Кверцетин

Кверцетинът е биофлавоноид (или по-точно казано природно съединение от редица флавоноиди), който е силен антиоксидант. Веществото се съдържа в растителните продукти, отговаря за цвета на някои плодове и зеленчуци.
Ползата за човешкия организъм
-
Противовъзпалителни свойства
Мощните противовъзпалителни свойства на кверцетина го правят изключително подходящ за профилактика и лечение на артрит, намалява болката при такъв, също понижава риска от развитие на възпалителни процеси.
-
Антихистаминови свойства
Хистаминът е вещество, което провокира раздразнението на клетките в организма, в резултат на което се появяват алергични симптоми като кихане, сърбеж, обриви и други.
Антихистаминовите средства имат за задача да решават подобни проблеми, но самите те се характеризират с редица странични ефекти и противопоказания.
Кверцетинът предотвратява освобождаването на хистамин, затова е обещаващо противоалергично средство, което не предизвиква сънливост.
-
Антиоксидантни свойства
Веществото предпазва мембраните на клетките, действа благоприятно върху кожните клетки (забавя стареенето), очната роговица и миокарда.
-
Повишава тонуса на кръвоносните съдове
Намалява пропускливостта на клетъчните мембрани.
-
Антисклеротично действие
Кверцетинът предпазва сърцето от холестерола. При редовен прием намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
-
Кардиопротективно въздействие
Възпрепятства сгъстяването на кръвта, понижава риска от образуване на тромби, което от своя страна допринася за подобряване работата на сърцето.
-
Противоалергични свойства
Кверцетинът помага за по-лекото протичане на алергичните реакции в организма, премахва отоците, като по този начин възпрепятства производството на вещества, обуславящи тези ефекти.
-
Хипотоничен ефект
Нормализира кръвното налягане.
-
Имуномоделиращо действие
Увеличава се активността на имунната система, което намалява вторичния имунодефицит, заболеваемостта от респираторни вирусни инфекции.
-
Регенеративно действие
Веществото способства зарастването на рани при:
- пародонтоза;
- болести на лигавицата на устната кухина;
- заболявания на горния храносмилателен тракт;
- гнойно-възпалителни заболявания на меките тъкани.
Натурални източници на кверцетин:
- плодове и ягодоплодни: червени сортове ябълки, черни сливи, цитруси, грозде, червени и сини боровинки, касис, череша, арония;
- зеленчуци: лук и неговите люспи, червени и зелени сладки чушки, чили чушки, броколи, цикория, спанак, бобени кълнове;
- напитки: червено вино и чай;
- консервирани каперси.
Странични ефекти и противопоказания
Главоболието и стомашните разстройства са най-често срещаните странични ефекти при употреба на кверцетин.
Последният е забранен като хранителна добавка за бременни жени, както и за хора, страдащи от бъбречни заболявания. Това не се отнася за консумацията на плодове и зеленчуци, съдържащи флавоноида.
Снимки: poleznenko.ru
Коментари към Кверцетин