Печен боб с лук
Необходими продукти:
500 грама едър бял боб
1 килограм лук
150 милилитра олио
4 - 5 скилидки чесън
3 дафинови листа
2 чаени лъжици смлян червен пипер (сладък)
1 чаена лъжица смляна или стрита люта чушка
1 супена лъжица доматено пюре
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Залейте боба с вода за една нощ. След това отцедете, измийте фасула и го залейте с чиста вода. Сложете да кипне и когато това стане, я сменете с гореща вода, чието количество да бъде два пръста над боба. Оставете на котлона да се вари. Когато омекне, сложете дафиновия лист и нарязана на едро глава лук. Готовият боб прецедете с помощта на гевгир, а водата запазете.
Останалия лук нарежете на полукръгчета (количеството да не ви плаши) и задушете в олио, докато омекне. За да използвате по-малко мазнина, може да наливате от водата, която запазихте от варенето на боба. Към края на приготвянето добавете намачканите скилидки чесън, пипера (червения и черния), лютата чушка, сол.
Вземете подходящ съд (най-добре глинен) и го намажете с олио. Разпределете на дъното му ред боб, последван от слой лук, отново боб, лук и така до изчерпване на количествата им.
Разтворете доматеното пюре във водата, останала от варенето на боба и я налейте при другите продукти (трябва да е 1 пръст над тях). Ако желаете, можете да подредите резени домат и/или чушка по повърхността.
Поставете ястието в предварително загрята до 180 градуса фурна и нека се пече в продължение на около час. Готово е, когато течността се изпари и ястието се сгъсти, но не трябва да се получава сухо. По-вкусно е, когато изстине. Може да поръсите с нарязан магданоз, преди да поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СОЯ ПЕЧЕНА 200 гр.
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БРАУНИ 600 г
НАТРОЛ БЯЛ БОБ ЗЪРНА капсули * 60
ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE КРЕМ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С УСПОКОЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ 50 мл.
ВИ-ШЕЙП ВИ-ШРЕД ТЕРМОГЕНЕН ФЕТ БЪРНЪР капсули * 150
ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE СЕРУМ С АНТИ - ЕЙДЖ ДЕЙСТВИЕ 30 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Карамелизиран червен лук с балсамов оцет
- Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
- Питка със сирене, извара и зелен лук
- Печено филе от сьомга със салца от авокадо
- Киноа с черен боб
- Задушено кисело зеле с лук и бекон
- Печен картофен чипс с коричка, пармезан и подправки
- Свалете кръвната захар с обикновен фасул
- Печено пиле с ябълки, сушени сини сливи и мед
- Пастет от бял боб със сушени домати и чесън
Коментари към Печен боб с лук