Стар лук (кромид) - състав и полезни свойства

Старият лук е член от семейство Лукови, към което принадлежат и чесъна, праз лука и дивия лук. Тези зеленчуци съдържат витамини, минерали и мощни растителни съединения, за които е доказано, че укрепват здравето на човека. Факт е, че лечебните свойства на лука са познати още от древни времена, когато се е използвал за лечение на заболявания като главоболие, сърдечни болести и рани в устата. Други имена, под които може да го срещнете, са кромид лук или само лук. Използват се предимно луковиците на растението след като узрее напълно, както и листата му, когато зеленчукът е още млад (нарича се пресен лук или зелен лук). Има силен и лют вкус, остра миризма. При готвене вкусът става сладък, а мирисът се омекотява. Луковиците на лука имат най-разнообразна форма и се използват по целия свят в кулинарията.
Здравни ползи
Старият лук има бактерицидни и антисептични свойства, бори се с вирусите и съдържа в себе си живителната сила на земята. Съдържа незаменими аминокиселини: валин, левцин, метионин, треонин, трептофан. Подобрява апетита, усвояването на храната, повишава способността на организма да се бори с инфекциозни заболявания. Използва се при стомашно-чревно разтройство, при атеросклероза, хипертония, обща умора, простудни заболявания, намалена полова активност. В медицината се използва в борбата със скорбут и като противоглистно средство. Пресният сок от лук, в комбинация с мед, е добро средство за лечение на перде на очите, бронхит, кашлица и гъбични заболявания по кожата. Използва се също при безсъние и ревматизъм. Каша от пресен лук се употребява срещу грип, за лечение на дерматити, срещу ухапвания от комари, косопад, за премахване на мазоли и брадавици. Печеният лук се прилага при фурункули, а прясно нарязаният - срещу главоболие. Празът се препоръчва при затлъстяване и при камъни в бъбреците.
В народната медицина лукът се използва за лечение на хрема, абсцеси, кашлица, за заздравяване и растеж на кожата, за лечение и профилактика на атеросклероза, при простуда, при хемороиди и гастрит, при зъбобол.
1. Богат източник на хранителни вещества
Лукът е зеленчук с висока хранителна плътност, което означава, че има ниско съдържание на калории и е зареден с витамини и минерали. В една средно голяма глава кромид има само 44 калории и значително количество витамини, минерали и фибри.
Зеленчукът е богат източник на витамин C, който участва в регулиране на имунната система, производството на колаген, възстановяване на тъканите и усвояването на желязото. Този витамин също действа и като мощен антиоксидант в тялото, предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали (нестабилни молекули). Зеленчукът е богат на фолиева киселина (витамин B9) и пиридоксин (витамин B6), които имат ключова роля в метаболизма, производството на червени кръвни клетки и нервната функция. Кромидът е добър източник и на калий, който е необходим за нормалната функция на клетките, баланса на течности, предаването на нервните импулси, бъбречната функция и мускулното свиване.
2. Поддържа сърцето здраво
Лукът съдържа антиоксиданти и съединения, които се борят с възпалението, намаляват триглицеридите, нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Мощните противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане и предпазване от кръвни съсиреци.
Кверцетинът е флавоноиден антиоксидант с мощни противовъзпалителни свойства, съдържащ се в големи количества в лука. Допринася за намаляване рисковите фактори за сърдечни заболявания.
В лука се съдържат над 25 различни разновидности флавоноидни антиоксиданти. Това са съединения, които инхибират окисляването - процес, който води до клетъчно увреждане и допринася за заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.
3. Съдържа борещи се с рака съединения
Консумирането на зеленчуци от семейство Лукови като чесън и лук е свързано с по-малък риск от някои видове рак, включително на стомаха и на дебелото черво. Това се дължи на серните съединения и флавоноидните антиоксиданти, намиращи се в зеленчуците от това семейство.
В кромида има уникална сярна молекула, наречена онионин А, за която е доказано, че намалява развитието на тумори и забавя разпространението на рака на яйчниците и белите дробове.
Старият лук съдържа също фисетин и кверцетин, флавоноидни антиоксиданти, които могат да инхибират растежа на тумори.
4. Поддържа контрола на кръвната захар
Специфични съединения, открити в лука, като кверцетин и серни съединения, притежават антидиабетни ефекти. Кверцетинът взаимодейства с клетките в тънките черва, панкреаса, скелетните мускули, мастната тъкан и черния дроб, за да контролира регулирането на кръвната захар в цялото тяло.
5. Увеличава плътността на костите
Освен млечните продукти, много други храни, включително и лука, поддържат костите здрави. Смята се, че кромидът помага за намаляване на оксидативния стрес, засилва нивата на антиоксиданти и намалява загубата на кости, което може да предотврати остеопорозата и да повиши костната плътност.
6. Има антибактериални свойства
Лукът може да се бори с потенциално опасни бактерии като Ешерихия коли. Освен това е доказано, че екстрактът от лук инхибира растежа на бактерията Вибрио холера, която е основен проблем за общественото здраве в развиващия се свят. Кверцетинът, извлечен от лука, е особено мощен антиоксидант, който се бори с бактериите.
7. Подобрява храносмилането
Лукът е богат източник на фибри и пребиотици, които са необходими за оптималното здраве на червата. Пребиотиците са несмилаем вид фибри, които се разграждат от полезните чревни бактерии, създавайки късоверижни мастни киселини - включително ацетат, пропионат и бутират. Изследванията показват, че тези късоверижни мастни киселини укрепват здравето на червата, засилват имунитета, намаляват възпалението и подобряват храносмилането.
Освен това, консумацията на храни, богати на пребиотици, спомага за увеличаване на пробиотиците, като щамовете на лактобацилите и бифидобактериите, които са от полза за здравето на храносмилателната система. Диета, богата на пребиотици, може да помогне за подобряване на усвояването на важни минерали като калций и да подобри здравето на костите.
Лукът е особено богат на пребиотиците инулин и фруктоолигозахариди. Те помагат за увеличаване на броя на полезните бактерии в червата и подобряване на имунната функция.
8. Лесно се добавя към диетата
Кромидът е основен продукт в кухните по целия свят. Може да се консумира суров, пържен, печен, добавен към салати, супи и ястия, за да им придаде приятен аромат и характерен вкус.
Противопоказания
Лукът е безопасен, когато се консумира в умерени количества. Страничните ефекти от приема му могат да бъдат:
- дразнене на кожата;
- екзема след контакт на кожата с него;
- насълзяване на очите от аромата му;
- стомашно разстройство;
- стомашни болки;
- забавено съсирване на кръвта и увеличен риск от кървене, ако се консумира за лечение;
- алергични реакции (вероятно при хора, които са алергични към див пелин и целина);
- понижаване на кръвната захар;
- увеличени симптоми при хора с лошо храносмилане.
healthline.com; webmd.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 86.0 мл. |
Белтък | 1.7 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 9.5 гр. |
Калории | 44 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ШАМПОАН УЛТРА 250 мл
911 ЛУКОВ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 150 мл
КАЛОИДОН гел 30 мл НАТУРФАРМА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Задушено кисело зеле с лук и бекон
- Един месец закусвайте с печен лук, за да се предпазите от диабет
- Как да извадим лука и да го съхраним здрав до другото лято?
- Картофен колбас с лук
- Палачинки със сирене и лук
- Печен лук с плънка от шунка, пармезан и сметана
- Салата от печени патладжани и пресни домати с чесън и лук
- Пресни картофи с лук и бекон
- Лучен пастет с крема сирене и майонеза
Коментари към Стар лук (кромид) - състав и полезни свойства