Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при висцеларна подагра

Хранене при висцеларна подагра

Хранене при висцеларна подагра - изображение

Висцеларната подагра е една от формите на хиперурикемия (подагра), при която са поразени не само ставите, но и всички останали системи и органи на човека.

Хиперурикемията е повишено ниво на пикочна киселина в кръвта. В началото се появяват типичните симптоми на подаграта, след което започват да се развиват висцеларните признаци. Най-често срещаната форма е подагрозна нефропатия.

Висцеларната подагра може да се прояви и във вид на затлъстяване или като проблеми в сърдечно-съдовата система. Това се дължи на нарушената обмяна на веществата.

Полезни храни при висцеларна подагра

За справяне с проблема и за да се регулира пикочната киселина, заболелият трябва да се придържа към хранителна диета. Целта е да се намали съдържанието на пурини в организма и разтоварване на обмяната. Добри резултати се постигат чрез придържането към определени правила и принципи на хранене.

Първото, което е необходимо да се прави, е да се пие много вода, за да се изведе от тялото пикочната киселина. Около 2,5 литра е нужното дневно количество.

Освен това се налага заболелият да прави по 1 разтоварващ ден седмично (например, на плодове или на зеленчуци).

Количеството консумирана храна да бъде разпределена на не по-малко от 5 приема за деня.

Да се ядат определени продукти и ястия.

Към подходящите се отнасят:

  • плодове и зеленчуци, богати на калий: кайсии, пъпеши, праскови, патладжани, тиква, моркови, круши, краставици, тиквички, грах, зеле (бяло);
  • ягодоплодни, като се предпочитат тези със син цвят, обагрените в ярко червено и тъмните плодчета: червени боровинки, вишни, череши, сини боровинки, къпини (съдържат вещества, които понижават нивото на пурините);
  • добре е във водата да се добавят по няколко капки лимонов сок или сок от боровинки;
  • вегетариански супи, всякакви ястия от млечни продукти и зеленчуци, сварени месо и риба (може да запечете леко след сваряването);
  • подправки: магданоз, лимонена киселина, дафинов лист, канела, ванилия, копър;
  • напитки: кисел, квас, зеленчукови и плодови сокове, шипкова отвара, отвара от трици, слабо кафе с мляко и чай с лимон;
  • хлебни изделия от пшеничено и ръжено брашна, печива с трици;
  • краве масло и растителни мазнини;
  • сладки изделия: млечен крем, мармалад, мед, бонбони (с изключение на шоколадови), ябълков пудинг, сладка от плодове.


Опасни и вредни хранителни продукти при висцеларна подагра

Да се ограничи консумацията на:

  • изделия от маслено тесто;
  • шоколад;
  • цветно зеле;
  • какао;
  • киселец;
  • спанак;
  • месо;
  • риба.

От менюто напълно да се изключат:

  • сол;
  • алкохолни напитки;
  • всякакви пържени, печени и задушени ястия;
  • пушени изделия;
  • консерви;
  • колбаси;
  • фаст фууд;
  • полуфабрикати;
  • желирани меса;
  • субпродукти;
  • гъби;
  • всякакви остри и солени ястия;
  • маринати и купешки сосове;
  • лой;
  • силни кафе и чай;
  • супи и сосове на основата на месни, гъбени и рибени бульони;
  • продукти, съдържащи оцветители и различни хранителни добавки.

Всички продукти, изброени по-горе, съдържат пурин, причина за развитие на даденото заболяване. Освен това той влошава състоянието и може да доведе до сериозни усложнения (бъбречна недостатъчност, инфаркт, инсулт).

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиЗдравни съветиИсторияХранене при...ВидеоЛюбопитноНовиниБотаникаЛеченияАлт. медицинаИзследвания