Русула (червена гъба)

Съществуват много разновидности на гъбата Русула. Те са богати на витамини В1, В2, С, Е, РР. В тях се съдържат немалко различни мастни киселини, хранителни влакна, моно- и дизахариди. Освен това, множество минерали, например: магнезий, калций, фосфор, желязо, калий, натрий. Тези гъби са нискокалорични и се препоръчват за пречистване на стомашно-чревния тракт.
Противопоказания
Трябва да бъдете изключително внимателни при събиране на гъби, защото външният вид на русулата е подобен на някои видове отровни гъби. Червените гъби, които имат трапчива и пареща вътрешност не са ядливи и дори се приемат за токсични. Тяхната консумация в суров вид води до раздразнение на лигавиците и повръщане.
Тъй като продуктът не се усвоява лесно от организма, то неговата употреба от хора със сърдечни проблеми и язви трябва да се ограничи. Специалистите съветват и здравите хора да не преяждат дори с най-качествените и внимателно приготвени гъби. Дневната доза да не превишава 150 грама.
Русулата не бива да се дава на деца под 7-годишна възраст.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 83.0 мл. |
Белтък | 1.7 гр. |
Мазнини | 0.3 гр. |
Въглехидрати | 1.4 гр. |
Калории | 17 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В2, С, Е, РР; магнезий, калций, фосфор, желязо, калий, натрий |
Коментари към Русула (червена гъба)