Сок от ябълки
Ябълките са сред най-полезните продукти, които може да се консумират редовно, за да осигурят нормалното функциониране на всички системи на организма. Не по-малко полезни са свойствата на сока от ябълки, който може да се отнесе към структурираните (живи) течности, обогатяващи тялото с ценни вещества.
Вероятно повечето са чували за структурираната вода, която оздравява човешките клетки, подмладява организма и нормализира всичките му функции. Но природата ни е дала още една структурирана течност - прясно изцедените сокове. Те са "живата" вода от растенията, изобилстваща от витамини и микроелементи. Полезна и необходима структурирана вода в соковете има много. Сега ще обърнем поглед към вкусната натурална напитка от ябълки и каква здравна полза има за хората.
Състав и полезни свойства
В състава на плодовете има голямо количество желязо, различни захари, пектин. Източник са на минерали, органични киселини, витамини (С, Е, Н, от група В и редица други). По съдържание на минерални соли сокът изобщо няма конкуренция, в него има още: калций, калий, магнезий, флуор, хром, молибден, ванадий, бор, кобалт, алуминий, никел, рубидий.
Антиоксидантният ефект на ябълките ги прави подходящи в борбата с мозъчни, онкологични и други сериозни заболявания. Разбира се, всички полезни характеристики на плодовете са валидни и за прясно изцедения сок от тях. Той нормализира дейността на мозъчните клетки, извежда свободните радикали, допринася за обновяването и подмладяването на клетките, бори се със склеротичните прояви в кръвоносните съдове, участва в окислителните процеси и предпазва клетките от разрушаване. Течността се усвоява бързо, давайки на организма всичките си ценни вещества.
В ябълковия сок, както и в останалите плодови и зеленчукови натурални течности, има ензими, които са ограничени във всеки организъм. Те помагат за преработката на храната, служат за катализатори. Консумирайки зеленчуци, плодове и сокове от тях, човек не губи своите ензими, тъй като в изброените продукти има достатъчни количества от тях и запасът в тялото се запазва. Това е една от причините за съхранената младост при хората, които пият много прясно изцедени сокове.
Другата причина, поради която е необходимо да се приема сок от ябълки, е ежедневното обновяване на организма. Всичките му клетки, а те са милиони, се обновяват веднъж дневно. Когато тялото е младо и здраво, всичко е прекрасно. Но след 30-годишна възраст започват да настъпват проблеми в дейността на организма, клетките не работят така интензивно. Тези от тях, които не функционират правилно, предават на следващите неправилна програма, в която е кодирана болест. Ако сутрин се пие ябълков сок, то структурираната течност ще програмира правилно клетките в естествения им ритъм, защото напитката се характеризира с мощни антиоксидантни свойства, както вече стана ясно.
Доказано е, че ежедневната консумация 300 милилитра ябълков сок допринася за пречистване на кръвта от вредния холестерол, а това нормализира кръвния поток. Освен това кръвоносните съдове стават по-гъвкави и еластични, намалява се пропускливостта им. Високото съдържание на органични киселини подобрява храносмилането, стимулира производството на храносмилателен сок, увеличава неговата киселинност (което е показано при гастрити с понижена киселинност).
Пектинът в сока повлиява благоприятно червата, пречиства ги от токсини, вредни вещества и шлаки, подобрява перисталтиката и помага при запек.
Поради високото си съдържание на желязо, ябълковият сок се препоръчва при анемия, понижен хемоглобин, прекрасно средство за възстановяване е след операции и тежки заболявания. Напитката се приема при авитаминоза, както и от кърмещи жени (за да се избегне алергия при детето, да се пие сок от зелени сортове ябълки).
Към полезните свойства на плодовата течност се включват диуретичното и холеритично действия, способността за повишаване на тонуса, облекчаване на последствията от стреса и нормализирането на дейността на нервната система.
Ябълковият сок и самите плодове са полезни и за отслабване. Ако се интересувате от темата, може да намерите различни начини за регулиране на теглото тук.
Противопоказания
Сок от кисело-сладки ябълки не трябва да се употребява при гастрит с повишена киселинност и серозни заболявания на стомашно-чревния тракт, при алергии към червени плодове, при индивидуална непоносимост, при обострени язви на стомаха и дванадесетопръстника, при обострен панкреатит.
Здрави хора да не прекаляват с приема на ябълковата течност, тъй като консумацията на повече от литър дневно би могла да доведе до усещане на тежест в корема, метеоризъм, раздразнение на лигавицата на храносмилателните органи.
В случаи на чувствителни зъби да се пие сок, разреден с вода, тъй като има информация за неприятно усещане в устата след употребата му в неразредено състояние.
inmoment.ru; polzavred.ru; health-diet.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 88,1 мл. |
Белтък | 0,1 гр. |
Мазнини | 0,1 гр. |
Въглехидрати | 10,1 гр. |
Калории | 46 кал. |
Витамини и минерали
витамини (С, Е, Н, от група В и редица други); калций, калий, магнезий, флуор, хром, молибден, ванадий, бор, кобалт, алуминий, никел, рубидий |
Други
Други полезни | пектин, органични киселини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕМПЕР МЪЖКА ТОАЛЕТНА ВОДА PROTOCOL 100 мл
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ С ЙОГУРТ 190 г
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ СТРАХОВЕ И ФОБИИ
АЛАЙВ B-КОМПЛЕКС желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОХИП ПЛОДОВА КАША С ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ КУЛТУРИ 190 г 4800
ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ капсули 500 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
СТАТИЯТА е свързана към
- Безалкохолни напитки и сокове
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Ябълков сладкиш с грис
- Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата
- Смути с банан, ябълка и портокал
Коментари към Сок от ябълки