Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да съхраняваме правилно лимоните - част 1

Как да съхраняваме правилно лимоните - част 1

Как да съхраняваме правилно лимоните - част 1 - изображение

Лимоните са плодове, които може да намерим целогодишно в търговската мрежа. Днес, те не са дефицитен продукт, с който трябва да се запасяваме, но пък цената му се променя драстично и то не в полза на потребителя. Затова събрахме различни начини за запазване на уникалните им свойства дълго време в домашни условия.

Ще разгледаме варианти, чрез които полезните цитруси да са свежи през лятото и през зимата, в хладилник и без него.

лимони


Съхранение на лимоните на стайна температура

На пръв поглед киселите жълти цитруси изглежда, че може да се съхраняват продължително на стайна температура, но с времето годността им за консумация значително намалява, защото те губят влажността си, изсъхват или обратното - плесенясват и се развалят.

Без хладилник срокът им за употреба е не повече от 14 дни. За да се удължи, намажете корите на плодовете с растително олио. Това ще ги запази още седмица.

За да не нагниват, е необходимо да се съхраняват на максимално сухо място, като е необходимо да се избягва попадането на пряка слънчева светлина върху тях. Също така, ако не се държат в хладилник, не бива да се слагат в найлонов пакет.

лимони


Съхранение на лимоните в хладилник

Най-често прибираме полезните цитруси в хладилника. За да се запазят по-дълго годни за използване, се препоръчва да се увият в хартия, преди да се поставят на студено. Така покритието ще поеме излишната влажност на плода.

Корите може да са намажат също с олио, следва затваряне в найлонов пакет и чак тогава - в хладилника.

От значение е и температурата в уреда и тя не трябва да бъде по-висока от +8 градуса.

Ако тези съвети се спазват, плодовете ще са свежи около 2 месеца.

лимони

Съхранение на разрязаните лимони

Да започнем с това, че разрязания цитрус няма как да запазим свеж дълго време, тъй като той просто ще изсъхне бързо. За да се забави този процес малко, лимонът се слага в чиния с разреза надолу и се затваря с чаша или друг подходящ съд.

Друг ефективен начин за запазване на нецял плод е като преди да се постави върху чинията, тя се намаже с оцет или се поръси със захар.

Ако се нанесе върху разреза яйчен белтък, също ще се постигне известен резултат.

Вариант е и да потопите цялата част на лимона във вода, която да не покрива разреза.

лимони

 

Към втората част >>>

Източник: kak-hranit.ru
Снимки: kak-hranit.ru; kuhniclub.ru; LiveInternet; bolshoyvopros.ru; lady-home.ru 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАлтернативна медицинаДиетиБотаника