Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Защо хлябът с квас е най-здравословен

Защо хлябът с квас е най-здравословен

от 10 дек 2019г., обновено на 14 яну 2020г.
Редактор: Данна Панджарова
Защо хлябът с квас е най-здравословен - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Много хора са убедени в предимствата на хляба с квас пред останалите видове. Казват, че той е с най-много ползи за здравето, усвоява се по-лесно, а някои дори са на мнение, че този хляб е безопасен за хората с цьолиакия (което не е вярно!). Но безспорно хлябът с квас е най-добрият и най-здравословният избор, който може да направите, що се отнася до консумацията на тестения продукт.

Какво представлява хлябът с квас?

Хлябът с квас се приготвя чрез една от най-старите форми на ферментация на зърно. Смята се, че е възникнала около 1500 г. пр. н.е. Втасването е в резултат на образуване на газове по време на ферментацията на зърното.

За съжаление, много често хлябът с квас, предлаган в търговската мрежа, съдържа и мая, която се слага, за да подпомогне втасването на тестото, но всъщност традиционната ферментация не се нуждае от това. Тя разчита на "дивата мая" и млечнокиселите бактерии, които са естествени съставки на брашното.

Млечните бактерии се съдържат и в други ферментирали продукти като кисело мляко, кефир, кисели краставички, кисело зеле и кимчи (стига те да са получени при процес на зреене, а не чрез добавянето на изкуствени закваски).

Квасът е основната "мая" за тестото, който е отговорен за втасването и особените качества на хляба. По време на приготвянето квасът ферментира захарите в тестото, като му помага да втаса и да придобие характерния вкус. Приготвянето на хляб с квас изисква много повече време, за да ферментира, което създава и характерната структура.

По-питателен от обикновения хляб

хляб с квас

Въпреки че хлябът с квас се прави от същите брашна, от които и обикновения, процесът на ферментация подобрява хранителния му профил по няколко начина. На първо място, пълнозърнестият хляб съдържа голямо количество минерали, включително магнезий, фосфат, калий и цинк. Наличието на фитинова киселина (наричана още фитат) обаче възпрепятства абсорбцията на тези минерали. 

Интересното е, че млечнокиселите бактерии понижават рН на хляба с квас, което подпомага разграждането на фитатите, а това, от своя страна, значително намалява съдържанието на фитинова киселина в него. Проучване доказва, че ферментацията при хляба с квас е в състояние да намали между 24-50% количеството на фитати, в сравнение с хляба с мая.

И за финал можем да кажем, че по-дългата ферментация подобрява вкуса и текстурата на хляба. Ако пък не ви харесва обикновения пълнозърнест хляб, приготвен с квас, може да го обогатите и да промените структурата му.

Лесно се храносмила

Най-голямото и важно предимство на хляба с квас е, че като всяка ферментирала храна и той се усвоява по-лесно. Причината за това е съдържанието на пребиотици - несмилаеми влакна, които хранят полезните бактерии в червата, докато пробиотиците са полезни бактерии, които се срещат в някои определени храни и добавки.

Редовната консумация на двете подобрява здравето на червата и облекчава храносмилането. Ферментацията също така разкъсва глутеновите връзки, което прави хляба с квас по-подходящ за хората с чувствителност към глутен.

Толерантността към глутена е индивидуална. Докато някои хора нямат видими проблеми след консумацията на протеина, при други симптомите са ясно изразени - стомашна болка, подуване, диария или запек.

Ниското съдържание на глутен в хляба с квас улеснява храносмилането при хора, чувствителни към глутен. Имайте предвид, че ферментацията не разгражда глутена напълно, така че хлябът, съдържащ пшеница, ечемик или ръж, трябва да се избягва от хора с непоносимост или цьолиакия.

хляб с квас

Хлябът с квас и кръвната захар

Хлябът с квас има и по-добър ефект върху нивата на кръвна захар и инсулин, отколкото обикновения, въпреки че причината за това не е напълно изяснена.

Изследователите смятат, че ферментацията променя структурата на молекулите на въглехидратите. Това намалява гликемичния индекс на хляба и забавя скоростта, с която захарите навлизат в кръвта.

Направени са и няколко контролирани изследвания на две групи хора - едната консумирала хляб с квас, а другата - обикновен. При доброволците от първата група са измерени значително по-ниски нива на захар и инсулин в кръвта.

Как да си приготвите сами хляб с квас прочетете в интервюто ни с Марияна Беличовска.

Източник:

www.healthline.com
Снимки: Данна Панджарова

5.0/5 2 оценки

Коментари към Защо хлябът с квас е най-здравословен

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Защо хлябът с квас е най-здравословен
    www.framar.bg 
    на 04 December 2025 в 10:31
    Коментирайте "Защо хлябът с квас е най-здравословен"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здравословно хранене
  • Бърза закваска за хляб
  • Хлебен квас с мед и стафиди
  • Ягодов квас с мед и стафиди
  • Домашен портокалов квас
  • Ябълков квас със стафиди
  • Квас от цвекло
  • Домашен ябълков квас с кафе
  • Насърчете имунитета си с квас от моркови, портокал и джинджифил
  • Хляб с квас и тиквени семена
  • Меден квас със стафиди и лимон
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Самотни майки в Китай делят един покрив и отглеждат заедно децата сиСамотни майки в Китай делят един покрив и отглеждат заедно децата си

Самотни майки в Китай делят един покрив и отглеждат заедно децата си

от 03 дек 2025г.Прочети повече
Един на всеки трима руснаци се самолекува, когато е боленЕдин на всеки трима руснаци се самолекува, когато е болен

Един на всеки трима руснаци се самолекува, когато е болен

от 03 дек 2025г.Прочети повече
Дефектни глюкомери може да са причина за смъртта на 7 души в САЩДефектни глюкомери може да са причина за смъртта на 7 души в САЩ

Дефектни глюкомери може да са причина за смъртта на 7 души в САЩ

от 03 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 33 дни, 23 часа и 28 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 43 дни, 19 часа и 41 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КАМЕРА ШИШЕ ДЕКОРИРАНО ОБИКНОВЕНО 150 мл

СТЕРИЛНА ТРИСЪСТАВНА СПРИНЦОВКА 5 ml EKOMET - 90

РОВАТИНЕКС капсули * 30

СЕБА МЕД ИНТИМЕН ДУШ ГЕЛ PH 3.8 С ПОМПА 200 мл

СЕБА МЕД ИНТИМЕН ДУШ PH 3.8 БЕЗ АЛКАЛИ 400 мл.

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЧАЙ ФИЛТЪР ДЕМИР БОЗАН * 90

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 дек 2025г. в 09:59:38

ДИМЕКС сироп 125 мл СОФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 дек 2025г. в 09:52:21

A37 Коклюш

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 дек 2025г. в 09:51:34

Детска градина "Пролет", с. Бяла река

Коментар на: Христина Боранова от 04 дек 2025г. в 08:49:13

Д-р Милка Салджийска

Коментар на: Златомира Табакова от 04 дек 2025г. в 02:55:42
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival