Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как правилно да замразим различните видове тесто

Как правилно да замразим различните видове тесто

Как правилно да замразим различните видове тесто - изображение

Следвайки рецептите за замесване на домашно тесто за пица или други любими тестени изделия, често получаваме по-големи количества, отколкото са ни необходими в момента. В такива случаи не е нужно да изпечете питки или бисквити, които да консумирате цяла седмица. Бихте могли да замразите замесеното тесто и да използвате, когато ви е необходимо отново. За целта обаче има няколко момента, които са от значение за правилното съхранение във фризера, и сега ще им обърнем внимание.

  • Всяко тесто може да се замрази освен течното. Малко изключение е пареното, защото то е почти течно. Това налага замразяването му в пластмасов съд с плътно затваряне.

парено тесто

  • Когато е използвана мая при замесването, е необходимо тестото първо да втаса (само веднъж), след това да се раздели на порции, като всяка от тях да бъде достатъчна за една пица например, и тогава да се прибере във фризера.

тесто за пица

  • Тестото трябва да е напълно готово, преди да се замрази. Замесете го според избраната рецепта, оформете топки от него, които поставете върху хартия за печене/пергамент (използването на хартия не е задължителна стъпка, но така ще ви бъде по-удобно да работите с тестото).
  • Намажете всяка порция с тънък слой зехтин от всички страни.
  • Поставете тестото в плик за замразяване с цип и изпуснете всичкия въздух от пакета. Може да използвате и стреч фолио.

тесто

  • Ако искате съвсем да си улесните приготвянето на пица, разточете тестото, оформяйки блат, който увийте в найлоново фолио. Така ще имате готова основа.
  • Пясъчното тесто обикновено се използва за направата на бисквити и сладки, затова ще бъде удобно, ако му придадете форма на дебел дълъг колбас, който "облечете" в стреч фолио преди замразяване.

пясъчно тесто

  • Бутер тестото първо трябва да се разточи, да се постави върху лист пергамент или найлоново фолио и да се съхранява на пластове, ако мястото позволява. Ако това не е възможно, тестото да се оформи като руло.

бутер тесто

  • Тестото за пица може да се съхранява в хладилна камера или фризер до 3 месеца след приготвянето му, а бутер вариантът е най-добре да се използва до 2 месеца, въпреки че е годен за употреба в продължение на половин година.
  • Когато решите да използвате замразено тесто, преместете пакета от фризера в хладилника за 12 часа, след което извадете тестото от него и го оставете за половин час на стайна температура, преди да преминете към направата на тестеното изделие.


Не се притеснявайте да замразявате тесто, защото кулинарните специалисти твърдят, че от него се получават много по-вкусни и интересни печива, отколкото от това, което се използва веднага след замесването.


За framar.bg: Радостина Райчева
Източници: testoved.com; suseky.com
Снимки: moyugolok.livejournal.com; suseky.com; foto-recepti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛюбопитно