Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Кверцетин

Кверцетин

Кверцетин - изображение

Кверцетинът е биофлавоноид (или по-точно казано природно съединение от редица флавоноиди), който е силен антиоксидант. Веществото се съдържа в растителните продукти, отговаря за цвета на някои плодове и зеленчуци.

Ползата за човешкия организъм

  • Противовъзпалителни свойства

Мощните противовъзпалителни свойства на кверцетина го правят изключително подходящ за профилактика и лечение на артрит, намалява болката при такъв, също понижава риска от развитие на възпалителни процеси.

  • Антихистаминови свойства

Хистаминът е вещество, което провокира раздразнението на клетките в организма, в резултат на което се появяват алергични симптоми като кихане, сърбеж, обриви и други.

Антихистаминовите средства имат за задача да решават подобни проблеми, но самите те се характеризират с редица странични ефекти и противопоказания.

Кверцетинът предотвратява освобождаването на хистамин, затова е обещаващо противоалергично средство, което не предизвиква сънливост.

  • Антиоксидантни свойства

Веществото предпазва мембраните на клетките, действа благоприятно върху кожните клетки (забавя стареенето), очната роговица и миокарда.

  • Повишава тонуса на кръвоносните съдове

Намалява пропускливостта на клетъчните мембрани.

  • Антисклеротично действие

Кверцетинът предпазва сърцето от холестерола. При редовен прием намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • Кардиопротективно въздействие

Възпрепятства сгъстяването на кръвта, понижава риска от образуване на тромби, което от своя страна допринася за подобряване работата на сърцето.

  • Противоалергични свойства

Кверцетинът помага за по-лекото протичане на алергичните реакции в организма, премахва отоците, като по този начин възпрепятства производството на вещества, обуславящи тези ефекти.

  • Хипотоничен ефект

Нормализира кръвното налягане.

  • Имуномоделиращо действие

Увеличава се активността на имунната система, което намалява вторичния имунодефицит, заболеваемостта от респираторни вирусни инфекции.

  • Регенеративно действие

Веществото способства зарастването на рани при:

  1. пародонтоза;
  2. болести на лигавицата на устната кухина;
  3. заболявания на горния храносмилателен тракт;
  4. гнойно-възпалителни заболявания на меките тъкани.

 

Натурални източници на кверцетин:

  • плодове и ягодоплодни: червени сортове ябълки, черни сливи, цитруси, грозде, червени и сини боровинки, касис, череша, арония;
  • зеленчуци: лук и неговите люспи, червени и зелени сладки чушки, чили чушки, броколи, цикория, спанак, бобени кълнове;
  • напитки: червено вино и чай;
  • консервирани каперси.

 

Странични ефекти и противопоказания

Главоболието и стомашните разстройства са най-често срещаните странични ефекти при употреба на кверцетин.

Последният е забранен като хранителна добавка за бременни жени, както и за хора, страдащи от бъбречни заболявания. Това не се отнася за консумацията на плодове и зеленчуци, съдържащи флавоноида.

 

Снимки: poleznenko.ru

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаника