Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

от 10 юли 2025г.
Редактор: Вероника Събова
Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Хлябът е един от най-старите основни продукти в света. В най-простата си форма представлява тесто от брашно и вода, със или без сол, ферментирало с естествено срещаща се мая и бактерии или с хлебна мая. През последните години все повече хора предпочитат да си приготвят хляб с квас. Но не всички имаме време да печем домашен хляб всеки ден, а занаятчийският може да бъде изключително скъп. За сравнение, хлябът, предлаган в супермаркетите, е евтин и изборът е голям. Но като се има предвид, че в магазините има толкова много опции, може да е трудно да подберем най-доброто на пазара. И така, какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или хляб с квас – и за какво трябва да внимаваме, когато избираме?

› Бял хляб
› Пълнозърнест хляб
› Хляб с квас
› Как да направите най-добрия избор?

Бял пшеничен хляб

Зърнените култури са съставени от три части – трици, богати на фибри, зародиш, съдържащ редица хранителни вещества, и нишестен ендосперм. Стандартният бял хляб обикновено се прави от пшенични зърна, които са обработени, за да се отстранят триците и зародишът, оставяйки само ендосперма. Това води до по-лека текстура и вкус – и по-малко хранителни вещества.

Любопитен факт

В края на 50-те години на миналия век учени от фабриката в Чорливуд, Великобритания, разработват метод за по-бързо производство на хляб. Те добавят твърди мазнини, допълнителна мая, химикали и емулгатори. Иновативната технология прави производството на хляб по-бързо и значително по-евтино, а добавените съставки удължават срока на годност на продукта.

Повечето видове бял хляб (а и не само), които се намират на рафтовете в супермаркетите, съдържат различни добавки, които повишават скоростта на производство, удължават срока на годност, подобряват вкуса и текстурата, както и заместват хранителните вещества, загубени по време на производството. В някои държави, като например Съединените щати, белият хляб може да съдържа калиев бромат – добавка, която подпомага задържането на въглероден диоксид и подобрява текстурата на хляба. Въпреки това той се счита за възможен канцероген за хората.

Поради добавените химикали и емулгатори, белият заводски хляб се определя като ултрапреработена храна.

Производство на хляб

Масово произвежданият хляб представлява основна част от диетата на много хора по света, а консумацията на ултрапреработени храни е свързана с редица здравословни проблеми. Въпреки това си струва да се отбележи, че начинът, по който храната се категоризира като ултрапреработена, обединява много различни фактори, поради което изследователите призовават за предпазливост относно отхвърлянето на хляба, предлаган в супермаркетите.

Пълнозърнест хляб

За разлика от белия хляб, в производството на пълнозърнест хляб се използват всички части на зърното (трици, зародиш и ендосперм), които са богати на полифеноли (група химикали с антиоксидантни свойства), основни хранителни вещества като витамин Е, фолат и магнезий, както и фибри, протеини и здравословни мазнини. Това означава, че преминаването от бял към пълнозърнест хляб може да намали риска от сърдечни заболявания и да подобри чревния микробиом. Консумацията на повече пълнозърнести храни е свързана с намален риск от рак.

Пълнозърнестият хляб, богат на фибри, засища за по-дълго време, тъй като се смила по-бавно от организма, което води до по-плавно повишаване на нивата на кръвната захар, а не до скок (наблюдаван често при консумация на бял хляб). Проучване установява, че хората, които ядат три порции пълнозърнест хляб на ден, имат по-нисък ИТМ и по-малко коремни мазнини в сравнение с тези, които консумират рафинирани зърнени храни.

Струва си да се отбележи, че някои видове хляб, предлагани на пазара като „продукт със семена“, не са непременно направени от пълнозърнесто брашно, въпреки че имат кафяв цвят.

