Хранене при висцеларна подагра
Висцеларната подагра е една от формите на хиперурикемия (подагра), при която са поразени не само ставите, но и всички останали системи и органи на човека.
Хиперурикемията е повишено ниво на пикочна киселина в кръвта. В началото се появяват типичните симптоми на подаграта, след което започват да се развиват висцеларните признаци. Най-често срещаната форма е подагрозна нефропатия.
Висцеларната подагра може да се прояви и във вид на затлъстяване или като проблеми в сърдечно-съдовата система. Това се дължи на нарушената обмяна на веществата.
Полезни храни при висцеларна подагра
За справяне с проблема и за да се регулира пикочната киселина, заболелият трябва да се придържа към хранителна диета. Целта е да се намали съдържанието на пурини в организма и разтоварване на обмяната. Добри резултати се постигат чрез придържането към определени правила и принципи на хранене.
Първото, което е необходимо да се прави, е да се пие много вода, за да се изведе от тялото пикочната киселина. Около 2,5 литра е нужното дневно количество.
Освен това се налага заболелият да прави по 1 разтоварващ ден седмично (например, на плодове или на зеленчуци).
Количеството консумирана храна да бъде разпределена на не по-малко от 5 приема за деня.
Да се ядат определени продукти и ястия:
- плодове и зеленчуци, богати на калий: кайсии, пъпеши, праскови, патладжани, тиква, моркови, круши, краставици, тиквички, грах, зеле (бяло);
- ягодоплодни, като се предпочитат тези със син цвят, обагрените в ярко червено и тъмните плодчета: червени боровинки, вишни, череши, сини боровинки, къпини (съдържат вещества, които понижават нивото на пурините);
- добре е във водата да се добавят по няколко капки лимонов сок или сок от боровинки;
- вегетариански супи, всякакви ястия от млечни продукти и зеленчуци, сварени месо и риба (може да запечете леко след сваряването);
- подправки: магданоз, лимонена киселина, дафинов лист, канела, ванилия, копър;
- напитки: кисел, квас, зеленчукови и плодови сокове, шипкова отвара, отвара от трици, слабо кафе с мляко и чай с лимон;
- хлебни изделия от пшеничено и ръжено брашна, печива с трици;
- краве масло и растителни мазнини;
- сладки изделия: млечен крем, мармалад, мед, бонбони (с изключение на шоколадови), ябълков пудинг, сладка от плодове.
Опасни и вредни хранителни продукти при висцеларна подагра
Да се ограничи консумацията на:
- изделия от маслено тесто;
- шоколад;
- цветно зеле;
- какао;
- киселец;
- спанак;
- месо;
- риба.
От менюто напълно да се изключат:
- сол;
- алкохолни напитки;
- всякакви пържени, печени и задушени ястия;
- пушени изделия;
- консерви;
- колбаси;
- фаст фууд;
- полуфабрикати;
- желирани меса;
- субпродукти;
- гъби;
- всякакви остри и солени ястия;
- маринати и купешки сосове;
- лой;
- силни кафе и чай;
- супи и сосове на основата на месни, гъбени и рибени бульони;
- продукти, съдържащи оцветители и различни хранителни добавки.
Всички продукти, изброени по-горе, съдържат пурин, причина за развитие на даденото заболяване. Освен това той влошава състоянието и може да доведе до сериозни усложнения (бъбречна недостатъчност, инфаркт, инсулт).
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУОНСЪН СЕМЕНА ОТ ЦЕЛИНА капсули 500 мг * 180 SW1490
ПРОМОХИТОЗАН капсули 250 мг * 60 ФОРТЕКС
ПРОМОАРОМА ЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БЯЛ РАВНЕЦ 10 мл.
СУОНСЪН ВИШНА ЕКСТРАКТ капсули 465 мг * 60 SWH112
ПРОМОБАРСА капсули 460 мг * 30
БИОХЕРБА ЧАЙ ПРИ ПОДАГРА, РАЗШИРЕНИ ВЕНИ И ХЕМОРОИДИ 120 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лечение с алопуринол
- Лечение при подагра
- Компреси при подагра
- Пикочна киселина в кръвта
- Калуна-обикновена
- Лечебна диета №6 – при подагра и уратурия
- Полпала
- Ясен, Планински ясен, Европейски ясен
- Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс
- Есенен минзухар, Мразовец, Кърпикожух
Коментари към Хранене при висцеларна подагра