Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Кратко ръководство за използване на мая за печива

Кратко ръководство за използване на мая за печива

Кратко ръководство за използване на мая за печива - изображение

Често ли приготвяте печива у дома? А случвало ли ви се е да разполагате със суха мая, когато в рецептата е указано количество за прясна или обратното? Тогава вероятно се чудите колко трябва да сложите от наличните дрожди... На тези и други въпроси ще дадем отговори в следващите редове, които нарекохме "ръководство на маята".

  • 1 грам суха мая = 3 грама прясна
  • 10 грама суха = 30 грама прясна
  • 1 чаена лъжица суха мая = 6-8 грама прясна
  • 1,5 чаени лъжици суха = 10 грама прясна
  • 2 чаени лъжици суха = 12 грама прясна
  • На 400 грама брашно - 1 чаена лъжица суха мая или 6-8 грама прясна
  • На 500 грама брашно - 1,5 чаена лъжица суха мая или 10 грама прясна пресована
  • На 600 грама брашно - 2 чаени лъжици суха мая или 12 грама прясна пресована

И още:

  • Когато в рецептата е посочено количество 1 чаена лъжица, това означава, че тя е без връх, равна; останалите случаи следва да бъдат уточнени.
  • Ако вместо суха мая използвате прясна, то последната трябва да се смеси с 1,5-2 супени лъжици топло мляко и да се остави на топло за 20 минути.
  • За размножаване на дрождите най-подходяща е температура от 25-28 градуса.
  • Алкохолната ферментация е най-активна при температура от 30-35 градуса.
  • При температура от 45-50 градуса и по-висока клетките на дрождите загиват.

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 1000.menu
Снимка: fb.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛеченияЗдравни съветиРецептиНовиниЛюбопитноСъставкиЛайфстайл