Начало Хранене Групи храни и ястия Гъби Еноки (Зимна припънка, Зимненка)

Еноки (Зимна припънка, Зимненка)

Еноки (Зимна припънка, Зимненка) - изображение

Гъбите Еноки, познати още като Зимна припънка или Зимненка, са малки гъби с тънки дълги крачета и неголеми шапки с бял или бледожълт оттенък. Забелязани са преди около 300 години по дърветата в горите на Страната на Изгряващото Слънце и оттогава се използват в кулинарията, като се добавят към всякакви супи.

Лечителите по онова време са изсушавали гъбите и от тях са приготвяли целебни настойки.

По-късно хората започват да развъждат Зимната припънка по изкуствен начин, като в началото това се е случвало върху дърветата, а днес новите технологии дават възможност за отглеждане на гъбите в пластмасови бутилки, но само на тъмно място.

Видът е популярен в Корея, Япония, Китай и Тайланд. Еноки намира широко приложение както в кулинарията, така и в козметиката, използва се и за медицински цели.

 

Състав и полезни вещества

Еноки се смята за отличен източник на антиоксиданта селен и на витамини от група В, които ни избавят от умората и стреса. Тези гъби са богати и на микроелементи, като калций, калий, желязо, съдържат и полизахарида фламулин.


Полезни и лечебни свойства

Учените смятат, че веществото фламулин притежава противоракови свойства, затова Зимната припънка се определя като отлично профилактично средство срещу развитите на онкологични заболявания. Освен това тези гъби подобряват храносмилането, което наред с ниската им калоричност, ги нарежда в списъка с продукти за диетично хранене. Белтъчините в продукта са способни да заместят месото, а това е ценно за вегетарианците.

Калият, влизащ в състава на Зимненката, помага за намаляване на кръвното налягане, затова продуктът се смята за полезен за пациенти с хипертония.

Днес хората често страдат от хронична умора. В тази връзка медиците препоръчват менюто да се обогати с витамини от група В, чиито количества не са малки във вида Еноки. Ето защо при стрес и умора тези гъби може смело да се включват в храненето. Антиоксидантните свойства също са характерни за Зимната припънка.

Освен всичко изброено досега, гъбите могат значително да подобрят работата на сърдечните мускули и кръвоносни съдове, тъй като консумацията на Еноки е в състояние да понижи нивото на холестерола, да подобри кръвообращението и дори да нормализира кръвното налягане и честотата на сърдечния ритъм.

Зимненката може да стимулира хемопоезата и да подобри способността на кръвта да транспортира кислород по тялото.

В козметиката шапките на тези гъби често се използват при направата на релаксиращи кремове и различни маски.


Опасни свойства

Принципно, гъбите Еноки са безвредни. Вреда биха могли да нанесат само под формата на алергия и индивидуална непоносимост при определени хора. В такива случаи следва да се прекрати не само консумацията им, но и използването на козметични продукти, в чиито състав влизат.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода92,45 мл.
Белтък3,09 гр.
Мазнини0,34 гр.
Въглехидрати3,26 гр.
Калории22 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

калций, калий, желязо, селен, витамини от група В

ДРУГИ

Други полезнифламулин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиСнимкиХрани и ястияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСъставкиДиетиЛайфстайлПсихологияПроизводителиКлинични пътекиАлт. медицинаИстория