Солети с коледни подправки и захарна декорация
Не е задължително солетите да са солени, нали? В рецептата, която ви предлагаме, те са с коледни подправки - канела, джинджифил и индийско орехче, допълнително украсени със захарна декорация. Те могат да се превърнат и в подарък, нужна им е само една панделка.
Необходими продукти:
- 1/4 чаена чаша захар
- 1/2 чаена чаша меласа
- 1 супена лъжица подправка за тиквен пай
- 1/4 чаена лъжица черен пипер
- 2 чаени лъжици сода за хляб
- 1/2 чаена чаша масло (около 110 грама), разтопено
- 1 голямо яйце
- 3 1/2 чаени чаши брашно
- 1 белтък, разбит
- различна захарна поръска - кристална захар, червени и бели захарни перли и друго по желание
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 165 градуса.
В касерола сложете захарта, меласата, подправката за пай и черния пипер. Изчакайте сместа да заври и свалете от котлона, изсипете содата и разбъркайте, сложете маслото. Бъркайте непрекъснато с тел или вилица и добавете яйцето, а след него и брашното.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и премесете, за да се оформи.
Разделете го наполовина и едната част увийте във фолио. Оставете настрана.
Набрашнете точилка и кухненския плот и разточете тестото на голям правоъгълник. С нож за пица нарежете тънки ленти от него.
Прехвърлете ги в тава, застлана с хартия за печене, като между солетите оставите разстояние около 2 сантиметра.
Намажете ги с белтък и ги поръсете с желаната декорация.
Печете ги 12-15 минути, докато леко променят цвета си.
Охладете солетите върху решетка. През това време пригответе останалите солети по същия начин.
Сладките солети могат да се съхраняват до 2 седмици в плътно затворен съд на стайна температура.
goodhousekeeping.com
Коментари към Солети с коледни подправки и захарна декорация