Как да съхраняваме правилно лимоните - част 1
Лимоните са плодове, които може да намерим целогодишно в търговската мрежа. Днес, те не са дефицитен продукт, с който трябва да се запасяваме, но пък цената му се променя драстично и то не в полза на потребителя. Затова събрахме различни начини за запазване на уникалните им свойства дълго време в домашни условия.
Ще разгледаме варианти, чрез които полезните цитруси да са свежи през лятото и през зимата, в хладилник и без него.
Съхранение на лимоните на стайна температура
На пръв поглед киселите жълти цитруси изглежда, че може да се съхраняват продължително на стайна температура, но с времето годността им за консумация значително намалява, защото те губят влажността си, изсъхват или обратното - плесенясват и се развалят.
Без хладилник срокът им за употреба е не повече от 14 дни. За да се удължи, намажете корите на плодовете с растително олио. Това ще ги запази още седмица.
За да не нагниват, е необходимо да се съхраняват на максимално сухо място, като е необходимо да се избягва попадането на пряка слънчева светлина върху тях. Също така, ако не се държат в хладилник, не бива да се слагат в найлонов пакет.
Съхранение на лимоните в хладилник
Най-често прибираме полезните цитруси в хладилника. За да се запазят по-дълго годни за използване, се препоръчва да се увият в хартия, преди да се поставят на студено. Така покритието ще поеме излишната влажност на плода.
Корите може да са намажат също с олио, следва затваряне в найлонов пакет и чак тогава - в хладилника.
От значение е и температурата в уреда и тя не трябва да бъде по-висока от +8 градуса.
Ако тези съвети се спазват, плодовете ще са свежи около 2 месеца.
Съхранение на разрязаните лимони
Да започнем с това, че разрязания цитрус няма как да запазим свеж дълго време, тъй като той просто ще изсъхне бързо. За да се забави този процес малко, лимонът се слага в чиния с разреза надолу и се затваря с чаша или друг подходящ съд.
Друг ефективен начин за запазване на нецял плод е като преди да се постави върху чинията, тя се намаже с оцет или се поръси със захар.
Ако се нанесе върху разреза яйчен белтък, също ще се постигне известен резултат.
Вариант е и да потопите цялата част на лимона във вода, която да не покрива разреза.
Към втората част >>>
Източник: kak-hranit.ru
Снимки: kak-hranit.ru; kuhniclub.ru; LiveInternet; bolshoyvopros.ru; lady-home.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
САНТЕ ДУШ ГЕЛ ЗА ТЯЛО С АНАНАС И ЛИМОН 500 мл
ЕМПЕР МЪЖКИ ДЕЗОДОРАНТ LEGEND 200 мл
РУМИ ИЛИЕВА БАЛСАМ ЗА УСТНИ МОХИТО 4,3 мл
МАКЕДА БОТАНИКС КОМПЛЕКТ ЗА АРОМАТЕРАПИЯ NEW LIFE SET
ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ЛИМОНОВО ДЪРВО 360 г FAMMILE MARY
ДАВИНЕС ШАМПОАН СЕБУМ КОНТРОЛ 250 мл.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- 10 причини да пием топла вода с лимон всяка сутрин
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Отглеждане на лимон
- Лимонов сок - с какво е полезен за здравето?
- Как да си захванем лимон от семка
- Отстранете камъните от бъбреците за 6 дни с бира, лимон и зехтин
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Как да свалим високата температура с лимон
- За какво помага лимонът
- Отслабнете бързо и сигурно с... лимони
Коментари към Как да съхраняваме правилно лимоните - част 1