Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Хлябът на столичани – с жива закваска и изпечен на камък

Хлябът на столичани – с жива закваска и изпечен на камък

от 13 юни 2016г., обновено на 14 юни 2016г.
Хлябът на столичани – с жива закваска и изпечен на камък - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Хляб по рецептата на баба, но недокоснат от човешка ръка

Производството на хлебозавод „Симид“ вече е добре познато в цяла Югоизточна Европа

Тя се казва Емилия Николова и денят й започва с мисълта за насъщния на другите. Хлябът на почти двумилионна София, както и на още много малки и по-големи градчета и села наоколо зависи от професионалните знания и вниманието на една крехка жена, която преди близо две десетилетия съвсем случайно се озовала в Университета по хранителни технологии в Пловдив, за да учи технология на хлебопроизводството.

Снимка: Емилия Николова, технолог хлебозавод „Симид“

За онези, които не са посветени в това изкуство, Емилия с гордост обяснява, че за „Симид” вече не е никакъв проблем да произвежда хляб по рецептата на баба, но без дори да е докоснат от човешка ръка.

Звучи невероятно, но е така, казва техноложката и повдига завесата, зад която е скрита тайната:
„Новата автоматизирана технологична линия на германския концерн „Цепелин” позволява цялото количество хляб да бъде произведено с жива закваска, която намалява два пъти влаганата мая. Клиентите стават все по-взискателни и предпочитанията им се отличават много от това, което е било само преди 10-15 години, казва Емилия и добавя, че едно и също остава само изискването хлябът да е мек, вкусен и да извиква спомени от детството – от онова вълшебно време, когато баба е месела тестото в къщи, а мама е слагала прясно изпечения хляб на масата още топъл. Само че днес ролята на баба е поверена на една огромна инсталация, разположена на три етажа, която работи автоматично без човешка намеса като напълно затворена система.

Снимка: Автоматизирана технологична линия за жива закваска

Суровините се дозират по компютърен път, компютри изпълняват и зададените им рецепти, замесването, втасването, изпичането, охлаждането и пакетирането – всичко е автоматизирано. Само 6 работника изпичат стотици хиляди хлябове на ден, които никой не докосва докато не влязат в опаковката.


А цялото производство на „Симид“ е подчинено на една философия – да произвежда хляб по автентична технология със запазен автентичен български вкус, пояснява Емилия, и се спира на един важен детайл – допълнителното тричасово втасване придава много богат вкус на хляба и е условие по-късно при изпичането той да образува хрупкава коричка.

Показва ни и линията с подвижен каменен под на немската фирма „Daub“ за производството на специални и „артизан“ хлябове, които се търсят все повече в цяла Европа и българските потребители също не правят изключение. Като стигаме до темата „артизан“, неподправена усмивка озарява лицето на техноложката на „Симид“.

"Излизам от къщи всяка сутрин с мисълта колко отговорно е това, което правим. Не ми тежи изобщо. Само от време на време се сещам, че исках да стана художничка.", казва Емилия и с известна доза стеснение, показва самун (каква забравена дума!) в елегантна полиетиленова опаковка с изрисувани пъстри листа, върху която закачливо се откроява надпис „Хляб с вкус на есен“. Рецептата е моя и дизайнът на опаковката също е мой, признава тя с нотки на гордост в гласа, които подсказват, че не е забравила мечтата си, тъкмо напротив – тя е станала част от ежедневието й.
И сякаш като продължение на темата за мечтите един след друг чевръстите й ръце поемат от стендера опакованите готови хлебчета, готови да отпътуват към потребителя – малки, средни, големи, всяко от които носи неочаквано, но много интересно име: има хляб „Зърнена мозайка“, има хляб „Столетник“, има хляб „Енергия“. Разнообразието е важно днес, потреблението вече е един много динамичен процес, който има своите особености, споделя Емилия и обяснява, че клиентите стават все по-взискателни и хората търсят по-малки разфасовки и онези видове хляб, които са част от здравословното хранене, обобщава наблюденията си техноложката. Това, разбира се, е едно немалко предизвикателство към нея и колегите й от хлебозавода, чиято продукция е вече добре позната в цяла Югоизточна Европа. Да търсиш творческата тръпка е удоволствие, което убива от раз монотонията и изважда неочаквано добри качества от човешкия характер, които до този момент са оставали скрити. Стремеж към нови идеи, стремеж към търсене, стремеж да бъдем максимално отговорни - това е което ни обединява, допълва Емилия и като грижовна домакиня разказва колко чести са проверките за нивото на хигиената и колко стриктни са международните одити, на които е подложен заводът.

Малък повод за гордост – част от машините са български. На тръгване тя прави свидетели на малка семейна история – когато попитали 8-годишната й дъщеря как според нея ще изглежда хлябът на бъдещето, детето отговорило: "Мамо, този хляб ще бъде магически!"

Само не мога да разбера защо хората днес имат толкова предразсъдъци по отношение на хляба, пита се вече съвсем в сегашно време Емилия. В него няма вредни съставки, казвам го като технолог, той е храна за човека от хилядолетия. А съм чувала всякакви неща – че от хляб се пълнее, че той не дава нищо полезно на организма. Истината, разбира се, е в мярката и всеки човек трябва да го знае. Но да се лишаваш от хляб намирам за неразумно, глупаво и за израз на някаква суета, казва още техноложката, завършила с отличие пловдивския Университет по хранителни технологии. И препоръчва – не се лишавайте от хляба, благодарение на който човечеството е оцеляло през вековете. Освен това сега имате толкова голям избор – въпрос само на желание и предпочитание!

Още по темата:
  • Погача за прощъпулник Погача за прощъпулник
  • Класическа рецепта за чабата Класическа рецепта за чабата
  • Хляб с просо, слънчогледови семена и мед Хляб с просо, слънчогледови семена и мед
  • Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
5.0/5 1 оценка

Коментари към Хлябът на столичани – с жива закваска и изпечен на камък

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Хлябът на столичани – с жива закваска и изпечен на камък
    www.framar.bg 
    на 18 August 2025 в 08:54
    Коментирайте "Хлябът на столичани – с жива закваска и изпечен на камък"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Любопитни факти от кулинарния свят
  • Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
  • Тутманик
  • Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
  • За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Как правилно да замразим различните видове тесто
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Да разбием заблудите - хляба
  • Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
  • Пухкаво тесто за пици без яйца
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДефибрилацияДефибрилация

Дефибрилация

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечениеИнфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни ИталияНазначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 32 дни, 19 часа и 36 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 37 дни, 22 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ЗЕЛЕНО КАФЕ ЕКСТРАКТ капсули 400 мг * 90

ЕКО МЕДИКА СИРОП ОТ ШИПКА 500 мл

ХИДРЕА капсули 500 мг * 100

КУИК КАЛМ ГЪМИ АШВАГАНДА + L-ТЕАНИН желирани таблетки * 10 NATURE'S WAY

КУИК КАЛМ ГЪМИ АШВАГАНДА + L-ТЕАНИН желирани таблетки * 40 NATURE'S WAY

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 22:57:26

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: Петко Стоянов от 16 авг 2025г. в 21:18:41

ПРИМЛАЙФ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:21:00

Възпаление на кръвоносните съдове

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:19:52

СИОФОР таблетки 1000 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:16:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival