Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Дрождите - обща характеристика, дневна необходимост и здравни ползи

Дрождите - обща характеристика, дневна необходимост и здравни ползи

Дрождите - обща характеристика, дневна необходимост и здравни ползи - изображение

Дрождите са едни от най-древните микроорганизми. Археолозите стигат до извода, че около 6000 г пр.н.е египтяните с удоволствие са пили бира, а са се научили да пекат хляб с мая около 1200 г пр.н.е.

Днес в природата се срещат около 1500 вида дрожди, две са основните групи - аскомицети и базидиомицети. Съдържат се в листата, в почвата, в плодовете на различните растения, в нектара на цветята, в ягодоплодните, в покълналите пшенични зърна, в малца, в кефира.

Дрождите се използват в кулинарията при приготвянето на различни печива и напитки.


Обща характеристика

Дрождите са група едноклетъчни гъби, обитаващи полутечните и течни богати на хранителни вещества субстрати. Основната отличителна черта на тези микроорганизми е ферментацията. Микроскопичните гъби се чувстват прекрасно при стайна температура, а при повишаване на градусите до 60 те загиват.

Въпреки огромното разнообразие от видове, хората използват основно само 4 от тях в храненето си: бирена, хлебна, винена и млечна мая. Пухкавите хляб и печива, кефирът, бирата, гроздето - все продукти, които са истински лидери по съдържание на основно употребяваните дрожди.

В организма на здравия човек също има някои видове от тези микроорганизми. Те живеят по кожата, в червата и по лигавиците на вътрешните органи. Особено значение за организма имат гъбичките от типа Кандида, въпреки че прекалено големите количества от тях предизвикват нарушения във функционирането на тялото и дори до развитие на някои заболявания (като кандидоза).

Най-популярни са течната, сухата или просто жива хлебна мая, също бирената, която в качеството си на биологично активно вещество може да се отрие в аптеките.

 

Дневна необходимост на организма от дрожди

Знае се, че за нормалното функциониране на червата наличието на гъби, подобни на дрожди, е необходимост.
Според медиците 5-7 грама от тези микроорганизми осигуряват дневната потребност на човек на витамини от група В и това е оптималното количество.

 дрожди

Необходимостта от дрожди нараства при:

  • тежки физически и умствени натоварвания;
  • стресови ситуации;
  • анемии;
  • нарушения на въглехидратната, витаминно-минералната и белтъчната обмяна на веществата;
  • ниска хранителна стойност на храната в менюто;
  • дерматит, фурункулоза, акне;
  • изгаряния и рани;
  • авитаминоза;
  • отслабен имунитет;
  • заболявания на храносмилателните органи (язви, колити, гастрити);
  • невралгии;
  • синдром на хроничната умора;
  • в местности с повишен радиоактивен фон и вредно въздействие на други химични вещества.


Потребността от дрожди намалява при:

  • склонност към алергии към продукти, съдържащи такива микроорганизми;
  • бъбречни заболявания;
  • ендокринни заболявания;
  • дисбактериоза и подагра;
  • предразположеност на организма към млечница и други гъбични заболявания.


Усвояване

Голям процент от дрождите са белтъчини (66%). По качество на съдържащите се в тях протеини не отстъпват на рибата, месото, млякото. Усвояват се добре от организма при умерена употреба, освен ако не е налице непоносимост към дрожди.

дрожди


Полезни свойства и влияние върху организма

Калий, калций, желязо, магнезий, витамини от групи В, Н и Р, фолиева киселина, белтъчини и аминокиселини, лецитин, метионин - и това съвсем не е пълният списък от полезни вещества, които се съдържат в дрождите.

Тези микроорганизми активизират усвояването на храната, повишават апетита, стимулират обмяната на веществата.

Трябва да уточним, че дрождите в хляба и печивата загиват по време на термичната обработка на изделията, затова последните не са източници на жива мая.


Взаимодействие с есенциални елементи

Полезните свойства на дрождите се разкриват активно при наличието на захар и вода. Микроорганизмите подобряват усвояването на много хранителни вещества. Прекомерната употреба на продукти, съдържащи дрожди, може да доведе до влошаване усвояването на калция и някои витамини.


Признаци за недостиг на дрожди в организма:

  • храносмилателни проблеми;
  • слабост;
  • анемия;
  • проблеми с кожата, косата, ноктите.


Признаци за излишък на дрожди в организма:

  • алергични реакции, предизвикани от непоносимост към микроорганизмите;
  • млечница и други гъбични заболявания;
  • подуване на корема.

 дрожди

Фактори, влияещи на съдържанието на дрожди в организма

Основен критерий, определящ наличието на дрожди в тялото, е консумираната храна.
Оптималната употреба на продукти, в чиито състав влизат тези микроорганизми, както и общото здравословно състояние на човек, оказват съществено влияние върху необходимия баланс на едноклетъчните гъби в тялото.


Дрожди за красота и здраве

Състоянието на кожата, косата и ноктите видимо се подобрява при консумация на продукти, съдържащи жива мая. В народната медицина съществуват немалко методи за разкрасяване и съхраняване на привлекателен външен вид с помощта на микроорганизмите, на които посветихме този материал. Примери за това са маска за лице, приготвена от мая за хляб и прясно мляко, билки или сок; маска за коса с дрожди - един от най-разпространените и ефективни методи за запазване на красотата, използван както в миналото, така и днес.

Как да приготвите такива маски може да научите от Здравните съвети на Фрамар.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: foodandhealth.ru; edaplus.info; ecology.md; zdorovaya-kozha.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛеченияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСъставкиЛайфстайл