Хрупкави домашни солети

Необходими продукти:
500 грама брашно
10 грама набухвател
100 грама масло
50 грама захар (ако искате солено тесто, използвайте по-малко количество захар)
1 яйце + 1 жълтък
щипка сол
едра сол за поръсване
Начин на приготвяне:
Добавете набухвателя към брашното, пресейте заедно. Нарежете студеното масло на кубчета директно в брашното, след това с помощта на нож накълцайте и стрийте с ръце до получаването на маслени трохи.
Добавете яйцето, разбито със захарта и щипка сол. Замесете меко тесто и го оставете да почива половин час.
Разточете тънък пласт и нарежете на ивици, всяка от които оформете като солета, усуквайки тестото.
Нарежете на равни по дължина пръчици и подредете в подмазана с мазнина тава. Намажете ги с разбит жълтък (с чаена лъжица вода или прясно мляко) и поръсете с едра сол или кристалчета захар (зависи какви пръчици искате да получите - сладки или солени).
Изпечете солетите на средна температура в продължение на 10-15 минути.
Да ви е хрупкаво :)
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Соленки
- Тутманик
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Соленки с масло и кашкавал
- Палачинки от коприва с прясно мляко
- Мраморен кекс с шоколадови пръчици
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Индийски сиропиран десерт Джалеби
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Вити банички със спанак, сирене и кашкавал
Коментари към Хрупкави домашни солети