Ябълки
Ябълката е уникален плод. Тя съдържа множество витамини и микроелементи, включително витамини С, В1, В2, Р, Е, манган и калий. Тя е естествен източник на лесноусвоимия от организма елемент желязо, който е изключително необходим за нормалното функциониране на кръвоносната система. Този плод съдържа голямо количество целулоза, затова той се усвоява по-дълго време и дава чувство за ситост.
Състав и полезни свойста
Ябълката нормализира работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. Освен това пектинът в нея подобрява цвета на лицето и според много геронтолози е в състояние значително да удължи младостта и свежестта на кожата.
Ябълките са незаменими при анемия, подобряват състоянието на чревната микрофлора. Регулярната употреба може да предотврати ранната поява на бръчки и да укрепи структурата на косъма.
В тези плодове има голямо количество захари, сред които преобладава фруктозата. Съдържат също органични киселини (повече ябълчена, по-малко лимонена), много ценни са хлорогенната и урсоловата киселини, втората е регулатор на обмяната на веществата в организма.
Освен важните киселини тези плодове съдържат и дъбилни, азотни, пектинови вещества и целулоза, също минерални вещества – желязо, калий и други. Други витамини в състава, освен горепосочените: К, РР, А плюс фолиева киселина и инозит (инозитол).
Органичните киселини участват в процесите на регулиране на рН на организма и затова са полезни при подагра, захарен диабет и някои форми на диатеза. Съдържащият се калий, активизира работата на отделителната система, а пектините допринасят за премахването на холестерола. Освен за холестерола, те помагат и за освобождаването на организма от вредни вещества, образувани в резултат на възпалителни процеси, интоксикация или нарушено храносмилане. Регулирайки дейността на стомаха, ябълките са особено подходящи за малко подвижни и стари хора.
Най-полезни са, разбира се, пресните плодове, но и при съхранение те запазват множество от полезните си качества.
Ябълката като козметично средство
Дори ако просто масажирате кожата на лицето и шията с парче от плода, ще забележите, че тя ще се подмлади, ще се стегне и ще придобие приятен розов оттенък. Използва се също в грижата за кожата на ръцете, за петите, при брадавици, при напукани устни.
Противопоказания
Вредата от ябълката се състои в това, че суровите влакна може да не подобрят работата на стомашно-чревния тракт, а да предизвикат поява или обостряне на колити. Сладките сортове трябва да се консумират внимателно от хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Неблагоприятно действа и върху заболелите от язви на стомаха и дванадесетопръстника. Често ябълките за тях за забранени дори под формата на пюре.
pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 86.5 мл. |
Белтък | 0.4 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 11.3 гр. |
Калории | 46 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, С, Е, К, Р, РР; желязо, калий, манган |
Други
Други полезни | фолиева киселина, пектин |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПЮРВИТАЛ НОРМА ФЕТ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ капсули * 60
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА PERLA 100 мл
ГАНЧЕВ СОК ОТ ЯБЪЛКИ И МОРКОВИ 750 мл
ГАНЧЕВ СОК ЯБЪЛКИ И ГРОЗДЕ 750 мл
ЖАН Д'АРСЕЛ КОМПЛЕКТ HOMME ТОАЛЕТНА ВОДА 100 мл + ДУШ-ГЕЛ 3 В 1 50 мл
АРСЕЛМЕД КОМПЛЕКТ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ НА КОЖАТА С ДЕРМАЛЕН КОЛАГЕН
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
- Ябълков сладкиш с грис
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Смути с банан, ябълка и портокал
- Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата
Коментари към Ябълки