Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Праз лук – състав и полезни свойства

Праз лук – състав и полезни свойства

от 07 окт 2012г., обновено на 01 фев 2024г.
Редактор: Chef Framar
Праз лук – състав и полезни свойства - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Продукти
Коментари
Свързаност

Празът е зелено луковично растение от семейството на кромида, шалота и чесъна, което 90% се състои от вода. В състава му има въглехидрати, белтъчини, също така захар, нишесте, органични киселини и хранителни влакна. Богато е на витамини С, Е, В1, В2, РР и каротин, а от минералните вещества присъстват калий, калций, магнезий, манган, желязо, никел, фосфор и натрий. Въпреки ниската си енергийна стойност, празът бързо засища глада. Прилича на голям зелен лук, но има много по-мек, донякъде сладък вкус и кремообразна текстура след термична обработка.

Този зеленчук е богат източник на хранителни вещества и полезни съединения, които подобряват храносмилането, помагат при отслабване, намаляват възпалението и помагат при сърдечни заболявания.

праз

Защо консумацията на праз е полезна за здравето

Празът има висока хранителна плътност – съдържа малко калории и е богат на витамини и минерали. В порция от 100 грама сготвен праз има само 31 калории.

  • Зеленчукът е особено богат източник на провитамин A каротиноиди, включително бета каротин. Тялото превръща каротеноидите във витамин A, който е важен за здрението, имунната функция, репродукцията и връзката между клетките.
  • Празът съдържа много витамин K1, който е необходим за съсирването на кръвта и за здравето на сърцето. Дивият праз е особено богат на витамин C, който подпомага имунната система, възстановяването на тъканите, усвояването на желязото и производството на колаген.
  • Консумацията на растението осигурява на организма и манган, който може да помогне за намаляване на симптомите на предменструалния синдром (ПМС) и да подобри здравето на щитовидната жлеза. Зеленчукът ни дава и малки количества мед, витамин B6, желязо и фолат.
  • Празът е източник на антиоксиданти, по-специално на полифеноли и серни съединения. Антиоксидантите се борят с окислението в организма, което уврежда клетките и допринася за заболявания като диабет, рак и сърдечни болести.
  • Зеленчукът изобилства от каемпферол, полифенолен антиоксидант, за който се смята, че предпазва от сърдечни заболявания. Празът е чудесен източник на алицин – същото полезно сярно съединение, което придава на чесъна антимикробните му и понижаващи холестерола свойства.
  • Дивият праз е богат на тиосулфати – сярно съединение, необходимо за съсирването на кръвта.

праз

  • Зеленчукът съдържа няколко полезни съединения, за които се смята, че намаляват възпалението и поддържат здраво сърцето. Например каемпферолът в праза има противовъзпалителни свойства. Консумацията на храни, богати на това съединение, се свързва с по-малък риск от сърдечни пристъпи или смърт поради сърдечни заболявания.
  • Серните съединения в луковичните растения ефективно понижават нивата на кръвната захар. Същите серни съединения могат да предпазят мозъка от свързаните с възрастта болести и умствен упадък, насърчавайки мозъчната дейност.
  • Бори се с инфекции. Каемпферолът в праза предпазва от бактерии, вирусни и гъбични инфекции.
  • Празът има диуретично действие, което е свързано с наличието на калиеви соли в състава. Растението подобрява дейността на черния дроб и жлъчката, повишава апетита. Препоръчва се при ревматизъм, атеросклероза, преумора, нарушена обмяна на веществата, затлъстяване, подагра, бъбречно-каменна болест.
  • Лечебното действие на този вид лук е познато още от далечното минало, когато продуктът е препоръчван за употреба на страдащи от подагра, ревматизъм, скорбут, бъбречно-каменна болест, затлъстяване, психическо и физическо претоварване.
  • Празът е добро пречистващо кръвта средство, полезен е също за дихателната система, използва се с лечебна цел при остри заболявания на носоглътката.

  • Празът е източник на разтворими фибри, включително пребиотици, които поддържат червата здрави. Тези бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, като ацетат, пропионат и бутират, които могат да намалят възпалението и да укрепят здравето на червата. Изследвания сочат, че богатата на пребиотици диета може да подпомогне за усвояването на важни хранителни вещества от тялото и от своя страна да подобри цялостното здраве.

нарязан праз

Празът и отслабването

Както повечето зеленчуци, и празът е подходящ за отслабване. В него има едва 31 калории за 100 грама сготвен продукт. Освен това е много добър източник на вода и фибри, които могат да предотвратят глада, да стимулират чувството за пълнота и да помогнат за приемането на по-малко количество храна. Също така осигурява разтворими фибри. Те образуват гел в червата, което ги прави особено ефективни за намаляване на глада и апетита.

Множество изследвания свързват богатите на зеленчуци диети с отслабването или поддържането на здравословно тегло. Добавянето на праз лук или див праз към диетата ще увеличи общия прием на зеленчуци, което ще подпомогне поддържането на теглото в норма.

Празът в кулинарията

Всички разновидности на зеленчука имат характерен едва доловим нежен вкус. Растението се използва за приготвяне на баници, зеленчукови и месни запеканки, супи, сосове, яхнии, салати. Празът може да се задуши в сметана и масло заедно с други зеленчуци. Използва се в суров, сушен, прясно замразен, консервиран, варен, задушен, печен и в маринован вид. Може да се сервира и като самостоятелно ястие, и като гарнитура.

>>> Рецепти с праз

Противопоказания

Празът е противопоказен при възпалителни заболявания на стомаха и дванадесетопръстника.

Източник:

healthline.com

4.3/5 6 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода87.0 мл.
Белтък3.0 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати7.3 гр.
Калории40 кал.

Витамини и минерали

калий, магнезий, фосфор, етерични масла, витамини С и В6

Други

Други полезнихранителни влакна, органични киселини

Продукти свързани със СТАТИЯТА

НУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл
26.60лв.

НУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл

ТЕРАЗАЛ ГАСТРО капсули 135 мг * 30
16.80лв.

ТЕРАЗАЛ ГАСТРО капсули 135 мг * 30

Нов
ТЕРАЗАЛ ГАСТРО ФОРТЕ капсули 250 мг * 30
24.60лв.

ТЕРАЗАЛ ГАСТРО ФОРТЕ капсули 250 мг * 30

Нов
ТЕРАЗАЛ ОРАЛ АЛПИЙСКА МАГИЯ таблетки за смучене * 18
9.60лв.

ТЕРАЗАЛ ОРАЛ АЛПИЙСКА МАГИЯ таблетки за смучене * 18

Нов
ТЕРАЗАЛ ОРАЛ ПОРТОКАЛ таблетки за смучене * 18
14.20лв.

ТЕРАЗАЛ ОРАЛ ПОРТОКАЛ таблетки за смучене * 18

Нов
ТЕРАЗАЛ ЛОЛИ КИДС близалки * 6
12.40лв.

ТЕРАЗАЛ ЛОЛИ КИДС близалки * 6

Нов

Коментари към Праз лук – състав и полезни свойства

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Праз лук – състав и полезни свойства
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 04:19
    Коментирайте "Праз лук – състав и полезни свойства"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Черен ориз с праз и домати
  • Супа от праз
  • Премахнете мазнините по корема с напитка от моркови, праз, лимон и портокал
  • Пълнен праз с кайма (2 варианта)
  • Зелена баница с масло и сирене
  • Накъсана баница с праз, зелен лук и копър
  • Маринован праз в горчица и бяло вино
  • Праз, Праз лук
  • Пясъчна пита (киш) с праз, кашкавал и заливка
  • Бутер пита с праз, сирене и кашкавал
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Вкусна рецепта за печен праз на плочата на грила

преди 3043 дни, 5 часа и 35 мин.

Готвили ли сте супа с праз, можете ли да ми дадете съвети и рецепти?

преди 3762 дни, 15 часа и 44 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 16 часа и 23 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 7 часа и 23 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 7 часа и 35 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 7 часа и 42 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Праз, Праз лук Праз, Праз лук

Праз, Праз лук

от 26 март 2024г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival