78752
МИЛАН 1918 ЧАНТА ЗА ХРАНА С ТРИ КУТИИ ЗЕЛЕНА 1095120258
ТУИСТШЕЙК КОНТЕЙНЕР ЗА ХРАНА ОТ НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА В ПАСТЕЛНО РОЗОВО 350 мл 78749
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Секреция на стомашен сок
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Хранене през тръба
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Избягване на киселинни храни
Коментари към Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Първа част