Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

от 10 юли 2025г.
Редактор: Вероника Събова
Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Хлябът е един от най-старите основни продукти в света. В най-простата си форма представлява тесто от брашно и вода, със или без сол, ферментирало с естествено срещаща се мая и бактерии или с хлебна мая. През последните години все повече хора предпочитат да си приготвят хляб с квас. Но не всички имаме време да печем домашен хляб всеки ден, а занаятчийският може да бъде изключително скъп. За сравнение, хлябът, предлаган в супермаркетите, е евтин и изборът е голям. Но като се има предвид, че в магазините има толкова много опции, може да е трудно да подберем най-доброто на пазара. И така, какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или хляб с квас – и за какво трябва да внимаваме, когато избираме?

› Бял хляб
› Пълнозърнест хляб
› Хляб с квас
› Как да направите най-добрия избор?

Бял пшеничен хляб

Зърнените култури са съставени от три части – трици, богати на фибри, зародиш, съдържащ редица хранителни вещества, и нишестен ендосперм. Стандартният бял хляб обикновено се прави от пшенични зърна, които са обработени, за да се отстранят триците и зародишът, оставяйки само ендосперма. Това води до по-лека текстура и вкус – и по-малко хранителни вещества.

Любопитен факт

В края на 50-те години на миналия век учени от фабриката в Чорливуд, Великобритания, разработват метод за по-бързо производство на хляб. Те добавят твърди мазнини, допълнителна мая, химикали и емулгатори. Иновативната технология прави производството на хляб по-бързо и значително по-евтино, а добавените съставки удължават срока на годност на продукта.

Повечето видове бял хляб (а и не само), които се намират на рафтовете в супермаркетите, съдържат различни добавки, които повишават скоростта на производство, удължават срока на годност, подобряват вкуса и текстурата, както и заместват хранителните вещества, загубени по време на производството. В някои държави, като например Съединените щати, белият хляб може да съдържа калиев бромат – добавка, която подпомага задържането на въглероден диоксид и подобрява текстурата на хляба. Въпреки това той се счита за възможен канцероген за хората.

Поради добавените химикали и емулгатори, белият заводски хляб се определя като ултрапреработена храна.

Производство на хляб

Масово произвежданият хляб представлява основна част от диетата на много хора по света, а консумацията на ултрапреработени храни е свързана с редица здравословни проблеми. Въпреки това си струва да се отбележи, че начинът, по който храната се категоризира като ултрапреработена, обединява много различни фактори, поради което изследователите призовават за предпазливост относно отхвърлянето на хляба, предлаган в супермаркетите.

Пълнозърнест хляб

За разлика от белия хляб, в производството на пълнозърнест хляб се използват всички части на зърното (трици, зародиш и ендосперм), които са богати на полифеноли (група химикали с антиоксидантни свойства), основни хранителни вещества като витамин Е, фолат и магнезий, както и фибри, протеини и здравословни мазнини. Това означава, че преминаването от бял към пълнозърнест хляб може да намали риска от сърдечни заболявания и да подобри чревния микробиом. Консумацията на повече пълнозърнести храни е свързана с намален риск от рак.

Пълнозърнестият хляб, богат на фибри, засища за по-дълго време, тъй като се смила по-бавно от организма, което води до по-плавно повишаване на нивата на кръвната захар, а не до скок (наблюдаван често при консумация на бял хляб). Проучване установява, че хората, които ядат три порции пълнозърнест хляб на ден, имат по-нисък ИТМ и по-малко коремни мазнини в сравнение с тези, които консумират рафинирани зърнени храни.

Струва си да се отбележи, че някои видове хляб, предлагани на пазара като „продукт със семена“, не са непременно направени от пълнозърнесто брашно, въпреки че имат кафяв цвят.

Хляб с квас

Хляб с квас

Хлябът с квас може да бъде по-лесносмилаем от другите видове, тъй като бавният процес на ферментация разгражда протеина и прави витамините и минералите по-лесни за усвояване от тялото. Докато квасът ферментира, неговите естествени млечнокисели бактерии разграждат въглехидратите в брашното. Този процес значително намалява количеството трудносмилаеми захари, включително ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

Също така фибрите и органичните съединения, наречени полифеноли, осигуряват важно „гориво“ за чревните бактерии. По подобен начин, бавният процес на ферментация прави хлябът с квас полезен за хората, които контролират нивата на кръвната си захар. Установено е също, че този тип хляб увеличават чувството за ситост. Някои проучвания установяват, че хората се чувстват по-малко гладни след консумация на печени изделия с квас в сравнение с други видове хляб.

Хлябът с квас може да се приготвя както с пълнозърнесто, така и с бяло брашно. Пълнозърнестият хляб с квас съдържа повече фибри, докато този, приготвен с обогатено бяло брашно, може да включва повече желязо и витамини от група В.

» Защо хлябът с квас е най-здравословен

Как да направите най-добрия избор?

Направете най-добрия избор, като следвате тези прости съвети:

  • Търсете хляб, направен от нерафинирано, пълнозърнесто брашно – Етикетът може да бъде подвеждащ, така че дори ако хлябът ви е обозначен като многозърнест (направен от три или повече различни брашна), зърнен, 100% пълнозърнест или органичен, това не означава, че хлябът е пълнозърнест. Винаги проверявайте списъка със съставки, за да се уверите.
  • Изберете хляб с минимално количество съставки – Дължината на списъка със съставки разкрива много за метода на печене и приложените производствени процеси. С прости думи, търсете продукти с малко на брой съставки (за предпочитане такива, които познавате) и избягвайте хляб с добавени подсладители или растителни масла.
  • Внимавайте, когато купувате хляб с квас от магазина – Хлябът с квас е много актуален в момента, но ако не го правите вкъщи или не пазарувате от майстор пекар, има няколко улики, за които да внимавате. Някои производители предлагат хляб с квас, въпреки че не е приготвен чрез бавна ферментация. Някои от тези видове хляб съдържат съставки като мая, аскорбинова киселина, оцет и кисело мляко, използвани за имитиране на вкуса на кваса, ускоряване на времето за производство и удължаване на срока на годност. Ако искате да се насладите на предимствата на истинския хляб с квас, проверете етикета и избягвайте горепосочените съставки.
Източник:
  • Sourdough v white sliced: Which breads should we be eating?: https://www.bbc.com/future/article/20250704-sourdough-vs-white-sliced-which-breads-should-we-be-eating
  • Is bread healthy?: https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/is-bread-healthy

Често задавани въпроси

Бял или пълнозърнест хляб – кой да изберем?

За предпочитане е да изберете пълнозърнест пред бял хляб, тъй като той е по-богат на фибри, витамини и минерали, което го прави по-полезен за храносмилателната система и цялостното здраве. Белият хляб, от друга страна, е рафиниран, което означава, че губи голяма част от хранителните си вещества по време на процеса на производство.

Полезен ли е хлябът с квас?

Да, хлябът с квас е полезен за здравето. Той е по-хранителен и лесносмилаем в сравнение с обикновения хляб. Ферментацията, която е част от процеса на приготвяне, разгражда част от глутена и фитиновата киселина, което подобрява усвояването на хранителни вещества и намалява риска от храносмилателни проблеми.

Още по темата:
  • Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1 Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1
  • Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2 Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2
3.0/5 2 оценки

Коментари към Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
    www.framar.bg 
    на 10 October 2025 в 12:58
    Коментирайте "Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здравословно хранене
  • Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Еврейски безквасен хляб Маца
  • Бърз домашен хляб с яйца, орехи и маслини
  • Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
  • Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
  • Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
  • Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Синдромът на неспокойните крака повишава риска от болест на ПаркинсонСиндромът на неспокойните крака повишава риска от болест на Паркинсон

Синдромът на неспокойните крака повишава риска от болест на Паркинсон

от 10 окт 2025г.Прочети повече
Лекарството Rapalink-1 може да забави клетъчното стареене и да удължи животаЛекарството Rapalink-1 може да забави клетъчното стареене и да удължи живота

Лекарството Rapalink-1 може да забави клетъчното стареене и да удължи живота

от 09 окт 2025г.Прочети повече
Кои храни и напитки могат да повишат риска от рак на простататаКои храни и напитки могат да повишат риска от рак на простатата

Кои храни и напитки могат да повишат риска от рак на простатата

от 09 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 23 часа и 39 мин.

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 13 дни, 19 часа и 54 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

от 10 юни 2025г. Прочети повече
Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

от 07 фев 2024г. Прочети повече
Да разбием заблудите - хляба Да разбием заблудите - хляба

Да разбием заблудите - хляба

от 28 юни 2022г. Прочети повече
 В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб  В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб

В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб

от 08 ное 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЦЕНТРУМ МУЛТИФРУТ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 60

АЦЕРОЛА ВИТАМИН C 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО ВСЕКИ ДЕН

СОРИОН РИПЕЪР крем 150 г

КАЛИЕВА СОЛ 500 г ЗДРАВНИЦА

АРТЕМИС БИО ЧАЙ СИЛУЕТ ЗА ОТСЛАБВАНЕ филтър * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЗИВЕКС ХИПЕРТОНИК спрей за нос 30 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 12:00:41

БРОНХО - ВАКСОМ ЗА ДЕЦА прах за перорален разтвор 3.5 мг * 10 OM PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 11:58:23

ЗОФЕН таблетки 7.5 мг * 60 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 11:55:50

АЛФА ЛИПОМАКС капсули * 60 ЕКОФАРМ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 11:47:22

БЛАНД таблетки * 30 ПРИ СТРЕС БОТАНИК

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 11:45:56
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival