Ползи и вреди на червения лук

Всички видове лук съдържат флавоноиди, антоцианини, мощни съставки, важни за човешкото здраве. В червения лук се съдържат най-много и антиоксидантната активност е по-голяма. Освен това, се причислява към нискогликимичните храни, тъй като съдържа повече фибри и влакна, а по-малко въглехидрати.
Хранителен състав на червения лук
Лукът съдържа антоцианини, които се борят със свободните радикали и препразват организма от заболявания. Те са съединения, от които плодовете и зеленчуците се обагрят в пурпурни и сини цветове. Съдържат се и в лилавото грозде, боровинките, червеното зеле и други. Освен тези съставки, зеленчукът е богат на алицин - антибактериално, противогъбично съединение, характеризиращо се с мощен антиоксидантен ефект. То подпомага кръвообращението, влияе благоприятно върху кръвното налягане, регулира сърдечната дейност.
Зеленчукът е богат на хром, а той от своя страна е от съществено значение за инсулиновата активност в метаболизма. Липсата на минерала в организма би могла да доведе до инсулинова резистентност и да увеличи риска от коронарни болести на сърцето. Друг хранителен елемент, съдържащ се в червения лук, е витамин C. Той насърчава производството на колаген и има антиоксидантни свойства. Червеният лук се препоръчва за консумация суров или след лека термична обработка.
Червеният лук е богат източник на флавоноидния антиоксидант кверцетин и полифенолния антиоксидант антоцианин. Те предотвратяват окисляването на клетъчните мастни киселини. Много силно действат за пречистване от свободните радикали, неутрализирайки растежа на раковите клетки и намалявайки драстично възпалението в цялото тяло.
Полезни и лечебни свойства на червения лук
Характеризира се с антипролиферативна активност (противотуморна), а флавоноидите - кверцетин, мирицетин и камферол упражняват потенциални антиканцерогенни действия. Съставките в зеленчука спомагат за понижаването на сърдечните заболявания и консумацията му се препоръчва срещу диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза, тъй като осигурява 25% от флавоноидите, от които се нуждаем ежедневно.
В съчетание с останалите съставки, червеният лук предотвратява и контролира образуването на чревни полипи, инхибира риновирусите, причинители на общата настинка и грип, спомага при лечението на кожни раздразнения, забавя репликацията на вируси, причинители на херпеси, контролира нивата на глюкозата.
Употреба в кулинарията и съхранение на червения лук
Намира широко приложение в кулинарията заради своя вкус и здравословни ползи. Идеален е за добавка към салати, предястия, сосове и основни ястия. Освен това се използва и с козметични цели като основна съставка за приготвянето на подхранващи маски за коса, кремове и други. Комбинирайте със зеленчуци по ваш избор и се възползвайте от ценните ползи на червения лук.
Добавянето на лук в супи или бульони ще навреди на някои от антоцианините, но не и на кверцетина. Кверцетинът се прехвърля в супата или бульона. Колкото на по-ниска температура се готви, толкова повече хранителни вещества ще се съдържат в супата. Проучвания установяват, че консумацията на 2-3 глави лук всяка седмица е свързано с голяма полза в превенцията на рак на дебелото черво, устната кухина, хранопровода, ларинкса и яйчниците.
Червеният лук трябва да се съхранява на хладно, сухо и проветриво място. Не трябва да се съхранява в хладилник или в найлонов плик, докато не се обели, тъй като е доказано, че съхраняването по тези два начина ускорява развалянето. Избягвайте да използвате влажен, мек, натъртен, с тъмни петна или с плесен лук.
Вреда и противопоказания на червения лук
Яденето на лук може да причини дискомфорт при някои хора. Въглехидратите в зеленчука могат да предизвикат газове и подуване на корема. Лукът, особено ако се консумира суров, може да влоши киселините при хора, които страдат от хронични киселини в стомаха или стомашен рефлукс.
Редки случаи има на хора с хранителна непоносимост или алергия към лук. Страничните ефекти при алергия от зеленчука са зачервени и възпалени очи, а при контакт на лука с кожата може да се появят и обриви. Хората, страдащи от непоносимост към лук, могат да изпитат стомашен дискомфорт, като гадене, повръщане или друг.
articles.mercola.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 1 гр. |
Въглехидрати | 10 гр. |
Калории | 37 кал. |
Витамини и минерали
Витамин A, витамин C, натрий, желязо, хром |
Други
Други полезни | диетични фибри |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ШАМПОАН УЛТРА 250 мл
911 ЛУКОВ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 150 мл
КАЛОИДОН гел 30 мл НАТУРФАРМА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум
- Пилешки дробчета с лук
- Маринован лук, печен на барбекю
- При акари, листни въшки и пожълтяване листата на растенията използвайте лучени люспи
- Лучени кръгчета на скара
- Как да извадим лука и да го съхраним здрав до другото лято?
- Стар лук (кромид) - състав и полезни свойства
- Салата от маслини и лук
Коментари към Ползи и вреди на червения лук