Еврейски безквасен хляб Маца

Matzo, matzah или matza е безквасен еврейски плосък хляб, който се приготвя на празника Пасха, когато квас или храна, смесена с квас, са забранени за консумация.
Маца се приготвя от брашно и вода. Брашното може да бъде пълнозърнесто или пречистено, но трябва да е от пшеница, лимец, ечемик, ръж или овес. Някои сефарадски общности приготвят хляба с яйца и плодов сок, но такъв не се яде за Пасха.
Маца за всекидневна консумация може да е мека или хрупкава. Предимно хрупкав вариант се предлага на пазара. Меката разновидност, ако се продаваше по магазините, по същество би била тортиля от кошерно брашно.
Мацата, която не е предназначена за консумация по време на празника, може да се направи с лук, чесън, маково семе. Дори може да се приготви от ориз, царевица, елда и други нетрадиционни брашна, които никога не трябва да се използват за Пасхалната Маца. Същото важи и за безглутеновия вариант от картофено нишесте, тапиока и други нетрадиционни брашна.
Необходими продукти:
- 3 чаши кошер брашно за Пасха
- 1 чаша студена вода
други:
- голяма купа
- точилка
- пергаментова хартия
- вилица
- херметичен съд
Начин на приготвяне:
Почистете кухненския плот и фурната старателно. Кипнете в тенджера с вода кухненските прибори, за да ги стерилизирате. Загрейте фурната до 200 градуса.
Изсипете брашното в голяма купа и постепенно добавете водата, като омесвате с ръце, докато тестото спре да бъде лепкаво. Месете не повече от 18 минути. Не оставяйте тестото да втасва, а веднага го разточете възможно най-тънко, след което го прехвърлете върху лист пергаментова хартия или накъсайте на малки топки и ги разточете на неголеми кръгли парчета. С помощта на вилица направете дупки по оформеното тесто, преди да го изпечете.
Поставете тънките плоски парчета тесто в загрятата фурна и печете за 5-8 минути, докато станат кафяви и хрупкави. Охладете напълно безквасния хляб Маца и съхранете в херметичен съд или сервирайте за Пасха.
*Ако тряба да приготвите по-голямо количество Маца за Пасха, изпечете допълнителни партиди отделно, тъй като ограниченията във времето затрудняват увеличаването на количествата на съставките в рецептата.
allrecipes.com
Снимка: foodandwine.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Царевичен хляб с кашкавал и зелен лук
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Виенска франзела
- Картофен хляб с лук
- Арабска питка с плънка от спанак
- Гнездо от хлебче с шунка, яйце и кашкавал
- Хлебчета със сладки картофи
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена)
Коментари към Еврейски безквасен хляб Маца