Как правилно да замразим различните видове тесто
Следвайки рецептите за замесване на домашно тесто за пица или други любими тестени изделия, често получаваме по-големи количества, отколкото са ни необходими в момента. В такива случаи не е нужно да изпечете питки или бисквити, които да консумирате цяла седмица. Бихте могли да замразите замесеното тесто и да използвате, когато ви е необходимо отново. За целта обаче има няколко момента, които са от значение за правилното съхранение във фризера, и сега ще им обърнем внимание.
- Всяко тесто може да се замрази освен течното. Малко изключение е пареното, защото то е почти течно. Това налага замразяването му в пластмасов съд с плътно затваряне.
- Когато е използвана мая при замесването, е необходимо тестото първо да втаса (само веднъж), след това да се раздели на порции, като всяка от тях да бъде достатъчна за една пица например, и тогава да се прибере във фризера.
- Тестото трябва да е напълно готово, преди да се замрази. Замесете го според избраната рецепта, оформете топки от него, които поставете върху хартия за печене/пергамент (използването на хартия не е задължителна стъпка, но така ще ви бъде по-удобно да работите с тестото).
- Намажете всяка порция с тънък слой зехтин от всички страни.
- Поставете тестото в плик за замразяване с цип и изпуснете всичкия въздух от пакета. Може да използвате и стреч фолио.
- Ако искате съвсем да си улесните приготвянето на пица, разточете тестото, оформяйки блат, който увийте в найлоново фолио. Така ще имате готова основа.
- Пясъчното тесто обикновено се използва за направата на бисквити и сладки, затова ще бъде удобно, ако му придадете форма на дебел дълъг колбас, който "облечете" в стреч фолио преди замразяване.
- Бутер тестото първо трябва да се разточи, да се постави върху лист пергамент или найлоново фолио и да се съхранява на пластове, ако мястото позволява. Ако това не е възможно, тестото да се оформи като руло.
- Тестото за пица може да се съхранява в хладилна камера или фризер до 3 месеца след приготвянето му, а бутер вариантът е най-добре да се използва до 2 месеца, въпреки че е годен за употреба в продължение на половин година.
- Когато решите да използвате замразено тесто, преместете пакета от фризера в хладилника за 12 часа, след което извадете тестото от него и го оставете за половин час на стайна температура, преди да преминете към направата на тестеното изделие.
Не се притеснявайте да замразявате тесто, защото кулинарните специалисти твърдят, че от него се получават много по-вкусни и интересни печива, отколкото от това, което се използва веднага след замесването.
За framar.bg: Радостина Райчева
Източници: testoved.com; suseky.com
Снимки: moyugolok.livejournal.com; suseky.com; foto-recepti.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ С БЛЕСТЯЩ ЕФЕКТ 5 ЦВЯТА 142 г 6606020021
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ FUNNY FACES 4 ЦВЯТА 116 г 6606020047
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ КУКИНГ ТАЙМ 8 ЦВЯТА 59 г 6606020048
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ ICE CREAM AND WAFFLES 6 ЦВЯТА 59 г 6606020049
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 16 ЦВЯТА 30 г 6606020050
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 10 ЦВЯТА 85 г 6606020020
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Канелени сладки с мед
- Хрупкави домашни солети
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Тесто за най-вкусните пици и мекици
- Лимонови масленки с пудра захар
- Шарлота с ябълки
- Турски питки Поача
Коментари към Как правилно да замразим различните видове тесто