Начало Хранене Групи храни и ястия Гъби Бели сушени гъби

Бели сушени гъби

Бели сушени гъби - изображение

Сушените гъби се използват като подправка и рядко като основно ястие.

В белите гъби има по-голямо количество рибофлавин, отколкото в другите видове. Това вещество е от значение за растежа и здравината на ноктите, косата и кожата; за организма, като цяло; за поддържане на нормалната дейност на щитовидната жлеза.

Белите гъби се използват като лекарство при туберкулоза, изтощение, за подобряване обмяната на веществата. В сушените гъби се съдържа алкалоидът хепцидин, който се употребява при лечението на стенокардия. Водните екстракти от бели гъби са лечебни при язви и измръзвания.

Растението съдържа витамини А, В1, С и изключително много Д. Освен това, в него има много полезни вещества, някои от които притежават свойства против отоци. Сушените бели гъби се прилагат успешно за профилактика срещу рак.

Тази вид не губи цвета си при сушене, за разлика от другите сортове, които потъмнямат и дори почерняват.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода13.0 мл.
Белтък23.0 гр.
Мазнини6.4 гр.
Въглехидрати31.0 гр.
Калории282 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, В1, С, Д

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияСнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноБотаникаСъставкиДиетиПсихологияПроизводителиЛайфстайлАлт. медицинаКлинични пътекиИстория