Кратко ръководство за използване на мая за печива

Често ли приготвяте печива у дома? А случвало ли ви се е да разполагате със суха мая, когато в рецептата е указано количество за прясна или обратното? Тогава вероятно се чудите колко трябва да сложите от наличните дрожди... На тези и други въпроси ще дадем отговори в следващите редове, които нарекохме "ръководство на маята".
- 1 грам суха мая = 3 грама прясна
- 10 грама суха = 30 грама прясна
- 1 чаена лъжица суха мая = 6-8 грама прясна
- 1,5 чаени лъжици суха = 10 грама прясна
- 2 чаени лъжици суха = 12 грама прясна
- На 400 грама брашно - 1 чаена лъжица суха мая или 6-8 грама прясна
- На 500 грама брашно - 1,5 чаена лъжица суха мая или 10 грама прясна пресована
- На 600 грама брашно - 2 чаени лъжици суха мая или 12 грама прясна пресована
И още:
- Когато в рецептата е посочено количество 1 чаена лъжица, това означава, че тя е без връх, равна; останалите случаи следва да бъдат уточнени.
- Ако вместо суха мая използвате прясна, то последната трябва да се смеси с 1,5-2 супени лъжици топло мляко и да се остави на топло за 20 минути.
- За размножаване на дрождите най-подходяща е температура от 25-28 градуса.
- Алкохолната ферментация е най-активна при температура от 30-35 градуса.
- При температура от 45-50 градуса и по-висока клетките на дрождите загиват.
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 1000.menu
Снимка: fb.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АМИКС ГРИЙН ДЕЙ Б-КОМПЛЕКС ЛАЙФ ФОРТЕ+ капсули * 60
ВЕГЕТАМИН БЕТА - ГЛЮКАН капсули * 60
АБГ КАРДИО капсули * 30 УНИФАРМА
АБОФАРМА ЛИНОПРИКСОЛ ПЛЮС таблетки * 60
СЕЛЕН таблетки 100 мкг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
КАНДИЗИН капсули * 10
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Тутманик
- Хранителна мая – състав, ползи и противопоказания
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Дрождите - обща характеристика, дневна необходимост и здравни ползи
- Бързи питки без месене
- Класическа рецепта за чабата
- Домашно пълнозърнесто тесто за пица
- Домашен хляб в "холандска фурна"
- Хлебни купички
- Бързо тесто с мая и прясно мляко (за 5 минути)
Коментари към Кратко ръководство за използване на мая за печива