Как да съхраняваме печурките - част 1
Печурките са най-разпространените за консумация гъби, те лесно се намират в търговската мрежа, достъпни са като цена, имат приятен вкус и притежават редица полезни свойства. Отнасят се към безопасните видове, с тях се приготвят множество ястия, може да се хапват дори сурови, без каквато и да било термична обработка.
За да запазим дълго време свежестта на печурките, е необходимо да ги съхраняваме правилно. За целта следва да знаем как.
Подготовка на гъбите за съхранение
Печурките издържат повече и не потъмняват, ако не се измиват и изобщо, като се изключи всякакъв контакт с вода. Трайността на вече измитите намалява няколко пъти. И още:
- отрежете пънчетата;
- старателно почистете шапката от замърсяванията като едва докосвате с нож;
- огледайте добре гъбите от всички страни и изрежете нездравите места, ако има такива;
- изцапаните с пръст печурки избършете само с мека суха кърпа.
Начини на съхранение
- В хладилник
Без да бъдат опаковани, оставени върху средния рафт в хладилника, печурките са трайни до три дни. При това температурата в него трябва да е между 0 и 2 градуса. При по-продължително съхранение без опаковка гъбите губят своята влажност, повърхността им потъмнява и стават безвкусни.
Ако предварително почистените печурки се поставят в пластмасов съд или найлонов пакет, те запазват свойствата си за седмица. Важно е периодично да се осигурява попадане на кислород в пакета/съда, защото в противен случай, образувалият се конденз ще допринесе за разваляне и нагниване на продукта.
Може да сложите гъбите на един ред в отделението за зеленчуци в хладилника. Покрийте с памучна тъкан или с хартия. Така ще ги запазите свежи до 5 дни.
- В хладилната камера
Ако замразите печурките, срокът им на годност се увеличава значително. Преди това ги подгответе по начините, описани по-горе. Поставете ги в плътно затварящи се съдове или пакети, които завържете стегнато.
При минус 18 градуса гъбите се запазват цял месец. Не трябва да се замразяват повторно, затова е добре да пакетирате количества, които ще използвате наведнъж.
- В студено помещение
Ако изберете този вариант, знайте, че печурките ще са годни за консумация най-много 12 часа. Сложете ги в емайлиран широк съд или в пластмасова кофа. Приберете на студено - в изба или мазе, например.
В следващата част ще говорим за съхранение на гъбите след термична обработка.
Източник: hozsovety.ru
Снимки: hozsovety.ru; Леди Mail.Ru; i-kulinar.com; edimdoma.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Зимна припънка, Зимненка
Коментари към Как да съхраняваме печурките - част 1