Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Сок от лук

Сок от лук

Сок от лук - изображение

Обикновеният лук е познат на хората от хилядолетия и не е просто градинска култура. В кулинарията се използва както зелен, така и стар лук, като продуктът е много важен елемент за нашето хранене през зимата и през ранната пролет, когато при повечето от нас възниква витаминен дефицит. Сокът от растението също особено ценен за организма и предстои да видим защо.


Състав на сока от лук

Лукът е изключително богат на полезни и биологично активни вещества, в него има натурални захари, витамини С, Е, К, РР, от група В, белтъчини, каротин, ензими, минерални соли, сапонини (активни растителни вещества), етерично масло, алкалоиди.

В 100 грама пера зелен лук се съдържа дневната необходимост на човек от витамин С. В зеленчука има още минерални вещества: калий, калций, желязо, фосфор, манган, цинк, мед, кобалт, йод, флуор, също аминокиселини и фитонциди.


Свойства на сока от лук

Фитонцидите в лука унищожават възбудителите на много заболявания (дифтерия, дизентерия, туберкулоза), действат пагубно на стрептококите и други болестотворни микроби.

В сока се запазват всички полезни вещества на растението, затова то от древни времена се използва в народната медицина като средство за лечение на различни болести, както и като профилактика.

Сокът от лук:

  • подобрява работата на стомаха и червата;
  • оказва лек слабителен ефект;
  • нормализира кръвната захар;
  • често се употребява в качеството на общоукрепващо средство;
  • пречиства от шлаки и слуз дихателните пътища;
  • помага на кожата за извеждането на токсините;
  • подобрява секрецията на стомашния сок и апетита;
  • има противогрипно и отхрачващо действия;
  • диуретик е, премахва отоците;
  • помага за изхвърляне на песъчинки при уролитиаза;
  • облекчава хемороидите;
  • укрепва зъбите;
  • запазва зрението.


Употреба в козметиката

Сокът от лук намира приложение в козметиката за премахване на брадавици и мазоли (комбинира се с мед), влиза в състава на домашни лосиони за кожата, на унгвенти против бръчки. Течността се втрива в корените на косата, като тя става силна, красива и придобива блясък, изтощената коса се възстановява; премахва пърхота (комбинира се с коняк и отвара от корен от репей).

 

Противопоказания

Лукът и сокът от него трябва да се употребяват внимателно при остри чернодробни и бъбречни заболявания. При обострени болести на сърцето, жлъчката, черния дроб и червата, при язва на стомаха и дванадесетопръстника тези продукти са противопоказни да употреба.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: inmoment.ru
Снимка: steptohealth.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиИсторияБотаникаЛайфстайлДиети