Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Десет съвета за приготвяне на идеалните палачинки - Първа част

Десет съвета за приготвяне на идеалните палачинки - Първа част

от 11 ное 2016г., обновено на 14 окт 2017г.
Десет съвета за приготвяне на идеалните палачинки - Първа част - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

За да направим вкусни палачинки, са необходими не само желание и малко практика, но и трябва да знаем някои тънкости по време на приготвянето, които ще дадат перфектен краен продукт.

Всъщност, принципът е един и същ: забъркваме тесто, което изпичаме на тиган. Но не бива да пренебрегваме следните нюанси...

1. Какъв тиган да използваме?

Чугуненият вариант е изпробван във времето и се е доказал като най-подходящ за печенето на палачинки, защото се нагрява равномерно и задържа задълго топлината. Дебелото дъно дава възможност на тестото да се изпече добре. Благодарение на порестата повърхност на такъв съд, се образува маслен слой, който не позволява тестото да се залепи за тигана и да прегори.

Не се препоръчва измиването на чугунения тиган, достатъчно е само почистване. За целта налейте олио и поръсете 1 супена лъжица едра сол. След това калцинирайте (нагрейте продължително), оставете да се охлади и тогава избършете старателно с хартия или суха кърпа. Ако е необходимо, повторете процедурата.

Минусът на този съд е неговото тегло. Съвременните изделия с незалепващо покритие са по-практични, но основното при печенето на палачинки е дъното да бъде дебело, стените ниски, а дръжката - дълга и удобна.

2. Как да направим подходящо тесто?

Съществуват множество рецепти за приготвянето на тесто за палачинки. Коя от тях ще изберете е въпрос на вкус, но всички те имат един основен продукт и това е брашното. То трябва да бъде пресято. Така не само ще почистите от бучки и примеси, но ще го наситите с въздух, което е от значение за получаването на леко и пухкаво тесто.

По отношение на яйцата и млякото трябва да кажем, че е най-добре те да бъдат със стайна температура, затова ги извадете от хладилника известно време, преди да се заемете с направата на тестото.

Препоръчително е жълтъците и белтъците да се разбиват поотделно. Белтъците, превърнати в пухкава пяна, се добавят последни в тестото, за да може то да стане "дантелено".

Брашното се изсипва постепенно и внимателно при непрекъснато бъркане. Разбира се, първо е необходимо да се смесят течните съставки.

Не забравяйте да сложите и щипка сол, дори да сте решили да правите сладки палачинки. Тя придава интересен и наситен вкус.

Друг тънък момент е използването на мъничко олио. Така тестото по-малко ще се лепи по дъното на съда и по-рядко ще се налага да подмазвате тигана.

Признак за правилно прясно замесено тесто е появата на малки мехурчета по повърхността му, които постепенно изчезват.

3. Каква трябва да бъде консистенцията на тестото?

Тук е важно правилото за златната среда: тестото не бива да бъде нито много гъсто, нито прекалено течно. Идеалната консистенция е наподобяващата течна заквасена сметана или гъста течна.
Тестото да не се разтича в тигана нито бързо, нито бавно. Съответно, в единия случай е необходимо да се добави още брашно, а в другия - разредете с топла вода (тя не само подобрява плътността, но и повлиява добре вкуса на готовите палачинки).

4. Как и с какво да намазваме тигана?

За намазване на дъното на съда може да използвате слънчогледово олио, краве или топено масло, сланина или друга животинска мазнина. За да разпределите избрания продукт равномерно, може да заложите на половин глава лук или разрязан на две суров картоф, които забодете на вилица. Разбира се, днес на пазара се предлагат и удобни за тази цел силиконови четки.
Който и "помощник" да изберете, важно е да нанесете мазнината не само по дъното на тигана, но и по неговите стени.

5. Как и колко тесто да налеем в съда?

От количеството тесто, което се сложи в тигана, зависят дебелината и вкусовите качества на палачинките. Необходимо е да съобразите обема на черпака, който ще използвате, с размера на тигана и да намерите тяхното идеално съотношение.
Например, за среден тиган с диаметър на дъното от 20 сантиметра 1 черпак, побиращ 140 милилитра тесто, е напълно достатъчно количество.

Най-разпространените начини за наливане на тестото са два: в средата на съда или започвайки откъм единия повдигнат край на тигана. И в двата случая трябва да разпределите сместа равномерно. За целта бързо и старателно накланяйте леко тигана във всички страни, правейки движения по посока на часовниковата стрелка.

