Шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка е дърво, което расте в Мексико. Предпочита топлите страни, затова е много трудно да се отглежда навякъде по света, тъй като умира бързо на ниски температури. Именно поради тази причина плодът на растението не е особено популярен, докато в Мексико е широко разпространен.
Шоколадовата ябълка наподобява райската по форма, но цветът на кората е зелен. Бере се леко неузряла, а от 2 до 6 дни достига зрялост и е идеална за консумиране. В повечето случаи по мексиканските пазари тези плодове обикновено се срещат набръчкани и много меки, но когато се поставят на студено за няколко дни, възвръщат добрата си форма и са удобни за консумация, в противен случай са твърде меки за разрязване.
Плодовете могат да се добавят към различни десерти или да се консумират директно. Вкусът им според някои наподобява сушени сливи, а други го описват по-скоро като шоколадов пудинг.
Ползи за здравето
Осигурява вашата дневна доза от Витамин С
Шоколадовата ябълка е най-лесният вариант да се сдобиете с витамин С, в случай че не сте почитател на цитрусовите плодове. В 100 грама се съдържат 191.7 милиграма аскорбинова киселина.
Както знаем, витамин С в много важен за имунната ни система, той повишава устойчивостта срещу множество бактерии и вируси. Естествен антиоксидант е, който се бори с увреждането от свободните радикали, като по този начин ни предпазва от артрит, сърдечни заболявания.
Осигурява разнообразие от витамини
Плодът съдържа и витамин А, който е много важен за здравословната диета - 410 IU от 100 грама порция.
Витамин А също така подпомага за изграждането на имунната система, играе основна роля за здравето на очите и насърчава растежа на клетките.
Съдържа калий
Калият е около 350 милиграма в една ябълка, което прави плода чудесен източник на основния макро минерал. Хората се нуждаят от повече от 100 милиграма дневно. Той изглажда мускулите, контролира активността на сърцето, поддържа водно-електролитния баланс. Калият е от решаващо значение за нормалното функциониране на клетките. Липсата на този минерал може да причини високо кръвно, проблеми с бъбреците, загуба на мускулна маса и др.
Подпомага храносмилането
Плодът е богат на фибри, когато се консумира суров. Хората с храносмилателни проблеми и запек могат да го консумират, за да подобрят перисталтиката си. Фибрите се грижат за добрите бактерии в червата, затова е нужно да са част от диетата ни.
Осигурява енергия
Ябълката е чудесен избор за бърза енергия, има около 80 калории в 100 грама порция. Няма защо да се притеснявате от излишни калории. Консумирайки плода, си доставяте и необходимата енергия, витамини и минерали.
stylecraze.com, hort.purdue.edu
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 79.46-83.1 мл. |
Белтък | 0.62-0.69 гр. |
Мазнини | 0.01 гр. |
Въглехидрати | 12.85-15.11 гр. |
Калории | 80 кал. |
Витамини и минерали
калций, калий, рибофлавин, витамин С, фосфор |
Други
Други полезни | фибри |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОВЕН БАРСЕЛОНА ШИЙТ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ЯБЪЛКОВИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ, КРАСТАВИЦА И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА * 1
НовЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ЗА ИЗЧИСТВАНЕ 20 мл.
ФИТО MILLESIME ШАМПОАН ЗА ПОДСИЛВАНЕ НА ЦВЕТА 200 мл.
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ ПРЕМИУМ ФОРМУЛА С КОЛАГЕН 300 мг желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ
МИУМ ЛАБ МЕНОПАУЗА дражета * 42
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Постни ябълкови мъфини с овесени ядки и канела
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Диета с ябълки за 7 дни
- Зелено ябълково мартини със захарен сироп
- Ябълково мартини с джинджифил и лимон
- Сочен ябълков сладкиш с лимонови корички
- Фреш от ябълки, моркови и джинджифил
- Печено пиле с ябълки, сушени сини сливи и мед
- Ябълков сладкиш с млечно-канелен сироп и орехи
- Печени ябълки с мед и орехи
Коментари към Шоколадова ябълка