Хранене при подагра
Ако имате подагра със сигурност знаете, че някои храни предизвикват по-силна реакция и повишават пикочната киселина.
Те обикновено са с високо съдържание на пурини (вещество, което се намира естествено в храните). Когато тялото усвоява пурините, те се превръщат в пикочна киселина като отпадъчен продукт. При здравите хора това не е проблем, защото пикочната киселина ефективно се изхвърля от тялото.
Хората с подагра не могат ефективно да премахнат излишната пикочна киселина. Ако не спазват диета, натрупана в тялото тя може да причини пристъп.
Промяната на начина на хранене и приемането на подходящи лекарства може да подобрят живота с подагра.
Има, разбира се, и изключения: някои зеленчуци с по-високи количества пурин не предизвикват пристъпи. Интересното е, че напитките с подсладители с фруктоза и захар увеличават риска от пристъпи, макар и да не са богати на пурини.
Изследвания показват, че хората, консумиращи най-много подсладени напитки, са застрашени с 62% повече от останалите да развият подагра.
Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, соевите изделия и богатите на витамин С храни, предотвратяват пристъпите на подагра и намаляват пикочната киселина.
Пълномаслените и високомаслени млечни продукти не са за предпочитане.
При подагра е особено важно какво ядем. В продуктите, които има малко пурини, може да се съдържат много вредни за хората, страдащи от заболяването, вещества, например лесноусвоими въглехидрати, наситени мастни киселини. Избягвайте алкохол и приемайте много вода и натурални сокове.
Препоръчва се храненето да бъде 5 пъти през деня. Веднъж седмично е добре да се прави разтоварващ ден, тогава да се приемат плодове, зеленчуци, млечни продукти.
Диета при подагра
Ако си задавате въпроса какво можем да консумираме при подагра, ще ви помогнем да се ориентирате.
Напитки при подагра
Препоръчвани при подагра са следните напитка, заради ниското си съдържание на пурини:
- алкална минерална вода;
- натурални сокове от плодове, включително и горски (препоръчително от грозде, ако нивото на кръвната захар е в норма, също от цитрусови плодове, червени боровинки);
- компоти (от шипка);
- напитките трябва да бъдат 2-2,5 литра на ден и всички те да са без захар;
- кафе и чай.
Кои храни са позволени за консумация при подагра
Менюто на хората с подагра може да включва:
- Плодове (особено цитруси) – всички плодове са разрешени при подагра. Черешите дори могат да понижат пикочната киселина и да предотвратят пристъп.
- Горски плодове (с изключение на малини);
- Зеленчуци (картофи, патладжан, моркови, лук, цвекло, краставици);
- Мляко и киселомлечни продукти (извара, обезмаслено сирене, масло) – всички млечни продукти са позволени, но нискомаслените са за предпочитане.
- Ястия от зърнени култури и брашно (да се консумират в умерени количества).
- Яйца.
- Растително олио (за предпочитане ленено масло или зехтин).
- Мед (в чист вид и в малки количества).
- Ядки (кедрови, лешник, шамфъстък, бадеми).
- Билки и подправки – разрешени са всички видове.
Храни, които трябва да се консумират умерено при подагра
Ако страдате от подагра, ограничете приема на:
- сол;
- колбаси;
- варена риба и месо – най-добре домашна птица, сьомга, треска, пъстърва, скумрия (въпреки голямото количество пурини, тези продукти съдържат ненаситени мастни киселини, които са полезни за нормализирането на мастния обмен);
- гъби;
- сланина (бекон);
- бобови
- зеленчуци като репички, целина, цветно зеле, да внимава със спанака и киселеца;
- туршии.
Забранени храни при подагра:
- месо от дивеч: примерите включват фазан, телешко и дивеч;
- месо и месни екстракти (бульони);
- субпродукти: черен дроб, мозък, бял дроб, бъбреци, момици и др.;
- месни и рибни консерви, пушени храни;
- риби: херинга, риба тон, сардини, аншоа;
- морски дарове: раци, стриди, миди;
- подправки: освен дафинов лист и оцет, люти подправки;
- алкохол: особено бира, вино, водка, уиски;
- шоколад, какао;
- захарни напитки: особено плодови сокове и газирани напитки;
- добавени захари и фруктоза: агаве нектар и високофруктозен царевичен сироп;
- дрожди: хранителна мая, бирена/пивна мая и други добавки с мая.
Неспазването на тези правила ще доведе до изостряне на подаграта и до увеличаване на обезболяващите лекарства.
Примерно меню при подагра
Закуска: овесени ядки, кафе и чаша вода. В овесените ядки може да добавите нискомаслено мляко, горски плодове, ядки като бадеми или орехи.
Обяд: зелена салата с 1-2 сварени яйца, зеленчуци, авокадо и дресинг със зехтин. Също може да добавите една купа супа от черен боб.
Вечеря: около 60 грама пилешки гърди, половин купичка сварен кафяв офис (ечемик или друга пълнозърнеста храна по избор), 1-2 чаени чаши броколи, 1/2 чаена чаша кефир
Знаете ли, че всяка част на пилешкото може има различни количества пурини. Най-ниски са в бутчетата, особено ако са сварени и без кожа. |
Не забравяйте през целия ден да пиете много вода, която да помага за извеждането на пикочната киселина от тялото.
Може ли да се пие кафе при подагра
Повечето хора обичаме да започваме деня с кафе, но как стои въпросът при подагра?
Изследванията са в полза на кафето.
Повечето научни проучвания показват, че кафето намалява риска от подагра. Напитката съдържа голямо разнообразие от полезни съединения, включително минерали, полифеноли и кофеин.
Кафето понижава пикочната киселина, като всъщност ускорява отделянето й от тялото. Също така се конкурира с ензима, който разгражда пурините в тялото. Това намалява скоростта, с която се създава пикочната киселина.
Изследване, проведено в Япония, констатира, че хората, пиещи по 2 кафета на ден, имат най-ниски нива на пикочна киселина, така че спокойно може да приемате ароматната напитка.
Разбира се, има и друга гледна точка, в която по-скоро твърденията се въртят около генетиката - а именно, че при някои хора може да се наблюдава намаляване на пикочната киселина, докато при други, кафето да не даде никакви резултати.
Подагра и домати
Друг интересен казус е за консумацията на домати при подагра. Според някои твърдения доматите причиняват пристъпи и много хора съобщават за това от първо лице. Други път твърдят, че такова нещо няма. Всъщност, както при повечето неща в организма ни, и тук няма как да не се отчете факторът, че от човек до човек има разлика. При някои наистина може да настъпи пристъп и то като става въпрос за консумацията на домати под всякаква форма - като сос за спагети, на салата, на пица и т.н.
Изследване в Нова Зеландия потвърждава, че доматите се нареждат като риск от поява на пристъп, редом до червеното месо и морските дарове.
Лекарите, провели изследването, всъщност достигат до извода, че доматите трябва да се избягват, ако човек вече има установена "непоносимост" към тях и е получавал пристъп, след като ги е ял. При правилна диета и редовен прием на лекарства, не би трябвало да има отражение консумацията на малко количество домати, но е добре да бъдете нащрек за неприятни симптоми, след като сте яли от зеленчука. Ако усетите неразположение, занапред избягвайте доматите и говорете с вашия лекар.
healthline.com, sciencedaily.com
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045301/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722549/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939435/ verywellhealth.com/chicken-and-gout-5092840
Снимки: freepik.com/ pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА ДЯВОЛСКИ НОКЪТ капсули 360 мг * 100
КОПРИВА ПЛЮС таблeтки * 300 SANCT BERNHARD
РЕПЕЙ КОРЕНИ
РЕНОХЕЛП М таблетки 600 мг * 30
ХЕПАТЕРА капсули * 30
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН ЦЕНЕОЛ 10 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лечение с алопуринол
- Лечение при подагра
- Компреси при подагра
- Пикочна киселина в кръвта
- Калуна-обикновена
- Лечебна диета №6 – при подагра и уратурия
- Полпала
- Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс
- Ясен, Планински ясен, Европейски ясен
- Есенен минзухар, Мразовец, Кърпикожух
Коментари към Хранене при подагра
Ненчо Еремиев
В изложението Ви, медът е едновременно в разрешените и в забранените храни!!! Кое е вярно?
Здравейте! Благодарим Ви за коментара. Медът е позволен, но в малки количества и в чист вид. Уточнихме в текста за повече яснота.
В изложението Ви, медът е едновременно в разрешените и в забранените храни!!! Кое е вярно?
Станислав
Поредното малоумно писание тип "копи-пейст сглобка". Защо го правите? Явно имате полза да кликаме тук. Поне малко мисъл и труд вложете!
Здравейте! В медицинската наука отделните заболяванията се описват по начина, представен на нашия сайт. Повечето от болестите са добре проучени и тяхната етиология, патогенеза, клинична картина, диагноза и лечение. Не може и не трябва да се допуска творчески поглед върху подобна тема, която е строго научна.
Поредното малоумно писание тип "копи-пейст сглобка". Защо го правите? Явно имате полза да кликаме тук. Поне малко мисъл и труд вложете!
Подаграта
Абсолютна глупост! Сигурно доста хора сте вкарали в беля...
Здравейте! Благодарим Ви за сигнала и бдителността! Ще ревизираме и коригираме информацията.
Абсолютна глупост! Сигурно доста хора сте вкарали в беля...
ФРАМАР! не преписвайте глупости отвсякъде! въобще не е вярно това, което пишете. пикочната киселина е резултат от разграждането на белтъчините и то най вече тези от месен произход. с млечните няма проблем, а пък глупостта за бобовите не я повтаряйте не е вярнаааа! много малко месо, без пушено с консерванти а готвено и много водааа и чай!