Питка със сирене, извара и зелен лук

Необходими продукти
За тестото:
около 1 2/3 чаена чаша брашно и за посипване на плота
1/2 чаена лъжица сол
2 супени лъжици олио
1 яйце
1/2 чаена чаша топла вода
За намазване и поръсване:
1 яйце
сусам
черен кимион (нигела)
За плънката:
150 грама извара
50 грама сирене
1 супена лъжица разтопено масло
2 - 3 пера зелен лук (само зелената част)
3 супени лъжици нарязан копър
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното заедно със солта в купа или директно върху плота, върху който работите (посоченото количество брашно е ориентировъчно, замесете тестото както е по рецепта, а след това добавете колкото е необходимо още). Направете вдлъбнатина в средата и налейте в нея разбитото с вилица яйце, топлата вода и олиото. Първо разбъркайте с лъжица, след това месете с ръце и добавяйте по малко брашно и вода. Замесете нетвърдо и еластично тесто, което да не се лепи по ръцете. Оформете го като топка, покрийте с чиста кърпа и топла купа и оставете да си почине за 30 минути. През това време направете плънката, смесвайки продуктите за нея. Загрейте фурната до 180 - 190 градуса. Поръсете работната повърхност с брашно, месете малко тестото и го разточете. След това без излишни усилия, внимателно и стараейки се да не го скъсате, разпънете с ръце във всички страни, докато се образува тънък пласт. Изрежете дебелите краища, напръскайте с олио или с разтопено масло, разпределете плънката в единия край и навийте стегнато руло, издърпвайки тестото. След това навийте на спирала, сложете в тава, подмазана с масло или покрита с хартия за печене, притискайки леко с дланта си. Намажете питката с яйце, поръсете със сусам и черен кимион, изпечете в загрятата фурна до образуването на хрупкава златиста коричка. Ако се получи голямо количество тесто, разделете го на две части и всяка от тях разточете и оформете по посочения начин.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ШАМПОАН УЛТРА 250 мл
911 ЛУКОВ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 150 мл
КАЛОИДОН гел 30 мл НАТУРФАРМА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум
- Ползи и вреди на червения лук
- Пилешки дробчета с лук
- Как да извадим лука и да го съхраним здрав до другото лято?
- Сос от сирена с прясно мляко и лук
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Карамелизиран лук с масло и вино
Коментари към Питка със сирене, извара и зелен лук