Ползи и противопоказания на плодовете киви
Плодът киви е необикновен - както по отношение на начина, по който изглежда, така и по хранителното му съдържание.
Плодовете киви обикновено се използват сурови, като се добавят към различни плодови десерти и смутита, рядко се готвят, което е и по-добре, тъй като, ако искате да усвоите максимално здравните ползи от плода е добре да ги консумирате в сурово състояние. А ето и какви са здравните ползи на плодовете киви.
Киви - витамини и минерали в плода
Кивито притежава мощни и изключителни полезни свойства, благодарение на уникалния си витаминен и минерален състав:
витамини: А, от група В (В1, В2, В3, В6, В9), С, D, Е, множество подобни на витамини вещества. Кивито е рекордьор по съдържание на витамин С;
минерален състав: калий, магнезий, калций, фосфор, манган, цинк, желязо;
фибри (хранителни влакна).
Киви - ползи за здравето
Източник на витамин C
Ако сте мислили, че лимоните и портокали са с най-високите количества витамин C, то сега ще ви изненадаме. В 100 грама киви се съдържат 154% от дневната необходимост от витамин C, докато в портокала и лимоните стойността е на половина.
Витаминът действа като мощен антиоксидант, елиминира свободните радикали, които причиняват увреждане на тъканите. По този начин кивито играе роля за профилактика е срещу онкологични заболявания и укрепва имунитета.
Преборете безсънието с киви
Ако имате проблем със съня може да консумирате киви. Те съдържат серотонин и антиоксиданти, които помагат да се справите с нарушения на съня. Ако страдате от безсъние, може да си помогнете, като хапнете киви час преди сън.
Фибри в кивито
Този плод е зареден с огромно количество диетични фибри, които са профилактика срещу множество заболявания. Консумацията на храни, богати на хранителни влакнини влияе върху сърдечно-съдовата система, като намалява риска от инсулт. Благодарение на тях кивито може да увеличава изгарянето на мазнините в организма, балансира обмяната на веществата, пречиства кръвоносните съдове от холестерола.
Подпомага храносмилането
Кивито съдържа много ензими, които помагат за усвояването на белтъка от организма, затова плодът се препоръчва като гарнитура към месни ястия. Също така подобрява състоянието при синдром на раздразненото черво. Едно от най-големите предимства на плода киви е неговата функция срещу запек. Консумурайки по 1 киви на ден, може да облекчите запека.
Добър източник на фолат
Не без причина китайците ценят кивито заради лечебните му свойства. Малко храни са богати на фолат, който е от голямо значение за бременните, тъй като спомага развитието на плода. Счита се, че е подходящ плод и за малките деца.
Високо съдържание на витамини и минерали
Плодовете киви съдържат много витамини и минерали, като витамини А, B6, B12, E, калий, калций, желязо и магнезий. Те допринасят за правилното кръвообращение и снабдяването с кислород на всички органи и системи в организма. Може да разчитате на кивито да изпълнява ролята на профилактично средство срещу пролетно-есенна авитаминоза. Веществата, съдържащи се в плода, участват в кръвообразуването.
Подобрява здравето на сърцето
Кивито укрепва миокарда (сърдечния мускул,прави стените на кръвоносните съдове по-еластични и по-здрави, помага за повишаване на хемоглобина, благодарение на витамин С, който подпомага усвояването на желязо. Както повечето плодове и кивито се бори с хипертонията (повишено кръвно налягане).
Кивито в козметиката
Не можем да не споменем за външната употреба на кивито. То е отлично козметично средство - овлажняващо, подхранващо и подмладяващо кожата, страхотна маска за лице при възпалена и чувствителна кожа. На жените ще им е приятно да научат, че употребата на киви спира побеляването на косите и допринася са производството на естествен колаген, т. е стяга кожата и я прави по-еластична.
Киви - противопоказания
Говорейки за ползата от този вкусен плод, несъмнено у всеки се поражда въпросът за вредата. Има ли вреда и каква е тя?
Кивито може да навреди на хора с индивидуална непоносимост и алергии. Като всеки друг плод, наситен с киселини, и този често предизвиква алергични реакции. Не се препоръчва на хора с повишена киселинност на стомашния сок (възможно е обостряне на гастрита). Кивито е противопоказно и за тези, които са предразположени към диария.
food.ndtv.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 84.0 мл. |
Белтък | 0.8 гр. |
Мазнини | 0.4 гр. |
Въглехидрати | 8.0 гр. |
Калории | 46 кал. |
Витамини и минерали
А, В1, В2, В3, В6, В9, С, D, Е; калий, магнезий, калций, фосфор, манган, цинк, желязо |
Коментари към Ползи и противопоказания на плодовете киви