Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
За какво се използва лечебна диета № 1
Лечебна диета №1 се прилага при язви на стомаха и дванадесетопръстника през възстановителния период след утежняване на заболяванията, при слабо влошаване на хроничен гастрит с постоянна или повишена секреция, при остър гастрит в период на възстановяване.
Цел на диетата при язви на стомаха и дванадесетопръстника
Диетата цели умерено (химично, механично и термично) щадене на стомашно-чревния тракт при пълноценно хранене, намаляване на възпалението, по-добро зарастване на язвите, нормализиране на секреторната и двигателна функции на стомаха.
Обща характеристика на диета №1
Хранителният режим е физиологично пълноценен, предвид енергийната стойност, съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати в консумираните храни и продукти. Ограничени са силните възбудители на стомашната секреция, дразнителите на лигавицата на стомаха, продуктите и храните, които се задържат в него и се преработват трудно. Ястията се приготвят основно под формата на пюре, варени или на пара. Печените храни са без коричка, рибата и месото се сервират на парчета, употребата на сол да е умерена, изключват се студените и горещите ястия, 5-6 да са храненията на ден, преди лягане да се пие мляко.
Хранителен състав и енергийна стойност на диетата при язви на стомаха и дванадесетопръстника
- протеини: 90-100 г (60% животински);
- мазнини: 100 г (30% растителни);
- въглехидрати: 400-420 г;
- готварска сол: 10-12 г;
- свободна течност: 1,5 л;
- калоричност: 2800-3000 ккал;
- брой хранения: 5-6 пъти на ден.
Препоръчвани и забранени продукти и храни при язви на стомаха и дванадесетопръстника
Хляб и хлебни изделия
- Позволени: пшеничен хляб (стар, непресен или сушен), сухари, сухи бисквити. 1-2 пъти седмично е добре да се консумират варено месо или риба, яйца, конфитюр, чийзкейк, печен ябълков пай.
- Забранени храни: ръжен и всякакъв пресен хляб, изделия от маслено и бутер тесто.
Супи
- Полезни са супи, приготвени от позволените зеленчуци (на пюре), с морковен или картофен бульон, млечни супи от пюрирани или много добре сварени зърнени храни (грис, ориз и др.), супи от фиде и пюрирани зеленчуци, крем супи от зеленчуци, крем супи от предварително сварено пилешко или друго месо, каши от сладки горски плодове с грис. Брашното за супите трябва да бъде запечено, застройките да са от масло, млечно-яйчена смес, сметана.
- Забранени храни: месни и рибени бульони, гъбени и силни зеленчукови бульони.
Месо и птици
- Позволени са нетлъсти меса без сухожилия, ципи, кожа. Ястия от говеждо, нетлъсто агнешко, нарязано свинско, кокоше или пуешко меса. Варени храни с парчета месо от телешко, пилешко, заешко. Кнедли, суфле, парени кюфтета. Варено месо и запечено във фурна, варени език и черен дроб.
Риба:
- Разрешени са нетлъсти видове риба без кожа, на парчета или под формата на кюфтета, варена или приготвена на пара.
- Забранени храни: тлъста, осолена, консервирана риба.
Млечни продукти
- Позволени са: мляко, сметана, пресни и некисели извара и заквасена сметана, суфлета и пудинги с извара. Леко сирене (настъргано, рядко на парчета).
- Забранени храни: млечни продукти с висока киселинност, остри и солени сирена.
Яйца
- Може по 2-3 яйца дневно - рохко сварени или омлет, приготвен на пара.
- Забранени яйца: твърдо сварени и пържени яйца
Зърнени храни
- Може да се консумират каши от грис, ориз, елда, овес, сварени в мляко или вода, полутечни и пюрирани. Суфлета и пудинги, приготвени на пара; фиде и варени макаронени изделия.
- Забранени храни: каши от просо, ечемик, царевица, бобови растения.
Зеленчуци
- Позволени зеленчуци: картофи, моркови, цвекло, цветно зеле, зелен грах (ограничено). Ранни тиквички, ситно нарязан копър в супи, узрели и некисели домати до 100 грама.
- Забранени храни: бяло зеле, ряпа, репички, киселец, спанак, лук, краставици, кисели, солени и мариновани зеленчуци, гъби, леки зеленчукови консервирани закуски.
Предястия
- Разрешени: салата от варени зеленчуци, риба, месо, варен език, пастет от черен дроб, млечен и диетичен колбаси, желирана риба в зеленчуков бульон, хайвер от есетра, понякога нетлъста херинга, неостри сирена, обезсолена шунка без мазнини.
- Забранени храни: всички пикантни и солени мезета, консерви, пушени храни.
Плодове, сладки храни, захарни изделия
- Позволени за консумация са: сладки плодове (включително горски), приготвени под формата на пюре, варени и печени. Пюрета, кисели, мусове, желета, компоти (пасирани). Целувки, млечен пудинг, снежни топки, сметанов крем. Захар, мед, некисело сладко.
- Забранени храни: кисели, недостатъчно узрели, богати на целулоза плодове и горски плодове, непасирани сушени плодове, шоколад, сладолед.
Сосове и подправки
- Разрешени за прием: млечен сос (Бешамел) без да се пасира брашното, с добавяне на масло; сметанови, плодови и млечно - плодови сосове.
- Ограничена употреба на копър, магданоз, ванилия, канела.
- Забранени храни: месни, рибни, гъбени и доматени сосове, хрян, горчица, пипер.
Напитки
- Да се пият: несилен чай, чай с мляко или сметана, слабо какао и кафе с мляко, сладки сокове от плодове (вкл. горски), чай от шипка.
- Забранени напитки: газирани, черно кафе.
Мазнини
- Позволени за употреба: несолено топено краве масло, рафинирани растителни масла, добавяни в ястията.
- Забранени мазнини: всички останали.
Примерно меню 1 при язви на стомаха и дванадесетопръстника:
- 1-ва закуска: 1 рохко сварено яйце, пюре от мляко с ориз, чай с мляко;
- 2-ра закуска: печена ябълка със захар;
- Обяд: пюрирана овесена супа с мляко, кюфтенца от месо, приготвени на пара с пюре от моркови, плодов мус;
- Следобедна закуска: шипков бульон, сухари;
- Вечеря: варена и след това запечена в млечен сос риба, картофено пюре, чай с мляко;
- През нощта: мляко.
Примерно меню 2 при язви на стомаха и дванадесетопръстника:
- 1-ва закуска: рохко сварено яйце, каша от елда, чай с мляко;
- 2-ра закуска: прясна некисела извара, отвара от шипка;
- Обяд: вегетарианска картофена супа, варено и запечено в сос бешамел месо, варени моркови, ошав (компот от сварени сушени плодове);
- Следобедна закуска: бульон от пшенични трици със захар, сухари;
- Вечеря: варена риба, запечена в млечен сос, щрудел от моркови и ябълки, чай с мляко.
снимка: pixabay.com
Коментари към Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
Мария Иванова
При язва на стомаха може ли в супа да се добавят тиквички? Дразнят ли стомашната лигавица?
Здравейте, най-добре е да се консултирате с лекаря, запознат със състоянието Ви. От значение е приготвянето на продукта (термичната му обработка, използването на подправки, добавки и т.н.), както и тежестта на заболяването, дали е в обострена фаза и др.
При язва на стомаха може ли в супа да се добавят тиквички? Дразнят ли стомашната лигавица?