Хранене при подагра

Ако имате подагра със сигурност знаете, че някои храни предизвикват по-силна реакция и повишават пикочната киселина.
Те обикновено са с високо съдържание на пурини (вещество, което се намира естествено в храните). Когато тялото усвоява пурините, те се превръщат в пикочна киселина като отпадъчен продукт. При здравите хора това не е проблем, защото пикочната киселина ефективно се изхвърля от тялото.
Хората с подагра не могат ефективно да премахнат излишната пикочна киселина. Ако не спазват диета, натрупана в тялото тя може да причини пристъп.
Промяната на начина на хранене и приемането на подходящи лекарства, може да подобри живота с подагра.
Има, разбира се, и изключения: някои зеленчуци с по-високи количества пурин не предизвикват пристъпи. Интересното е, че напитките с подсладители с фруктоза и захар увеличават риска от пристъпи, макар и да не са богати на пурини.
Изследвания показват, че хората, консумиращи най-много подсладени напитки, са застрашени с 62% повече да развият подагра.
Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, соевите изделия и богатите на витамин С храни, предотвратяват пристъпите на подагра и намаляват пикочната киселина.
Пълномаслените и високомаслени млечни продукти не са за предпочитане.
При подагра е особено важно какво ядем. В продуктите, които има малко пурини, може да се съдържат много вредни за хората, страдащи от заболяването, вещества, например лесноусвоими въглехидрати, наситени мастни киселини. Избягвайте алкохол и приемайте много вода и натурални сокове.
Препоръчва се храненето да бъде 5 пъти през деня. Веднъж седмично е добре да се прави разтоварващ ден, тогава да се приемат плодове, зеленчуци, млечни продукти.
Със сигурност често си задавате въпроса какво да ядем при подагра? Сега ние ще ви помогнем да се ориентирате:
Диета при подагра
Напитки, препоръчвани при подагра, заради ниското си съдържание на пурини:
- алкална минерална вода;
- натурални сокове от плодове, включително и горски (препоръчително от грозде, ако нивото на кръвната захар е в норма, също от цитрусови плодове, червени боровинки);
- компоти (от шипка);
- напитките трябва да бъдат 2-2,5 литра на ден и всички те да са без захар;
- кафе и чай.
Кои храни са позволени и може да ядат при подагра:
- плодове (особено цитруси) - всички плодове са разрешени при подагра. Черешите дори могат да понижат пикочната киселина и да предотвратят пристъп.;
- горски плодове (с изключение на малини);
- зеленчуци (картофи, патладжан, моркови, лук, цвекло, краставици);
- мляко и киселомлечни продукти (извара, обезмаслено сирене, масло) - всички млечни продукти са позволени, но нискомаслените са с една идея по-подходящи;
- продукти от зърнени култури и брашно в умерени количества;
- бобови растения - всички видове - боб, леща, соя, тофу.
- яйца;
- растително олио (по-добре ленено масло или зехтин);
- мед;
- ядки (кедрови, лешник, шамфъстък, бадеми);
- билки и подправки - разрешени са всички видове.
Храни, които трябва да се консумират умерено:
- сол;
- колбаси;
- варена риба и месо - най-добре домашна птица, сьомга, треска, пъстърва, скумрия (въпреки голямото количество пурини, тези продукти съдържат ненаситени мастни киселини, които са полезни за нормализирането на мастния обмен);
- гъби;
- сланина (бекон);
- зеленчуци (бобови растения, киселец, целина, спанак, цветно зеле, репички);
- туршии.
Забранени храни при подагра:
- месо от дивеч: примерите включват фазан, телешко и дивеч;
- месо и месни екстракти (бульони);
- субпродукти: черен дроб, мозък, бял дроб, бъбреци, момици и др.;
- месни и рибни консерви, пушени храни;
- риби: херинга, риба тон, сардини, аншоа;
- морски дарове: раци, стриди, миди;
- подправки: освен дафинов лист и оцет, люти подправки;
- алкохол: особено бира, вино, водка, уиски;
- шоколад, какао;
- захарни напитки: особено плодови сокове и газирани напитки;
- добавени захари и фруктоза: мед, агаве нектар и високофруктозен царевичен сироп;
- дрожди: хранителна мая, бирена/пивна мая и други добавки с мая.
Неспазването на тези правила ще доведе до изостряне на подаграта и до увеличаване на обезболяващите лекарства.
Примерно меню при подагра
Закуска: овесени ядки, кафе и чаша вода. В овесените ядки може да добавите нискомаслено мляко, горски плодове, ядки като бадеми или орехи.
Обяд: зелена салата с 1-2 сварени яйца, зеленчуци, авокадо и дресинг със зехтин. Също може да добавите една купа супа от черен боб.
