Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Сок от ябълки

Сок от ябълки

Сок от ябълки - изображение

Ябълките са сред най-полезните продукти, които може да се консумират редовно, за да осигурят нормалното функциониране на всички системи на организма. Не по-малко полезни са свойствата на сока от ябълки, който може да се отнесе към структурираните (живи) течности, обогатяващи тялото с ценни вещества.

Вероятно повечето са чували за структурираната вода, която оздравява човешките клетки, подмладява организма и нормализира всичките му функции. Но природата ни е дала още една структурирана течност - прясно изцедените сокове. Те са "живата" вода от растенията, изобилстваща от витамини и микроелементи. Полезна и необходима структурирана вода в соковете има много. Сега ще обърнем поглед към вкусната натурална напитка от ябълки и каква здравна полза има за хората.


Състав и полезни свойства

В състава на плодовете има голямо количество желязо, различни захари, пектин. Източник са на минерали, органични киселини, витамини (С, Е, Н, от група В и редица други). По съдържание на минерални соли сокът изобщо няма конкуренция, в него има още: калций, калий, магнезий, флуор, хром, молибден, ванадий, бор, кобалт, алуминий, никел, рубидий.

Антиоксидантният ефект на ябълките ги прави подходящи в борбата с мозъчни, онкологични и други сериозни заболявания. Разбира се, всички полезни характеристики на плодовете са валидни и за прясно изцедения сок от тях. Той нормализира дейността на мозъчните клетки, извежда свободните радикали, допринася за обновяването и подмладяването на клетките, бори се със склеротичните прояви в кръвоносните съдове, участва в окислителните процеси и предпазва клетките от разрушаване. Течността се усвоява бързо, давайки на организма всичките си ценни вещества.

В ябълковия сок, както и в останалите плодови и зеленчукови натурални течности, има ензими, които са ограничени във всеки организъм. Те помагат за преработката на храната, служат за катализатори. Консумирайки зеленчуци, плодове и сокове от тях, човек не губи своите ензими, тъй като в изброените продукти има достатъчни количества от тях и запасът в тялото се запазва. Това е една от причините за съхранената младост при хората, които пият много прясно изцедени сокове.

Другата причина, поради която е необходимо да се приема сок от ябълки, е ежедневното обновяване на организма. Всичките му клетки, а те са милиони, се обновяват веднъж дневно. Когато тялото е младо и здраво, всичко е прекрасно. Но след 30-годишна възраст започват да настъпват проблеми в дейността на организма, клетките не работят така интензивно. Тези от тях, които не функционират правилно, предават на следващите неправилна програма, в която е кодирана болест. Ако сутрин се пие ябълков сок, то структурираната течност ще програмира правилно клетките в естествения им ритъм, защото напитката се характеризира с мощни антиоксидантни свойства, както вече стана ясно.

Сок от ябълки

Доказано е, че ежедневната консумация 300 милилитра ябълков сок допринася за пречистване на кръвта от вредния холестерол, а това нормализира кръвния поток. Освен това кръвоносните съдове стават по-гъвкави и еластични, намалява се пропускливостта им. Високото съдържание на органични киселини подобрява храносмилането, стимулира производството на храносмилателен сок, увеличава неговата киселинност (което е показано при гастрити с понижена киселинност).

Пектинът в сока повлиява благоприятно червата, пречиства ги от токсини, вредни вещества и шлаки, подобрява перисталтиката и помага при запек.

Поради високото си съдържание на желязо, ябълковият сок се препоръчва при анемия, понижен хемоглобин, прекрасно средство за възстановяване е след операции и тежки заболявания. Напитката се приема при авитаминоза, както и от кърмещи жени (за да се избегне алергия при детето, да се пие сок от зелени сортове ябълки).

Към полезните свойства на плодовата течност се включват диуретичното и холеритично действия, способността за повишаване на тонуса, облекчаване на последствията от стреса и нормализирането на дейността на нервната система.

Ябълковият сок и самите плодове са полезни и за отслабване. Ако се интересувате от темата, може да намерите различни начини за регулиране на теглото тук.

 

Противопоказания

Сок от кисело-сладки ябълки не трябва да се употребява при гастрит с повишена киселинност и серозни заболявания на стомашно-чревния тракт, при алергии към червени плодове, при индивидуална непоносимост, при обострени язви на стомаха и дванадесетопръстника, при обострен панкреатит.

Здрави хора да не прекаляват с приема на ябълковата течност, тъй като консумацията на повече от литър дневно би могла да доведе до усещане на тежест в корема, метеоризъм, раздразнение на лигавицата на храносмилателните органи.

В случаи на чувствителни зъби да се пие сок, разреден с вода, тъй като има информация за неприятно усещане в устата след употребата му в неразредено състояние.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източници: inmoment.ru; polzavred.ru; health-diet.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода88,1 мл.
Белтък0,1 гр.
Мазнини0,1 гр.
Въглехидрати10,1 гр.
Калории46 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини (С, Е, Н, от група В и редица други); калций, калий, магнезий, флуор, хром, молибден, ванадий, бор, кобалт, алуминий, никел, рубидий

ДРУГИ

Други полезнипектин, органични киселини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛюбопитноДиетиБотаника