Шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка е дърво, което расте в Мексико. Предпочита топлите страни, затова е много трудно да се отглежда навякъде по света, тъй като умира бързо на ниски температури. Именно поради тази причина плодът на растението не е особено популярен, докато в Мексико е широко разпространен.
Шоколадовата ябълка наподобява райската по форма, но цветът на кората е зелен. Бере се леко неузряла, а от 2 до 6 дни достига зрялост и е идеална за консумиране. В повечето случаи по мексиканските пазари тези плодове обикновено се срещат набръчкани и много меки, но когато се поставят на студено за няколко дни, възвръщат добрата си форма и са удобни за консумация, в противен случай са твърде меки за разрязване.
Плодовете могат да се добавят към различни десерти или да се консумират директно. Вкусът им според някои наподобява сушени сливи, а други го описват по-скоро като шоколадов пудинг.
Ползи за здравето
Осигурява вашата дневна доза от Витамин С
Шоколадовата ябълка е най-лесният вариант да се сдобиете с витамин С, в случай че не сте почитател на цитрусовите плодове. В 100 грама се съдържат 191.7 милиграма аскорбинова киселина.
Както знаем, витамин С в много важен за имунната ни система, той повишава устойчивостта срещу множество бактерии и вируси. Естествен антиоксидант е, който се бори с увреждането от свободните радикали, като по този начин ни предпазва от артрит, сърдечни заболявания.
Осигурява разнообразие от витамини
Плодът съдържа и витамин А, който е много важен за здравословната диета - 410 IU от 100 грама порция.
Витамин А също така подпомага за изграждането на имунната система, играе основна роля за здравето на очите и насърчава растежа на клетките.
Съдържа калий
Калият е около 350 милиграма в една ябълка, което прави плода чудесен източник на основния макро минерал. Хората се нуждаят от повече от 100 милиграма дневно. Той изглажда мускулите, контролира активността на сърцето, поддържа водно-електролитния баланс. Калият е от решаващо значение за нормалното функциониране на клетките. Липсата на този минерал може да причини високо кръвно, проблеми с бъбреците, загуба на мускулна маса и др.
Подпомага храносмилането
Плодът е богат на фибри, когато се консумира суров. Хората с храносмилателни проблеми и запек могат да го консумират, за да подобрят перисталтиката си. Фибрите се грижат за добрите бактерии в червата, затова е нужно да са част от диетата ни.
Осигурява енергия
Ябълката е чудесен избор за бърза енергия, има около 80 калории в 100 грама порция. Няма защо да се притеснявате от излишни калории. Консумирайки плода, си доставяте и необходимата енергия, витамини и минерали.
stylecraze.com, hort.purdue.edu
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 79.46-83.1 мл. |
Белтък | 0.62-0.69 гр. |
Мазнини | 0.01 гр. |
Въглехидрати | 12.85-15.11 гр. |
Калории | 80 кал. |
Витамини и минерали
калций, калий, рибофлавин, витамин С, фосфор |
Други
Други полезни | фибри |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ЗА ИЗЧИСТВАНЕ 20 мл.
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
АЛКЕМИЛА БИО САПУН ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ГРИМ С АРОМАТ НА ЯБЪЛКА И ШИПКА 100 г
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ АНТИ СТРЕС
ЛИЙ СТАФОРД ГРОУ СТРОНГ ЕНД ЛОНГ АКТИВИРАЩ ШАМПОАН 250 мл
НовЛОВАРЕ ЧАЙ В ПИРАМИДА ALPINE HERBS филтър * 15
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Ябълка
- Ябълков сладкиш с грис
- Ябълковият оцет се бори с килограмите и целулита
- Ябълковият оцет като средство за отслабване
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
Коментари към Шоколадова ябълка