Вечеря: около 60 грама пилешки гърди, половин купичка сварен кафяв офис (ечемик или друга пълнозърнеста храна по избор), 1-2 чаени чаши броколи, 1/2 чаена чаша кефир
Знаете ли, че всяка част на пилешкото може има различни количества пурини. Най-ниски са в бутчетата, особено, ако са варени и без кожа. |
Не забравяйте през целия ден да пиете много вода, която да помага за извеждането на пикочната киселина от тялото.
Може ли да се пие кафе при подагра?
Повечето хора обичаме да започваме деня с кафе, но как стои въпросът при подагра?
Изследванията са в полза на кафето.
Повечето научни проучвания показват, че кафето намалява риска от подагра. Напитката съдържа голямо разнообразие от полезни съединения, включително минерали, полифеноли и кофеин.
Кафето понижава пикочната киселина, като всъщност ускорява отделянето й от тялото. Също така се конкурира с ензима, който разгражда пурините в тялото. Това намалява скоростта, с която се създава пикочната киселина.
Изследване, проведено в Япония, констатира, че хората, пиещи по 2 кафета на ден, имат най-ниски нива на пикочна киселина, така че спокойно може да приемате ароматната напитка.
Разбира се, има и друга гледна точка, в която по-скоро твърденията се въртят около генетиката - а именно, че при някои хора може да се наблюдава намаляване на пикочната киселина, докато при други, кафето да не даде никакви резултати.
Подагра и домати
Друг интересен казус е за консумацията на домати при подагра. Според някои твърдения доматите причиняват пристъпи и много хора съобщават за това от първо лице. Други път твърдят, че такова нещо няма. Всъщност, както при повечето неща в организма ни, и тук няма как да не се отчете факторът, че от човек до човек има разлика. При някои наистина може да настъпи пристъп и то като става въпрос за консумацията на домати под всякаква форма - като сос за спагети, на салата, на пица и т.н.
Изследване в Нова Зеландия потвърждава, че доматите се нареждат като риск от поява на пристъп, редом до червеното месо и морските дарове.
Лекарите, провели изследването, всъщност достигат до извода, че доматите трябва да се избягват, ако човек вече има установена "непоносимост" към тях и е получавал пристъп, след като ги е ял. При правилна диета и редовен прием на лекарства, не би трябвало да има отражение консумацията на малко количество домати, но е добре да бъдете нащрек за неприятни симптоми, след като сте яли от зеленчука. Ако усетите неразположение, занапред избягвайте доматите и говорете с вашия лекар.
healthline.com, sciencedaily.com
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045301/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722549/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939435/ verywellhealth.com/chicken-and-gout-5092840
Снимки: freepik.com/ pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПОДАГРОЛ Екофарм капки за пиене 50 мл ЕКОФАРМ
МЕДОСАН БОСВЕЛИЯ КРЕМ - БАЛСАМ С ТАМЯН ЗА СТАВИ 100 мл.
ГРЪМОТРЪН КОРЕНИ
БИОХЕРБА ДЯВОЛСКИ НОКЪТ капсули 360 мг * 100
РАНИЛИСТ СТРЪК 50 гр. КАРМЕН
АЛКАЛУРИН гранули 150 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лечение при подагра
- Лечебна диета №6 – при подагра и уратурия
- Професор д-р Йото Йотов - Какво представлява подаграта?
- Пикочна киселина в кръвта
- Подагра и алтернативни методи на лечение
- Лечение с алопуринол
- Череша
- Мажете деформираните кости по ръцете и краката със смес от йод и аспирин
- Дяволски нокът
- Блатен тъжник, Спирея улмария, Ливадник, Брястнолистно орехче, Отвратниче
Коментари към Хранене при подагра
Станислав
Поредното малоумно писание тип "копи-пейст сглобка". Защо го правите? Явно имате полза да кликаме тук. Поне малко мисъл и труд вложете!
Здравейте! В медицинската наука отделните заболяванията се описват по начина, представен на нашия сайт. Повечето от болестите са добре проучени и тяхната етиология, патогенеза, клинична картина, диагноза и лечение. Не може и не трябва да се допуска творчески поглед върху подобна тема, която е строго научна.
Поредното малоумно писание тип "копи-пейст сглобка". Защо го правите? Явно имате полза да кликаме тук. Поне малко мисъл и труд вложете!
Подаграта
Абсолютна глупост! Сигурно доста хора сте вкарали в беля...
Здравейте! Благодарим Ви за сигнала и бдителността! Ще ревизираме и коригираме информацията.
Абсолютна глупост! Сигурно доста хора сте вкарали в беля...
ФРАМАР! не преписвайте глупости отвсякъде! въобще не е вярно това, което пишете. пикочната киселина е резултат от разграждането на белтъчините и то най вече тези от месен произход. с млечните няма проблем, а пък глупостта за бобовите не я повтаряйте не е вярнаааа! много малко месо, без пушено с консерванти а готвено и много водааа и чай!