Помело

Помелото е плод от семейството на цитрусите. Впечатлява не само с размерите, но и с полезните си свойства. Цитрусът е изключително богат на витамини, микро- и макроелементи. Трябва да отбележим, че грейпфрутът му отстъпва по наличие на витамини А и С.
В 100 грама от плода се съдържат до:
- 235 мг калий;
- 26-27 мг калций;
- 22-26 мг фосфор;
- 1-2 мг натрий
- 0,3-0,5 мг желязо;
- 30-53 мг витамин С;
- 30 мг бета-каротин;
- 0,04-0,07 мг витамин В1;
- 0,02 мг витамин В2;
- 0,2-0,3 мг витамин В5;
- значително количество фолиева киселина.
Полезни свойства на плода помело
Високото съдържание на витамин С и етерични масла в плода помага в борбата с вирусни заболявания и е добра профилактика срещу грип. Антиоксидантите (включително лимоноидите и витамин А) спират деленето на раковите клетки и по този начин възпрепятстват появата и развитието туморни образувания.
Помело оказва благоприятно действие върху храносмилателната система, тъй като в състава му влизат редица ензими, които имат важна роля за разграждането на мазнините и белтъчините. Поради тази причина и заради ниската си калоричност плодът намира широко приложение в различни диети за отслабване.
Китайците и малайците правят лекарства от плодовете, семената, цветовете, от узрялата кора и от предварително изсушените пресни плодове. Тези средства се използват за предотвратяване на коремни болки, при кашлица, отоци, повръщане, стомашни разтройства и при махмурлук.
Плодът е полезен за профилактика на атеросклероза, сокът му се употребява за лечение на хипертония, а съдържащата се фолиева киселина е необходима за нормалното протичане на бременността и за развитието на плода.
Редовната консумация на помело подобрява сърдечната дейност, помага за лечението на астма, повишава работоспособността и издръжливостта на организма, зарежда с добро настроение.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 90.0 мл. |
Белтък | 0.7 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 9.0 гр. |
Калории | 36 кал. |
Витамини и минерали
С, В1, В2, В5, фолиева киселина, бета-каротин; калий, калций, фосфор, натрий, желязо |
Коментари към Помело