Мандарина - ползи за здравето от цитрусовия плод
Мандарината е плод-чудо. Тя е не само вкусна, но и много полезна, зарежда ни с отлично настроение и позитивизъм. Ползата й е безусловна. Вкусните плодове са любими на малки и големи. За цитрусите знаем, че крият много ползи за здравето и са едни от най-предпочитаните източници на витамини и минерали през зимните месеци. Това не е случайно, те наистина са богати на множество ползи за здравето, ето и кои точно се присъждат на мандарините.
Хранителен състав на мандарините
Мандарините са най–яркият представител от семейството на цитрусите, който отлично запазва своите свойства по време на транспортиране. В състава на вътрешността влизат: 89% вода, захар (около 7%), киселини, пектинови вещества, минерални соли, гликозиди, етерични масла и витамини.
Мандарините са богати на витамин С ( в 100 грама плод има 35 мг витамин), на витамини от група В (в частност В1 и В2), също витамини Р, К, D и провитамин А. Мандариновият сок съдържа калций, калий, магнезий. Тази напитка повишава апетита и подобрява обмяната на веществата. В състава си плодът не съдържа нитрати, всъщност, всички цитруси се характеризират с наличието на лимонена киселина, която не се „разбира” с тях.
Не само вътрешността на мандарината се отличава с полезни качества, нейните кора и семчици също. Кората е богата на етерични масла, органични киселини, каротин, витамин С, флавоноиди. В семките се съдържат гликозиди, които действат благоприятно върху състоянието на стените на кръвоносните съдове.
Ползи за здравето от консумацията на мандарини
Антиоксидантите в мандарините спомагат за намаляване на лошия холестерол и насърчават добрия. Фибрите в плода също спомагат за изчистването на холестерола от артериите.
Мандарините помагат да се поддържа кръвообращението като по този начин спомагат и за регулирането на кръвното налягане.
Фибрите в плода са чудесна възможност да останете сити за по-дълго време, по този начин може да намалите желанието за храна и съответно количествата. Ако искате да отслабнете, включете мандарини като междинна закуска.
Мандарините са богати на витамин С, а знаете, че този витамин се грижи най-много са имунната система. През зимните месеци хапвайте повече цитрусови плодове, за да се предпазите от настинки и да поддържате имунната си система здрава.
Редовната консумация на мандарини прави кожата по-здрава и по-красива, като й предава специален блясък.
Хранителните вещества в този толкова вкусен плод се борят с признаците на стареене, благодарение на антиоксидантите в плода. За да увеличите повече този ефект, може да прилагате плода върху кожата си.
Приложение в козметиката и народната медицина
В народната медицина, прясната кора се използва като средство против повръщане, при диарии и бронхити. Между другото, именно високото съдържание на феноликова аминокиселина, която се нарича синефрим, прави мандарината незаменима при астма и бронхити. Сушената кора на плода действа успокояващо върху нервната система.
От мандарините се приготвя масло, което намира широко приложение в козметиката. Използва се за направата на кремове и мазила, които правят кожата мека и еластична. Освен това, продуктът се употребява при понижен имунитет и като ароматерапия в банята. Най–важното е да не се прекалява. Не бива да се злоупотребява с маслата, ако имате чувствителна кожа, защото това може да доведе до петна, вследствие на пигментация, а в някои случаи и до изгаряне.
Мандариновият сок е полезен диетичен продукт. Той утолява жаждата, използва се като обезпаразитяващо средство, противомикробно и външно – при млечница (гъбички в устата).
Противопоказания
Известно е, че цитрусите са едни от най–силните алергени и прекалената консумация на оранжевите вкуснотийки може да повлияе неблагоприятно на бъбреците и лигавицата на стомаха, следователно тези, които страдат от различни болести от типа на колит, гастрит, язви, нефрит, ентерит, холецистит, трябва да бъдат особено внимателни и да не изяждат килограми мандарини. С други думи, всичко трябва да се консумира с мярка.
livinginperu.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 88.5 мл. |
Белтък | 0.8 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 8.6 гр. |
Калории | 38 кал. |
Витамини и минерали
витамини С, В1, В2, Р, К, D, A; калий, калций, магнезий |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН ПЛОДОВ САПУН С МАСЛИНА И МАНДАРИНА 250 гр.
СИЙСТАРС МАСАЖНО ОЛИО ЦИТРУСИ 200 мл
ПРАНАРОМ СМЕС ЗА ДИФУЗОР (ДИФУЗЕР) ЦИТРУС 30 мл.
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА FRIDAY 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Лимонов сок - с какво е полезен за здравето?
- Сладкиш с мандарини и филирани бадеми
- Здравни ползи от консумацията на портокали
- Как да си отгледаме мандарина у дома?
- Червен портокал
- Сироп от мандарини с лимонов сок
- Сладко от мандарини с джинджифил
- Ползи за здравето от плода и чая бергамот
- Как да обелим и почистим портокала от белите ципи за 1 минута
- Как да разберем кои мандарини са сочни и сладки?
Коментари към Мандарина - ползи за здравето от цитрусовия плод