Хляб с квас

Хляб с квас

Хлябът с квас може да бъде по-лесносмилаем от другите видове, тъй като бавният процес на ферментация разгражда протеина и прави витамините и минералите по-лесни за усвояване от тялото. Докато квасът ферментира, неговите естествени млечнокисели бактерии разграждат въглехидратите в брашното. Този процес значително намалява количеството трудносмилаеми захари, включително ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

Също така фибрите и органичните съединения, наречени полифеноли, осигуряват важно „гориво“ за чревните бактерии. По подобен начин, бавният процес на ферментация прави хлябът с квас полезен за хората, които контролират нивата на кръвната си захар. Установено е също, че този тип хляб увеличават чувството за ситост. Някои проучвания установяват, че хората се чувстват по-малко гладни след консумация на печени изделия с квас в сравнение с други видове хляб.

Хлябът с квас може да се приготвя както с пълнозърнесто, така и с бяло брашно. Пълнозърнестият хляб с квас съдържа повече фибри, докато този, приготвен с обогатено бяло брашно, може да включва повече желязо и витамини от група В.

» Защо хлябът с квас е най-здравословен

Как да направите най-добрия избор?

Направете най-добрия избор, като следвате тези прости съвети:

  • Търсете хляб, направен от нерафинирано, пълнозърнесто брашно – Етикетът може да бъде подвеждащ, така че дори ако хлябът ви е обозначен като многозърнест (направен от три или повече различни брашна), зърнен, 100% пълнозърнест или органичен, това не означава, че хлябът е пълнозърнест. Винаги проверявайте списъка със съставки, за да се уверите.
  • Изберете хляб с минимално количество съставки – Дължината на списъка със съставки разкрива много за метода на печене и приложените производствени процеси. С прости думи, търсете продукти с малко на брой съставки (за предпочитане такива, които познавате) и избягвайте хляб с добавени подсладители или растителни масла.
  • Внимавайте, когато купувате хляб с квас от магазина – Хлябът с квас е много актуален в момента, но ако не го правите вкъщи или не пазарувате от майстор пекар, има няколко улики, за които да внимавате. Някои производители предлагат хляб с квас, въпреки че не е приготвен чрез бавна ферментация. Някои от тези видове хляб съдържат съставки като мая, аскорбинова киселина, оцет и кисело мляко, използвани за имитиране на вкуса на кваса, ускоряване на времето за производство и удължаване на срока на годност. Ако искате да се насладите на предимствата на истинския хляб с квас, проверете етикета и избягвайте горепосочените съставки.
Източник:
  • Sourdough v white sliced: Which breads should we be eating?: https://www.bbc.com/future/article/20250704-sourdough-vs-white-sliced-which-breads-should-we-be-eating
  • Is bread healthy?: https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/is-bread-healthy

Често задавани въпроси

Бял или пълнозърнест хляб – кой да изберем?

За предпочитане е да изберете пълнозърнест пред бял хляб, тъй като той е по-богат на фибри, витамини и минерали, което го прави по-полезен за храносмилателната система и цялостното здраве. Белият хляб, от друга страна, е рафиниран, което означава, че губи голяма част от хранителните си вещества по време на процеса на производство.

Полезен ли е хлябът с квас?

Да, хлябът с квас е полезен за здравето. Той е по-хранителен и лесносмилаем в сравнение с обикновения хляб. Ферментацията, която е част от процеса на приготвяне, разгражда част от глутена и фитиновата киселина, което подобрява усвояването на хранителни вещества и намалява риска от храносмилателни проблеми.

Още по темата:
  • Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2 Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2
  • Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1 Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1
5.0/5 1 оценка

Коментари към Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
    www.framar.bg 
    на 12 July 2025 в 05:13
    Коментирайте "Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здравословно хранене
  • Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
  • Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
  • Погача за прощъпулник
  • Пълнозърнестият хляб е най-полезен
  • Баница от стар хляб, шунка и кашкавал
  • Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готови смеси за домашен хляб. Кои са добри?

преди 2031 дни, 18 часа и 24 мин.

Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

преди 2320 дни, 18 часа и 32 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 19 часа и 18 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 2 дни, 18 часа и 55 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 7 дни, 17 часа и 14 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 14 дни, 13 часа и 24 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

от 10 юни 2025г. Прочети повече
Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

от 07 фев 2024г. Прочети повече
Да разбием заблудите - хляба Да разбием заблудите - хляба

Да разбием заблудите - хляба

от 28 юни 2022г. Прочети повече
 В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб  В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб

В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб

от 08 ное 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival