Хранителна мая – състав, ползи и противопоказания
Хранителната мая е продукт, чийто вкус често е описван като орехов или такъв, наподобяващ сирене. Освен вкусовите си качества, които я превръщат в предпочитана съставка за много ястия, хранителната мая е също и отличен източник на незаменими полезни вещества за човешкия организъм, като протеини, минерали, витамини и антиоксиданти, поради което е неизменна част от хранителния режим на веганите и вегетарианците.
Какво представлява хранителната мая?
Хранителната мая е естествен продукт, представляващ концентрирана маса от един определен вид дрожди, известни като Saccharomyces cerevisiae, които се използват и в бирената индустрия. Разликата е в това, че в случая дрождите не са продукт от производството на бира, а се отглеждат специално за хранителна добавка.
>>> Дрождите - обща характеристика, дневна необходимост и здравни ползи
Хранителната мая е подобна на тази, използвани при печене, но различното при нея е, че се подлага на процес на нагряване и сушене, който е прави неактивна.
Производителите могат да отглеждат хранителни дрожди от различни източници, включително меласа, суроватка и захарно цвекло.
Хранителен състав
Хранителната мая е отличен източник на витамини, минерали и висококачествен протеин. Една четвърт чаша от продукта съдържа:
Калории | 60 |
Протеин | 8 грама |
Фибри | 3 грама |
Витамин В1 | 11,85 милиграма |
Витамин В2 | 9,7 милиграма |
Витамин В6 | 5,9 милиграма |
Витамин В12 | 17,6 микрограма |
Освен изброените, хранителната мая съдържа също витамин В3, калий, калций и желязо.
Ползи за здравето от хранителната мая
Повишава енергията
Хранителната мая може значително да повиши енергията благодарение на високото си съдържание на витамин В12. Възрастните хора се нуждаят от около 2,4 микрограма от хранителното вещество на ден, а естественият продукт съдържа седем пъти повече в една четвърт чаша.
Също така хранителната мая може да бъде особено полезна за вегетарианците и веганите, тъй като важният витамин се среща предимно в животински продукти. Важно е обаче да се знае, че не всички производители обогатяват хранителните дрожди с витамин В12, поради което е добре да се проверява етикета.
Подсилва имунната система
Наличните изследвания показват, че дрождите, от които се произвежда хранителната мая, са способни да подобрят функцията на имунната система и да намалят възпалението вследствие на бактериални инфекции.
Насърчава здравето на кожата, косата и ноктите
Скорошни изследвания показват, че хранителната мая е изключително полезна при чупливи нокти и косопад. Освен това ефективно намалява акнето и подобрява други често срещани кожни проблеми, особено в юношеска възраст.
Осигурява нормално развитие на плода
Специалната група за превантивни услуги на Съединените щати препоръчва на всички жени, които плануват бременност, да приемат 400-800 микрограма фолиева киселина на ден, за да предотвратят вродени аномалии и да подпомогнат нормалното развитие на плода.
Производителите често обогатяват хранителната мая с фолиева киселина, наричана още витамин В9, което я превръща в полезна добавка за бременни жени. Някои марки обаче е възможно да съдържат по-големи количества, поради което е препоръчително първо да се проведе консултация със специалист.
Противопоказания
Въпреки всички предимства, които има хранителната мая, тази добавка не е подходяща за всички. Изследователите препоръчват на хората с възпалително заболяване на червата, глаукома и хипертония да ограничат консумацията на продукта, тъй като това може значително да влоши симптомите им.
Хората с чувствителност или алергия към дрожди трябва също да избягват приема на хранителна мая.
В допълнение, някои учени са на мнение, че изложените на висок риск от подагра не бива да консумират хранителната добавка.
Приложение в кулинарията
Хранителната мая се предлага под формата на люспи или на прах. Има пикантен, орехов или наподобяващ на сирене вкус. Хранителната мая може да се добави към различни ястия, включително паста, зеленчуци и салати. Най-популярните й начини за използване включват:
- прибавяне към пуканки вместо масло или сол;
- смесване с ризото вместо пармезан;
- приготвяне на веган алтернатива на сос със сирене;
- съставка във веганско ястие с макарони;
- добавяне към кремообразни супи;
- прибавяне към бъркани яйца.
What are the benefits of nutritional yeast?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323245
Коментари към Хранителна мая – състав, ползи и противопоказания