Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да съхраняваме печурките - част 1

Как да съхраняваме печурките - част 1

Как да съхраняваме печурките - част 1 - изображение

Печурките са най-разпространените за консумация гъби, те лесно се намират в търговската мрежа, достъпни са като цена, имат приятен вкус и притежават редица полезни свойства. Отнасят се към безопасните видове, с тях се приготвят множество ястия, може да се хапват дори сурови, без каквато и да било термична обработка.

За да запазим дълго време свежестта на печурките, е необходимо да ги съхраняваме правилно. За целта следва да знаем как.

печурки

Подготовка на гъбите за съхранение

Печурките издържат повече и не потъмняват, ако не се измиват и изобщо, като се изключи всякакъв контакт с вода. Трайността на вече измитите намалява няколко пъти. И още:

  • отрежете пънчетата;
  • старателно почистете шапката от замърсяванията като едва докосвате с нож;
  • огледайте добре гъбите от всички страни и изрежете нездравите места, ако има такива;
  • изцапаните с пръст печурки избършете само с мека суха кърпа.

гъби


Начини на съхранение

  • В хладилник

Без да бъдат опаковани, оставени върху средния рафт в хладилника, печурките са трайни до три дни. При това температурата в него трябва да е между 0 и 2 градуса. При по-продължително съхранение без опаковка гъбите губят своята влажност, повърхността им потъмнява и стават безвкусни.

Ако предварително почистените печурки се поставят в пластмасов съд или найлонов пакет, те запазват свойствата си за седмица. Важно е периодично да се осигурява попадане на кислород в пакета/съда, защото в противен случай, образувалият се конденз ще допринесе за разваляне и нагниване на продукта.

Може да сложите гъбите на един ред в отделението за зеленчуци в хладилника. Покрийте с памучна тъкан или с хартия. Така ще ги запазите свежи до 5 дни.

 печурки

  • В хладилната камера

Ако замразите печурките, срокът им на годност се увеличава значително. Преди това ги подгответе по начините, описани по-горе. Поставете ги в плътно затварящи се съдове или пакети, които завържете стегнато.

При минус 18 градуса гъбите се запазват цял месец. Не трябва да се замразяват повторно, затова е добре да пакетирате количества, които ще използвате наведнъж.

гъби

  • В студено помещение

Ако изберете този вариант, знайте, че печурките ще са годни за консумация най-много 12 часа. Сложете ги в емайлиран широк съд или в пластмасова кофа. Приберете на студено - в изба или мазе, например.

В следващата част ще говорим за съхранение на гъбите след термична обработка.

 

Източник: hozsovety.ru
Снимки: hozsovety.ru; Леди Mail.Ru; i-kulinar.com; edimdoma.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиБотаникаЛюбопитноХрани и ястияСнимкиДиетиНовиниСъставкиЛайфстайлПсихологияПроизводителиИсторияЗдравни съветиАлтернативна медицинаКлинични пътеки