Втора част

Снимки: kitchenmag.ru

Още по темата:
  • Палачинки без яйца Палачинки без яйца
  • Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
  • Как да си направим цветни палачинки с натурални бои Как да си направим цветни палачинки с натурални бои
  • Мексикански палачинки с плънка от пиле и сирене Мексикански палачинки с плънка от пиле и сирене
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г FAMILLE MARY
26.60лв. / 13.60 €

СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г FAMILLE MARY

БАТЕРИ НУТРИШЪН СМЕС ЗА ПАЛАЧИНКИ 500 гр. ОВКУСЕНА
33.00лв. / 16.87 €

БАТЕРИ НУТРИШЪН СМЕС ЗА ПАЛАЧИНКИ 500 гр. ОВКУСЕНА

МИКС ЗА ПАЛАЧИНКИ 320 г ЗДРАВНИЦА
9.68лв. / 4.95 €

МИКС ЗА ПАЛАЧИНКИ 320 г ЗДРАВНИЦА

МИКС ЗА СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ БЕЗ ГЛУТЕН 300 г ЗДРАВНИЦА
11.44лв. / 5.85 €

МИКС ЗА СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ БЕЗ ГЛУТЕН 300 г ЗДРАВНИЦА

МИКС ЗА СЛАДКИ ПАЛАЧИНКИ БЕЗ ГЛУТЕН 320 г ЗДРАВНИЦА
11.44лв. / 5.85 €

МИКС ЗА СЛАДКИ ПАЛАЧИНКИ БЕЗ ГЛУТЕН 320 г ЗДРАВНИЦА

ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
7.95лв. / 4.06 €

ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл

Коментари към Десет съвета за приготвяне на идеалните палачинки - Първа част

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Десет съвета за приготвяне на идеалните палачинки - Първа част
    www.framar.bg 
    на 21 November 2025 в 17:51
    Коментирайте "Десет съвета за приготвяне на идеалните палачинки - Първа част"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Палачинки без яйца
  • Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
  • Как да си направим цветни палачинки с натурални бои
  • Мексикански палачинки с плънка от пиле и сирене
  • Рецепти за палачинки с царевично брашно
  • Палачинки с моркови и банан
  • Палачинки от цвекло с плънка от рикота
  • Спаначени палачинки с месна плънка
  • Палачинките на баба
  • Рулца от палачинка с котидж сирене, шунка и сьомга
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Prozac не помага на деца с депресия и може да има тежки странични ефектиProzac не помага на деца с депресия и може да има тежки странични ефекти

Prozac не помага на деца с депресия и може да има тежки странични ефекти

от 21 ное 2025г.Прочети повече
Електроконвулсивната терапия при депресия може да причини сърдечни проблемиЕлектроконвулсивната терапия при депресия може да причини сърдечни проблеми

Електроконвулсивната терапия при депресия може да причини сърдечни проблеми

от 20 ное 2025г.Прочети повече
Антибиотикът сорфеквилин може да промени начина на лечение на туберкулозаАнтибиотикът сорфеквилин може да промени начина на лечение на туберкулоза

Антибиотикът сорфеквилин може да промени начина на лечение на туберкулоза

от 21 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 21 дни, 6 часа и 48 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 31 дни, 3 часа и 1 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДР. ХОМЕО КАЛМО ДЕТОКС КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

ЛИНЕФОР капсули 75 мг * 56

ПЕТОПРЪСТНИК тинктура 100 мл БИОТИКА

ОРЕХ тинктура 100 мл БИОТИКА

ТЕРАФЛУ ПРОСТУДА И ГРИП УСИЛЕНА ФОРМУЛА прах за перорален разтвор * 14

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АРНИКА D6 пилули 10 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 ное 2025г. в 17:06:30

ВАЗЕЛИН ДЕРМАТИЧЕН 40 г ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 ное 2025г. в 16:48:51

АЗИТРОКС таблетки 500 мг * 6

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 ное 2025г. в 16:43:35

ВАЗЕЛИН ДЕРМАТИЧЕН 40 г ТЕВА

Коментар на: Катя от 21 ное 2025г. в 15:55:30

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ЛАКТО - ПРО капсули * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 ное 2025г. в 15:27:15
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival