Дрождите - обща характеристика, дневна необходимост и здравни ползи
Дрождите са едни от най-древните микроорганизми. Археолозите стигат до извода, че около 6000 г пр.н.е египтяните с удоволствие са пили бира, а са се научили да пекат хляб с мая около 1200 г пр.н.е.
Днес в природата се срещат около 1500 вида дрожди, две са основните групи - аскомицети и базидиомицети. Съдържат се в листата, в почвата, в плодовете на различните растения, в нектара на цветята, в ягодоплодните, в покълналите пшенични зърна, в малца, в кефира.
Дрождите се използват в кулинарията при приготвянето на различни печива и напитки.
Обща характеристика
Дрождите са група едноклетъчни гъби, обитаващи полутечните и течни богати на хранителни вещества субстрати. Основната отличителна черта на тези микроорганизми е ферментацията. Микроскопичните гъби се чувстват прекрасно при стайна температура, а при повишаване на градусите до 60 те загиват.
Въпреки огромното разнообразие от видове, хората използват основно само 4 от тях в храненето си: бирена, хлебна, винена и млечна мая. Пухкавите хляб и печива, кефирът, бирата, гроздето - все продукти, които са истински лидери по съдържание на основно употребяваните дрожди.
В организма на здравия човек също има някои видове от тези микроорганизми. Те живеят по кожата, в червата и по лигавиците на вътрешните органи. Особено значение за организма имат гъбичките от типа Кандида, въпреки че прекалено големите количества от тях предизвикват нарушения във функционирането на тялото и дори до развитие на някои заболявания (като кандидоза).
Най-популярни са течната, сухата или просто жива хлебна мая, също бирената, която в качеството си на биологично активно вещество може да се отрие в аптеките.
Дневна необходимост на организма от дрожди
Знае се, че за нормалното функциониране на червата наличието на гъби, подобни на дрожди, е необходимост.
Според медиците 5-7 грама от тези микроорганизми осигуряват дневната потребност на човек на витамини от група В и това е оптималното количество.
Необходимостта от дрожди нараства при:
- тежки физически и умствени натоварвания;
- стресови ситуации;
- анемии;
- нарушения на въглехидратната, витаминно-минералната и белтъчната обмяна на веществата;
- ниска хранителна стойност на храната в менюто;
- дерматит, фурункулоза, акне;
- изгаряния и рани;
- авитаминоза;
- отслабен имунитет;
- заболявания на храносмилателните органи (язви, колити, гастрити);
- невралгии;
- синдром на хроничната умора;
- в местности с повишен радиоактивен фон и вредно въздействие на други химични вещества.
Потребността от дрожди намалява при:
- склонност към алергии към продукти, съдържащи такива микроорганизми;
- бъбречни заболявания;
- ендокринни заболявания;
- дисбактериоза и подагра;
- предразположеност на организма към млечница и други гъбични заболявания.
Усвояване
Голям процент от дрождите са белтъчини (66%). По качество на съдържащите се в тях протеини не отстъпват на рибата, месото, млякото. Усвояват се добре от организма при умерена употреба, освен ако не е налице непоносимост към дрожди.
Полезни свойства и влияние върху организма
Калий, калций, желязо, магнезий, витамини от групи В, Н и Р, фолиева киселина, белтъчини и аминокиселини, лецитин, метионин - и това съвсем не е пълният списък от полезни вещества, които се съдържат в дрождите.
Тези микроорганизми активизират усвояването на храната, повишават апетита, стимулират обмяната на веществата.
Трябва да уточним, че дрождите в хляба и печивата загиват по време на термичната обработка на изделията, затова последните не са източници на жива мая.
Взаимодействие с есенциални елементи
Полезните свойства на дрождите се разкриват активно при наличието на захар и вода. Микроорганизмите подобряват усвояването на много хранителни вещества. Прекомерната употреба на продукти, съдържащи дрожди, може да доведе до влошаване усвояването на калция и някои витамини.
Признаци за недостиг на дрожди в организма:
- храносмилателни проблеми;
- слабост;
- анемия;
- проблеми с кожата, косата, ноктите.
Признаци за излишък на дрожди в организма:
- алергични реакции, предизвикани от непоносимост към микроорганизмите;
- млечница и други гъбични заболявания;
- подуване на корема.
Фактори, влияещи на съдържанието на дрожди в организма
Основен критерий, определящ наличието на дрожди в тялото, е консумираната храна.
Оптималната употреба на продукти, в чиито състав влизат тези микроорганизми, както и общото здравословно състояние на човек, оказват съществено влияние върху необходимия баланс на едноклетъчните гъби в тялото.
Дрожди за красота и здраве
Състоянието на кожата, косата и ноктите видимо се подобрява при консумация на продукти, съдържащи жива мая. В народната медицина съществуват немалко методи за разкрасяване и съхраняване на привлекателен външен вид с помощта на микроорганизмите, на които посветихме този материал. Примери за това са маска за лице, приготвена от мая за хляб и прясно мляко, билки или сок; маска за коса с дрожди - един от най-разпространените и ефективни методи за запазване на красотата, използван както в миналото, така и днес.
Как да приготвите такива маски може да научите от Здравните съвети на Фрамар.
edaplus.info; foodandhealth.ru; edaplus.info; ecology.md; zdorovaya-kozha.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС ГРИЙН ДЕЙ Б-КОМПЛЕКС ЛАЙФ ФОРТЕ+ капсули * 60
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС САХАРОМИЦЕС БОЛАРДИ + MOS капсули * 90
НУТРИКОСТ БЕТА ГЛЮКАН капсули * 60 67063
Нов ПРОМОДЖАРОУ ФОРМУЛАС САХАРОМИЦЕС БОЛАРДИ + MOS капсули * 180
Безплатна доставка за България!НАТУГЕНА НУКЛЕОТИДЕН МОДУЛАТОР капсули * 120 571384
Безплатна доставка за България!МЕДИКЕТ ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ ВЪРСИ 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Хранителна мая – състав, ползи и противопоказания
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Класическа рецепта за чабата
- Кратко ръководство за използване на мая за печива
- Тутманик
- Бига - квас за хляб по италиански
- Бързи питки без месене
- Бърза закваска за хляб с кисело мляко и трици
- Домашен хляб в "холандска фурна"
- Домашно пълнозърнесто тесто за пица
Коментари към Дрождите - обща характеристика, дневна необходимост и здравни ползи