Начало Хранене Групи храни и ястия Гъби Смърчкула (Корминка, Мръчкула)

Смърчкула (Корминка, Мръчкула)

Смърчкула (Корминка, Мръчкула) - изображение

Смърчкула е ядлива торбеста гъба, позната под различни наименования, някои от които са Корминка и Мръчкула. Расте рано напролет, когато снегът започне да се топи. Среща се в иглолистни и смесени гори с плодородна хумусна почва, също на опожарени терени, горски просеки и пътища.


Полезни свойства

В състава на вида Мръчкула влизат витамини В1, В2, С, Д, РР, А, също фосфор, калций, калий и други елементи.

В пресните гъби има 3% азотисти вещества, 1% захар и много ароматни вещества. Растението съдържа отровна киселина, като при изсушаване на продукта се изпарява, а при варене остава във водата, която се изхвърля.

Корминката не е просто деликатес, тя е и лек. Още в Древността се е използвала успешно за борбата с ревматизма и други ставни заболявания, като засегнатите места са се натривали с настойка от шапките на тези гъби. Лечителите са използвали растението при късогледство, старческо далекогледство (пресбиопия) и дори катаракта.

Преди повече от 50 години европейски учени доказват, че лекарствата със Смърчкула наистина укрепват отслабените мускули на очите. Тези свойства са много по-силно изразени у Корминката, отколкото у знаменитата черна боровинка.Смърчкула (Корминка, Мръчкула)

Но все пак този вид гъби е изключително ценен най-вече заради прекрасните си и несравними вкусови качества. Месестата им част е восъчнобяла, тънка и крехка и се характеризира с приятни гъбени аромат и вкус. Консумира се в сварен и пържен вид.

Отварата от Мръчкула възбужда апетита, повишава активността на стомашно-чревния тракт, тонизиращо и комплексно оздравително средство е.


Опасни и вредни свойства

В пресните гъби Корминка се съдържат токсични вещества гиромитрин и метилхидразин, които могат да доведат до тежко натравяне. Затова, преди да се добави към храната, продуктът трябва да се свари в продължение на минимум 15 минути във вода, която е три пъти повече от количеството на гъбите. След това течността се изхвърля, а гъбите се изплакват под течаща вода. Едва тогава може да се пържат, задушават и замразяват.

Смята се, че отровната киселина, която съдържат, се изпарява при изсушаване, затова сушените гъби Корминка не са опасни.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода89,61 мл.
Белтък3,12 гр.
Мазнини0,57 гр.
Въглехидрати5,1 гр.
Калории30 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини В1, В2, С, Д, РР, А, минерали: фосфор, калций, калий и други

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСъставкиДиетиБотаникаЛайфстайлПсихологияПроизводителиИсторияАлт. медицинаКлинични пътеки