Тайната за приготвяне на пухкав пандишпан - Първа част
Пандишпанът е един от най-полезните видове тестени сладкарски изделия. Той влиза в менюто на множество специални диети, тъй като при приготвянето му се използва минимално количество брашно, мазнини се добавят рядко, а сода не се слага изобщо.
Пандишпановите вкуснотии са разрешени в малки количества дори на хора, които се борят с излишните килограми. Лекият, пухкав и сладък десерт, приготвен правилно, просто се топи в устата. Има светлокафява тънка коричка, златиста вътрешна част и нежен аромат.
Как да приготвим?
Направата на пухкав пандишпан съвсем не е сложна и трудна, ако се спазват някои препоръки.
Основните съставки за такова тесто са брашно, захар и яйца. Понякога брашното частично се заменя с нишесте. За аромат се добавят различни есенции: от ром, лимонена, портокалова, ванилова или ванилова захар. Използват се и други добавки.
Някои домакини смятат, че е необходимо да се слага сода в тестото. Това е грешка, защото пандишпанът се получава въздушен и пухкав заради мехурчетата с въздух, които се образуват при продължителното разбиване на яйцата или яйцата със захарта.
Освен продуктите, изброени по-горе, са ви необходими и миксер, фурна, абсолютно чиста и суха мерителна чаша (но не метална), тенджера или дълбок тиган, тава, хартия за печене, лъжица и нож.
Процесът...
Начините на приготвяне зависят от това какъв пандишпан искате да направите: за основа на торта/сладкиш или за бисквитки и руло. Този за торти се нарича още "горещ". Получава това наименование, тъй като яйчната маса се нагрява в началото. От такива блатове се правят торти и сладкиши.
Пандишпанът за бисквити, кексчета и рула е прието да се нарича "буше". Прави се по студена технология с разделно разбиване на белтъците и жълтъците.
Всички продукти трябва да бъдат подготвени предварително, тъй като самият процес е непрекъснат. Фурната е необходимо да е вече загрята, когато приключите с тестото.
Рецепта за пандишпан за торти (за 500 грама готов продукт):
290 грама яйчна смес
175 грама захар на пясък
140 грама брашно
35 грама нишесте
2 грама есенция или ванилия
Технологията
Смесете яйцата със захарта и поставете на водна баня. Температурата на водата трябва да бъде около 55 градуса. Ако използвате миксер, затоплете предварително сместа до 45 градуса, след това разбивайте на ниски обороти в продължение на 5 - 8 минути, докато намалеят мехурчетата най-отгоре. Продължете да разбивате още 15 - 25 минути на максимална скорост. Сместа трябва да се увеличи 3 - 4 пъти. Без да прекъсвате процеса, добавете избраната ароматна есенция и накрая брашното.
При печенето съдът задължително трябва да бъде застлан с намаслена хартия, не повече от 2/3 от формата да се запълва с тестото. Пандишпанът се пече веднага след приготвянето на сместа при температура от 200 градуса в продължение на 40 - 60 минути. Готовият блат се изважда от съда и се оставя да престои 8 - 10 часа.
Ако възнамерявате да правите торта, нека пандишпанът престои 12 часа, при това намаслената хартия не се отстранява, за да не изсъхне изделието. Когато тя се отстрани, блатът се разрязва хоризонтално на две части.
Пандишпан за рула и кексчета - рецепта за 500 грама готов продукт:
175 грама захар на пясък
175 грама жълтъци
260 грама белтъци
195 грама брашно
2 грама есенция или ванилия
1 грам лимонтузу
Приготвянето:
Разбиват се жълтъците заедно със захарта в продължение на 10 - 15 минути, докато обемът се увеличи 2 - 4 пъти. Охладените белтъци се разбиват отделно, техният обем се увеличава 5 - 6 пъти. Първите 2 - 3 минути да се разбива на бавни обороти, след това да се премине на максимална скорост.
Към разбитите жълтъци се прибавя 1/4 от белтъците, есенцията, брашното и всичко се разбърква около 5 секунди. След това се добавят останалите белтъци и се разбърква до еднородност на сместа.
Ако белтъците не се разбиват хубаво, добавете лимонтузу.
Печенето на блата е аналогично на пандишпана за торти. Ако ще се приготвя руло, слоят тесто не трябва да бъде по-дебел от 1 сантиметър и съдът да е застлан с хартия. Пече се 10 - 15 минути.
В случай че сте решили да майсторите десерт "Буше", то ще ви трябва сладкарски шприц или с помощта на лъжица разпределете тестото в подходяща тава, оформяйки кръгчета. Пекат се също 10 - 15 минути. След като извадите готовия десерт от фурната, оставете да престои поне 4 часа.
Очаквайте и втората част, в която ще ви разкрием някои тънкости по отношение на приготвянето и продуктите за пандишпан.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Пандишпаново руло с маслен крем и орехи
- Пандишпанова торта с крем от масло и халва
- Пандишпанов кекс с масло
- Пандишпаново руло с крем от халва и извара
- Пандишпаново руло с меден пълнеж
- Пандишпанов блат с ядки за торти и сладкиши
- Пандишпанова торта с маскарпоне, шоколад и кафе
- Солено пандишпаново руло със сьомга, зелен лук и топено сирене
- Десерт от бял и черен шоколад върху пандишпанова основа
- Ягодов трайфъл
Коментари към Тайната за приготвяне на пухкав пандишпан - Първа част
Ваня
Точния брой на яйца та, моля?
Здравейте! Размерът и грамажът на яйцата са различни, затова са посочени по този начин. Едно средно яйце обикновено тежи около 40 грама.
Точния брой на яйца та, моля?
Маргарита Димитрова
Не ми стана ясно колко време се пече и зависи ли от големината на фурната, защото явно всичко е много прецизно.
В материала е посочено колко време следва да се пече изделието, което сте решили да приготвите. Също така е указано и каква да бъде дебелината на слоя в съда или каква част от него да заема тестото.
Не ми стана ясно колко време се пече и зависи ли от големината на фурната, защото явно всичко е много прецизно.
Проблемът на твоя "прост" начин е че получаваш нещо печено но не и ПАНДИШПАН...