Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Диети Лечебни диети Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника

Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника

от 29 март 2015г., обновено на 16 сеп 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

За какво се използва лечебна диета № 1

Лечебна диета №1 се прилага при язви на стомаха и дванадесетопръстника през възстановителния период след утежняване на заболяванията, при слабо влошаване на хроничен гастрит с постоянна или повишена секреция, при остър гастрит в период на възстановяване.

Цел на диетата при язви на стомаха и дванадесетопръстника

Диетата цели умерено (химично, механично и термично) щадене на стомашно-чревния тракт при пълноценно хранене, намаляване на възпалението, по-добро зарастване на язвите, нормализиране на секреторната и двигателна функции на стомаха.

Обща характеристика на диета №1

Хранителният режим е физиологично пълноценен, предвид енергийната стойност, съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати в консумираните храни и продукти. Ограничени са силните възбудители на стомашната секреция, дразнителите на лигавицата на стомаха, продуктите и храните, които се задържат в него и се преработват трудно. Ястията се приготвят основно под формата на пюре, варени или на пара. Печените храни са без коричка, рибата и месото се сервират на парчета, употребата на сол да е умерена, изключват се студените и горещите ястия, 5-6 да са храненията на ден, преди лягане да се пие мляко.

Хранителен състав и енергийна стойност на диетата при язви на стомаха и дванадесетопръстника

  • протеини: 90-100 г (60% животински);
  • мазнини: 100 г (30% растителни);
  • въглехидрати: 400-420 г;
  • готварска сол: 10-12 г;
  • свободна течност: 1,5 л;
  • калоричност: 2800-3000 ккал;
  • брой хранения: 5-6 пъти на ден.

Препоръчвани и забранени продукти и храни при язви на стомаха и дванадесетопръстника

Хляб и хлебни изделия

  • Позволени: пшеничен хляб (стар, непресен или сушен), сухари, сухи бисквити. 1-2 пъти седмично е добре да се консумират варено месо или риба, яйца, конфитюр, чийзкейк, печен ябълков пай.
  • Забранени храни: ръжен и всякакъв пресен хляб, изделия от маслено и бутер тесто.

Супи

  • Полезни са супи, приготвени от позволените зеленчуци (на пюре), с морковен или картофен бульон, млечни супи от пюрирани или много добре сварени зърнени храни (грис, ориз и др.), супи от фиде и пюрирани зеленчуци, крем супи от зеленчуци, крем супи от предварително сварено пилешко или друго месо, каши от сладки горски плодове с грис. Брашното за супите трябва да бъде запечено, застройките да са от масло, млечно-яйчена смес, сметана.
  • Забранени храни: месни и рибени бульони, гъбени и силни зеленчукови бульони.

Месо и птици

  • Позволени са нетлъсти меса без сухожилия, ципи, кожа. Ястия от говеждо, нетлъсто агнешко, нарязано свинско, кокоше или пуешко меса. Варени храни с парчета месо от телешко, пилешко, заешко. Кнедли, суфле, парени кюфтета. Варено месо и запечено във фурна, варени език и черен дроб.

Риба:

  • Разрешени са нетлъсти видове риба без кожа, на парчета или под формата на кюфтета, варена или приготвена на пара.
  • Забранени храни: тлъста, осолена, консервирана риба.

Млечни продукти

  • Позволени са: мляко, сметана, пресни и некисели извара и заквасена сметана, суфлета и пудинги с извара. Леко сирене (настъргано, рядко на парчета).
  • Забранени храни: млечни продукти с висока киселинност, остри и солени сирена.

Яйца

  • Може по 2-3 яйца дневно - рохко сварени или омлет, приготвен на пара.
  • Забранени яйца: твърдо сварени и пържени яйца

Зърнени храни

  • Може да се консумират каши от грис, ориз, елда, овес, сварени в мляко или вода, полутечни и пюрирани. Суфлета и пудинги, приготвени на пара; фиде и варени макаронени изделия.
  • Забранени храни: каши от просо, ечемик, царевица, бобови растения.

Зеленчуци

  • Позволени зеленчуци: картофи, моркови, цвекло, цветно зеле, зелен грах (ограничено). Ранни тиквички, ситно нарязан копър в супи, узрели и некисели домати до 100 грама.
  • Забранени храни: бяло зеле, ряпа, репички, киселец, спанак, лук, краставици, кисели, солени и мариновани зеленчуци, гъби, леки зеленчукови консервирани закуски.

Предястия

  • Разрешени: салата от варени зеленчуци, риба, месо, варен език, пастет от черен дроб, млечен и диетичен колбаси, желирана риба в зеленчуков бульон, хайвер от есетра, понякога нетлъста херинга, неостри сирена, обезсолена шунка без мазнини.
  • Забранени храни: всички пикантни и солени мезета, консерви, пушени храни.

Плодове, сладки храни, захарни изделия

  • Позволени за консумация са: сладки плодове (включително горски), приготвени под формата на пюре, варени и печени. Пюрета, кисели, мусове, желета, компоти (пасирани). Целувки, млечен пудинг, снежни топки, сметанов крем. Захар, мед, некисело сладко.
  • Забранени храни: кисели, недостатъчно узрели, богати на целулоза плодове и горски плодове, непасирани сушени плодове, шоколад, сладолед.

Сосове и подправки

  • Разрешени за прием: млечен сос (Бешамел) без да се пасира брашното, с добавяне на масло; сметанови, плодови и млечно - плодови сосове.
  • Ограничена употреба на копър, магданоз, ванилия, канела.
  • Забранени храни: месни, рибни, гъбени и доматени сосове, хрян, горчица, пипер.

Напитки

  • Да се пият: несилен чай, чай с мляко или сметана, слабо какао и кафе с мляко, сладки сокове от плодове (вкл. горски), чай от шипка.
  • Забранени напитки: газирани, черно кафе.

Мазнини

  • Позволени за употреба: несолено топено краве масло, рафинирани растителни масла, добавяни в ястията.
  • Забранени мазнини: всички останали.

Примерно меню 1 при язви на стомаха и дванадесетопръстника:

  • 1-ва закуска: 1 рохко сварено яйце, пюре от мляко с ориз, чай с мляко;
  • 2-ра закуска: печена ябълка със захар;
  • Обяд: пюрирана овесена супа с мляко, кюфтенца от месо, приготвени на пара с пюре от моркови, плодов мус;
  • Следобедна закуска: шипков бульон, сухари;
  • Вечеря: варена и след това запечена в млечен сос риба, картофено пюре, чай с мляко;
  • През нощта: мляко.

Примерно меню 2 при язви на стомаха и дванадесетопръстника:

  • 1-ва закуска: рохко сварено яйце, каша от елда, чай с мляко;
  • 2-ра закуска: прясна некисела извара, отвара от шипка;
  • Обяд: вегетарианска картофена супа, варено и запечено в сос бешамел месо, варени моркови, ошав (компот от сварени сушени плодове);
  • Следобедна закуска: бульон от пшенични трици със захар, сухари;
  • Вечеря: варена риба, запечена в млечен сос, щрудел от моркови и ябълки, чай с мляко.
Източник:

снимка: pixabay.com

Още по темата:
  • Как да отслабнем с помощта на содена напитка с лимон Как да отслабнем с помощта на содена напитка с лимон
  • Диета № 1а - при язви и гастрити Диета № 1а - при язви и гастрити
  • Диета № 1Б - при язви и гастрити Диета № 1Б - при язви и гастрити
3.6/5 20 оценки

Продукти свързани с ДИЕТАТА

НЕВЕН ЦВЯТ
2.40лв.

НЕВЕН ЦВЯТ

ХЕПАТЕРА капсули * 30
32.80лв.

ХЕПАТЕРА капсули * 30

ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК ГАСТРО * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
5.80лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК ГАСТРО * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ

ЕЧЕМИК ФИН ЗЕЛЕН 200 гр.
38.50лв.

ЕЧЕМИК ФИН ЗЕЛЕН 200 гр.

ТУБУЛКУС ЧОРАПИ КОМПРЕСИВНИ S чифт
135.00лв.

ТУБУЛКУС ЧОРАПИ КОМПРЕСИВНИ S чифт

Безплатна доставка за България!
РИГЕНОМА МАКС крем 100 мл
41.99лв.

РИГЕНОМА МАКС крем 100 мл

Коментари към Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 11 September 2024 в 09:46

    Мария Иванова

    При язва на стомаха може ли в супа да се добавят тиквички? Дразнят ли стомашната лигавица?

    Здравейте, най-добре е да се консултирате с лекаря, запознат със състоянието Ви. От значение е приготвянето на продукта (термичната му обработка, използването на подправки, добавки и т.н.), както и тежестта на заболяването, дали е в обострена фаза и др.

  2. Мария Иванова 
    на 10 September 2024 в 18:36

    При язва на стомаха може ли в супа да се добавят тиквички? Дразнят ли стомашната лигавица?

ДИЕТАТА е свързана към

  • Лечебни диети
  • Натурални средства срещу газове и подут корем
  • Язва
  • Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
  • Лепка
  • Алтернативно лечение на гастрит
  • Рентгеново изследване (рентгенография) на стомах
  • Змийски лапад, Петнист змиярник, Змийска хурка, Змиярник, Зайчи лапад, Змийско грозде
  • д-р Румен Вълчев Тенев
  • д-р Милен Иванов Георгиев
  • д-р Димитър Кирилов Димитров
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Мед или кафява захар - кое е по-подходящо за хората на диета?

преди 133 дни, 17 часа и 54 мин.

Сироп от мента може ли да се ползва за успокояване на стомаха на дете?

преди 1803 дни, 8 часа и 2 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 1 дни, 7 часа и 8 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 1 дни, 7 часа и 20 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 1 дни, 7 часа и 27 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 1 дни, 7 часа и 34 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ЛУТЕИН капсули 20 мг * 60

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН B5) капсули 500 мг * 100

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РЕДУЦИРАН ГЛУТАТИОН капсули 500 мг * 60

ВИТАМИН B КОМПЛЕКС HI POTENCY капсули 50 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АРГИНИН + ЦИТРУЛИН СЪСТЕЙН таблетки * 120

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН АКТАВИС капсули 100 мг * 6 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:27:30

ФЛОКСАЛ 3 мг/г маз за очи

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:23:04

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:42

УРОБИОТИК ФОРТЕ саше * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:18

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: Retkit Retkit от 12 май 2025г. в 16:51:10
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival