Ябълки
Ябълката е уникален плод. Тя съдържа множество витамини и микроелементи, включително витамини С, В1, В2, Р, Е, манган и калий. Тя е естествен източник на лесноусвоимия от организма елемент желязо, който е изключително необходим за нормалното функциониране на кръвоносната система. Този плод съдържа голямо количество целулоза, затова той се усвоява по-дълго време и дава чувство за ситост.
Състав и полезни свойста
Ябълката нормализира работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. Освен това пектинът в нея подобрява цвета на лицето и според много геронтолози е в състояние значително да удължи младостта и свежестта на кожата.
Ябълките са незаменими при анемия, подобряват състоянието на чревната микрофлора. Регулярната употреба може да предотврати ранната поява на бръчки и да укрепи структурата на косъма.
В тези плодове има голямо количество захари, сред които преобладава фруктозата. Съдържат също органични киселини (повече ябълчена, по-малко лимонена), много ценни са хлорогенната и урсоловата киселини, втората е регулатор на обмяната на веществата в организма.
Освен важните киселини тези плодове съдържат и дъбилни, азотни, пектинови вещества и целулоза, също минерални вещества – желязо, калий и други. Други витамини в състава, освен горепосочените: К, РР, А плюс фолиева киселина и инозит (инозитол).
Органичните киселини участват в процесите на регулиране на рН на организма и затова са полезни при подагра, захарен диабет и някои форми на диатеза. Съдържащият се калий, активизира работата на отделителната система, а пектините допринасят за премахването на холестерола. Освен за холестерола, те помагат и за освобождаването на организма от вредни вещества, образувани в резултат на възпалителни процеси, интоксикация или нарушено храносмилане. Регулирайки дейността на стомаха, ябълките са особено подходящи за малко подвижни и стари хора.
Най-полезни са, разбира се, пресните плодове, но и при съхранение те запазват множество от полезните си качества.
Ябълката като козметично средство
Дори ако просто масажирате кожата на лицето и шията с парче от плода, ще забележите, че тя ще се подмлади, ще се стегне и ще придобие приятен розов оттенък. Използва се също в грижата за кожата на ръцете, за петите, при брадавици, при напукани устни.
Противопоказания
Вредата от ябълката се състои в това, че суровите влакна може да не подобрят работата на стомашно-чревния тракт, а да предизвикат поява или обостряне на колити. Сладките сортове трябва да се консумират внимателно от хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Неблагоприятно действа и върху заболелите от язви на стомаха и дванадесетопръстника. Често ябълките за тях за забранени дори под формата на пюре.
pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
| Вода | 86.5 мл. |
| Белтък | 0.4 гр. |
| Мазнини | 0.0 гр. |
| Въглехидрати | 11.3 гр. |
| Калории | 46 кал. |
Витамини и минерали
| витамини А, В1, В2, С, Е, К, Р, РР; желязо, калий, манган |
Други
| Други полезни | фолиева киселина, пектин |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛЮКСЕОЛ БАЛСАМ ЗА КОСА ПРИ КОСОПАД 200 мл
СТАМАТИН КИДС ЧЕРЕША сироп 100 мл WEDO
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА FRIDAY 100 мл
БИО ВЕГАН СКИН ФУУД БИО ЗЕЛЕН ЧАЙ ОЗАРЯВАЩ ФЛУИД ЗА ЛИЦЕ 30 мл
ВИТАМИКС ВИТАМИН C + ЦИНК + СЕЛЕН + D3 ДИРЕКТ ородисперсно саше * 30 ФОРТЕКС
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ежедневната консумация на ябълки понижава кръвното налягане
- Печени ябълки с масло и канела
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- При силно стомашно разстройство яжте печени ябълки на фурна
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Консумацията на ябълки не предизвиква пикове на кръвната захар
- Ябълков чийзкейк с орехи и канела
- Ябълките подобряват имунитета и работата на белите дробове
Коментари към Ябълки