Здравни ползи от консумацията на портокали
Съществува множество от цитрусови плодове, най-разпространеният сред тях е портокалът. Сочната му вътрешна част съдържа аскорбинова киселина, витамини B1, В2, А и Р. Плодовете и самият сок са богати на минерални вещества (калций, фосфор, калий), също на лимонена киселина, пектинови вещества и фитонциди (естествени растителни „антибиотици”).
Месестата част и сокът от вкусните цитруси имат лек слабителен, диуретичен и холеритичен ефекти, също антисклеротично действие, съпроводено с намалена пропускливост на стените на кръвоносните съдове и тяхното укрепване.
Здравни ползи на портокалите
Антиоксидантно действие
Съдържащите се в портокалите антоцианини, работейки като антиоксиданти, намаляват риска от развитие на редица заболявания, включително сърдечносъдови и катаракта. Освен това при физически натоварвания се предотвратява хипоксия на клетките. Подобни антиоксидантни свойства са характерни не само за месестата част, но и за кората на плода.
Потискат активността на редица бактерии
Антибактериалната функция се дължи на това, че портокаловият сок е способен да стимулира активността на макрофагите.
Подобряват състоянието при захарен диабет
Спиртен екстракт от портокалови кори може да предотврати развитие на нефропатия, както и да подобри регенерирането на кожата при страдащи от диабет.
Благоприятстват сърдечносъдовата система
За предпазване от сърдечни и съдови заболявания са полезни флавоноидите в портокаловия сок, тъй като те оказват антиоксидантно, хипогликемично и хиполипидемично действия. Сокът от цитруса прекратява възпалителната реакция, протичаща в съдовата система поради употребата на мазна храна. Вероятната причина за това е понижаването на липидната пероксидация, предизвикана от антиоксидантите в сока.
Месестата част на портокала се препоръчва в диетичното меню при авитаминоза и анемии.
Портокалите традиционно се използват за профилактика и лечение на хипо- и авитаминози. Сокът възбужда апетита и подобрява храносмилането и затова се препоръчва при понижена киселинност на стомашния сок, при склонност към хроничен запек.
Освен това, портокалите съдържат голямо количество пектинови вещества, които допринасят за освобождаването на червата, като предотвратяват развитието на гнилостни процеси в тях и намаляват количеството на абсорбиращите вещества, вредни за организма. Редовната употреба на тези цитруси помага за намаляването на холестерол в кръвта.
Научните изследвания и портокалите
Учените активно изследват портокала, тъй като той е източник на голямо количество полезни елементи. Така например, цитрусът допринася за подобряване състоянието на черния дроб. Проучванията сочат, че сокът от цитруса допринася за предпазване от мастна дистрофия на черния дроб, както и за забавянето на заболяването.
Съществуват предположения, че портокалите са полезни и при лечението на астма. Противоастматичното въздействие е демонстрирано при експериментално изследване на съдържащите се в сока от цитруса хесперидин и нарингенин.
Портокалите и отслабването
Битува мнение, че портокалите помагат за изгаряне на мазнините, съответно за бързо отслабване. В действителност, този механизъм е косвен и се проявява чрез действието на веществото, наречено нарингенин. Диетолозите обясняват, че при попадането му в черния дроб на сит човек се задейства сигнал, който казва на организма, че е гладен и за да си набави енергия, трябва да започне изгаря мазнини. Но отново диетолозите предупреждават, че осезаеми резултати от "портокаловото отслабване" може да има, само ако изведнъж се изядат десетки плодове, което е трудно и не е безопасно, както и всяка друга злоупотреба, разбира се.
Портокалите в кулинарията
Портокалите влизат в множество рецепти за приготвяне на различни ястия, както основни, така и на десерти. Тези цитруси се съчетават със зеленчуци, риба и месо, включително птиче. За салати се използва и кората на плода, от нея се правят също екстракти за печива, добавя се и като подправка.
Вреда и противопоказания
Консумацията на портокали следва да се ограничи, ако страдате от язви на стомаха и дванадесетопръстника, също при алергични реакции към някоя от съставките им.
Опасността, свързана с консумацията на портокал и сок от него, е свързана предимно с три фактора:
Влияние на киселинната среда върху зъбния емайл
Дори при изяждането на един портокалов резен или при приемането на няколко глътки сок се променя pH показателят, което води до повишаване нивото на киселинност в устата и възниква риск от разрушаване на зъбния емайл. Пакетираните сокове са още по-опасни в това отношение, тай като в тях има много захар. Препоръчва се сок от цитрусите да се пие през сламка, за да се намали контактът със зъбите, а след консумация на плода устата да се изплакне с вода - това ще намали концентрацията на киселина.
Реакция на организма вследствие на прието голямо количество сок или на изядени портокали
Прекаляването с цитруса крие потенциална опасност от гастрит. Разбира се, много зависи и от индивидуалната поносимост към продукта: ако един човек може всяка сутрин на гладно да приема сок от 10 портокала и това да не му донесе проблем, то друг е много вероятно да развие гастрит при същите условия. Злоупотребата с портокали би донесла повече вреда, отколкото полза за организма.
Неочаквана реакция от съчетаването на нарингин с лекарства
Веществото нарингин, което влиза в състава на портокалите, встъпва в реакция с чернодробните ензими на човека. В резултат на взаимодействието се нарушава очакваният ефект на медикамента, чието действие е трудно да се предвиди. А при добавянето на алкохол към портокалово-лекарствения коктейл цироза на черния дроб може да се развие буквално за няколко седмици. Дори обикновеният парацетамол може да бъде опасен, ако се приема с портокалов сок. Подобни предупреждения има и по отношение на соковете и от останалите цитруси.
Редактор: Радостина Райчева
Източник и снимки: edaplus.info
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 87.5 мл. |
Белтък | 0.9 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 8.4 гр. |
Калории | 38 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В2, А, Р; калций, фосфор, калий |
Други
Други полезни | фитонциди, лимонена киселина, пектинови вещества |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРАНАРОМ СМЕС ЗА ДИФУЗОР (ДИФУЗЕР) ЦИТРУС 30 мл.
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ЕМПЕР МЪЖКА ТОАЛЕТНА ВОДА STYLO 80 мл
СИЙСТАРС МАСАЖНО ОЛИО ЦИТРУСИ 200 мл
СОЛГАР ПОДДРЪЖКА НА ПРОСТАТАТА капсули * 60
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Лимонов сок - с какво е полезен за здравето?
- Червен портокал, Кървав портокал
- Мандарина - ползи за здравето от цитрусовия плод
- Студен пунш от ром с портокалов сок
- Печена сьомга с портокалов сос и чесън
- Портокалово реване с грис
- Захаросани портокалови корички
- Портокалов чипс
- Портокалова салата с червен лук и маслини
- Портокалов сок с моркови и ябълка
Коментари към Здравни ползи от консумацията на портокали