Как да "храним" стомаха
Стомахът е кух мускулест орган, приличащ на чувал. Разположен е в централната част на човешкия организъм, стените му са покрити с мукозен епител. Тук започва смилането на храната, благодарение на стомашния сок, в чиито състав влиза солна киселина. Тази киселина е силен реагент, но благодарение на скоростта на регенерация на стомашната лигавица, тя не се в състояние да навреди на органите в съседство.
С какво да "храним" и да "не храним" стомаха?
Полезни храни:
- Просо. Съдържа витамини от група В и полезни за стомаха микроелементи.
- Броколи. В тях има калций, фосфор, магнезий, витамини В3 и В5, много витамин, фолиева киселина и бета-каротин. Притежават антитуморно действие, добър антиоксидант са и забележителен източник на влакна.
- Ябълки. Богати са на калций, магнезий, фосфор, витамин С и бета-каротин. Освен това, в тях има пектин, който е състояние да свързва токсичните вещества. Подобряват храносмилането.
- Зеле. В състава му влиза фолиева киселина, витамин С, йод. Също подобрява преработката на храната.
- Портокали. Съдържат витамин С, калий, калций и бета-каротин. Те са вътрешен антисептик, подобряват моторната функция на червата.
- Киви. Този плод също е богат на калий, магнезий, фосфор и витамин С, също и на храносмилателни ензими.
- Банан. В него има аминокиселина, наречена триптофан, серотонин, витамин В6, калий.
- Морско зеле. Източник на калий, калций, желязо, йод. Отстранява шлаките, подобрява храносмилането.
- Морков. Съдържа каротин. Притежава свойството да свързва и извежда токсините.
- Зелен грах. Тонизира стомаха. В него има витамини от група В, фолиева киселина, цинк, желязо и други важни микроелементи.
Вредни продукти за стомаха
Към храните, които вредят на стомаха, се причисляват всички онези, които са преминали продължителна термична обработка, съдържащи окислени мазнини, продукти, които изразено дразнят стомаха, алкохолни напитки.
Освен това, полза за стомаха няма да донесат баничките, питките, газираните напитки, всякакви подправки. Всички те ще доведат до прекалено голямо отделяне на солна киселина, вследствие на което може да се появи гастрит, а след това и язва.
Общи препоръки
За да запазите силата и здравето на стомаха, е необходимо да си наложите да се храните правилно и регулярно. Също така, трябва да пречиствате периодично органа, освобождавайки го от непреработените частици храна. Ако усещате някакъв дискомфорт, по-добре е да приемате ястията на малки порции, до 6 пъти дневно (разделно хранене).
Друго, което е много важно - храната се разделя на три вида: твърда, течна и с консистенция на каша. Най-бързо се усвояват и напускат стомаха течната и кашата. Що се отнася до твърдата, тя е принудена да се задържа по-дълго време в органа. За да се предотврати чувството на тежест, е добре всяка хапка да се сдъвква не по-малко от 40 пъти.
Необходимо е да се приемат повече течности. Когато хапвате гъсти каши, например овесена, е добре да пиете вода по време на храненето (това облекчава преработката).
Бъдете здрави!
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВОДАТА ЖИВОТ И ЗДРАВЕ - ИВАН НЕУМИВАКИН
ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ МАЛИНИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ХРАНА, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ - ОПРА УИНФРИ - ХЕРМЕС
ЛЕЧИТЕЛЯТ МЕДИУМ - НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ - АНТЪНИ УИЛЯМ - ХЕРМЕС
СИЛНИТЕ ХРАНИ ЗА МОЗЪКА - НИЙЛ БАРНАРД - ИЗТОК - ЗАПАД
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
- Алтернативно лечение на гастрит
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- И билките имат странични ефекти
- Натурални средства срещу нервен стомах
- Рентгеново изследване (рентгенография) на стомах
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Методи за лечение на анорексия
Коментари към Как да "храним" стомаха