Начало Хранене Групи храни и ястия Гъби Печурки

Печурки

Печурки - изображение

За ползата и вредата на добре познатите ни гъби печурки за първи път узнават жителите на Древен Рим, които смело разнообразяват ястията си с тях. За да разполагат непрекъснато с гъбите, започват да ги отглеждат като обикновени зеленчуци.

 

Състав

В състава на печурките влизат витамини С, Д и от група В, редица важни аминокиселини, магнезий и калий, както и огромно количество растителен протеин. Именно заради последния, по отношение на засищането, което дава консумацията на растението, то се сравнява с месото и в това има доза истина. Процентното съдържание на белтък в гъбите превишава това в кокошите яйца и месните продукти. Този протеин напълно се усвоява от организма.

Набавяйки бързо необходимите за тялото вещества, печурките не допринасят за наддаване на телесно тегло, нискокалорични са, което ги прави подходящи за включване в диети за отслабване.

Печурки

Полезни свойства

Ястията, приготвени от печурки, се препоръчват на хора с различни степени на анемия, захарен диабет и атеросклероза.

Тъй като продуктът се справя отлично с повишения холестерол, е добре да бъде част от менюто на тези, които страдат от атеросклеротични плаки, на застрашените от развитие на сърдечни заболявания, включително инфаркт.

Редовната консумация на гъбите помага за нормалното функциониране на вътрешните органи, в частност, на бъбреците, задстомашната жлеза и храносмилателната система.

Продуктът е полезен и за нервната система. Благодарение на наличието на витамини от група В печурките повлияват благоприятно нервните клетки, връщайки ги в нормалното им състояние.

Съдържащите се калий и фосфор в растението дават възможност за нормализиране на работата на редица системи в организма. Гъбите са отличен антиоксидант и помагат на тялото да се освободи от шлаки.

 

Противопоказания

Ползата и вредата на печурките са взаимно свързани, тъй като гъбите поемат не само полезните, но и вредните вещества от въздуха и почвата. Затова е важно да се подбират внимателно и да се измиват старателно преди употреба. Добро решение са отглежданите в изкуствени условия.

Печурките съдържат хитин, който се усвоява много лошо от организма, затова не се препоръчва те да се консумират от деца и от хората, които страдат от чернодробни заболявания.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: yourlifestyle.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък4,3 гр.
Мазнини1 гр.
Въглехидрати0,1 гр.
Калории27 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиБотаникаЛюбопитноХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниДиетиЗдравни съветиЛайфстайлПроизводителиПсихологияИсторияАлт. медицинаКлинични пътеки