Класическа рецепта за чабата
Необходими продукти:
- 1 чаена лъжичка суха мая
- 76 грама топло прясно мляко
- 285 грама вода със стайна температура
- 1 супена лъжица зехтин
- 500 грама бига, втасвала 12 часа
- 500 грама брашно
- 1 супена лъжица сол
- брашно за омесване
- царевично брашно за поръсване
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете маята с прясното мляко. Разбъркайте и оставете да престои около 10 минути.
- Добавете водата, зехтина и бига и разбъркайте добре.
- Прибавете брашното и солта и разбъркайте с приставките за брашно за 2-3 минути на ниска скорост, след което за 2-3 минути на средно висока скорост.
- Омесете меко тесто върху чиста набрашнена повърхност, добавяйки брашно, колкото е необходимо.
- Прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте с найлоново фолио и го оставете да втаса за около 1 час, докато удвои размера си.
- Разделете го на 4 равни части и ги разточете върху набрашнена повърхност.
- Използвайте пръстите си, за да оформите правоъгълници и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене и поръсена с царевично брашно.
- Енергично потупайте тестото с пръсти, за да не се надигне прекалено. Покрийте с влажна кърпа и оставете да си почине около 1,5-2 часа.
- Загрейте фурната до 220 градуса и поставете тавата по средата.
- Печете хляба в продължение на 20-25 минути, като през първите 10 минути от печенето напръскайте дъното на фурната с вода 3 пъти, за да се образува обилна пара.
- Прехвърлете самуните чабата върху решетка, за да се охладят.
Приятен апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
ЗАКВАСКА БОЛГАРИ саше * 7 СЕЛУР ФАРМА
КОЛУЕЙ КОЛДЕКА капсули * 60
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ЧЕРВЕНА ОРИЗОВА МАЯ + КОЕНЗИМ Q10 капсули * 120
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ЧЕРВЕНА ОРИЗОВА МАЯ + НАТОКИНАЗА капсули * 60
ХРАНИТЕЛНА МАЯ ЛЮСПИ 100 г БИОНИА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Хранителна мая – състав, ползи и противопоказания
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Тутманик
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
Коментари към Класическа рецепта за чабата