Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Възможно ли е да възстановим кърменето - релактация

Възможно ли е да възстановим кърменето - релактация

Възможно ли е да възстановим кърменето - релактация - изображение

Повечето хора мислят за кърменето като нещо, което се случва само след като жената е родила. Но трябва да знаете, че лактацията (процесът на производство на кърма) може да се прояви и при други обстоятелства.

Има ситуации, при които по една или друга причина майката не може да продължи с кърменето и се налага детето да бъде отбито. Млечната секреция намалява и постепенно спира.

След такива моменти все повече майки си задават въпроса: „Има ли шанс отново да започна да кърмя след дълъг период на пауза?“.

Да! Често майките имат такава възможност. Възможно е лактацията да се възстанови и дори да се индуцира при жени, които никога не са раждали!

Хормоните пролактин, прогестерон и естроген подготвят гърдите да произвеждат мляко по време на бременност. Пролактинът самостоятелно може да изпълнява същата работа и също така се освобождава, когато зърната се стимулират, например при сучене от страна на бебето или изцеждане на гърдите с помпа за кърма. Това означава, че не е необходимо да сте била бременна, за да кърмите.

Малко хора осъзнават, че лактацията може да бъде възстановена, дори след седмици или месеци на преустановяването й. Това е особено важно за недоносените бебета. Времето, което те прекарват в кувьоз, често причинява спиране на млекопроизводството при майката.

Освен това жените, които са осиновили дете, желаейки да изпитат всичките аспекти на майчинството могат да се борят да кърмят. И в двата случая, с помощта на консултант по кърмене, борбата може да бъде успешна.

Кърмя осиновено дете

Какво означава „релактация“?

Термин, с които се означава възстановяването на кърменето по всяко време, след като в гърдите на майката е спряло производството на мляко. Този термин се използва и за означаване на предизвикване производство на кърма при жени осиновили дете (които никога не са били бременни и не са кърмели преди това).

Какви са шансове за успех?

Има малко изследвания, но наличните твърдо показват, че с подходяща подкрепа повечето майки могат да се възстановят частично или напълно производството на кърма. В няколко проучвания степента на частична или пълна релактация варира от 75 до 98%. Но трябва да се изтъкне един важен фактор - в повечето от тези изследвания майките са получили помощ от добре обучени консултанти в подкрепа на кърменето.

Колко време отнема?

Производството на мляко може да се върне след няколко дни или няколко седмици и варира от жена до жена. При по-голямата част от майките, възстановяването на лактацията обикновено започва в рамките на около една седмица. Продължителността на възобновеното кърмене също е строго индивидуална (някои майки успяват да кърмят само около месец, а други докато решат, че е време за отбиване).

Колкото по-рано започнете процеса на релактация, след като преустановили кърменето, толкова по-големи са шансовете ви за успех. Но това не означава, че ако имате по-голямо дете, трябва да се откажете. Световната здравна организация предполага, че лактация може да се възстанови при бебета на всяка възраст, дори тези, които са на повече от една година.

Какво е необходимо?

За да може една жена да кърми трябва да бъдат изпълнения няколко условия:

 • млечните алвеоли да са развити;
 • тези алвеоли да отделят мляко;
 • гърдата да се изцежда редовно (чрез кърмене на бебето или изцеждане с помпа).

За развитието на алвеолите са необходими хормони най-важният, от които е пролактинът. Правилното стимулиране на гърдите води до неговото освобождаване от хипофизната жлеза, формиране на млечните алвеоли и предизвиква производството на мляко.

Съвети от консултант

Процесът на релактация е труден и няма гаранция, че ще успее. Много е важно жените да имат подкрепата на консултант по кърменето и да са силно мотивирани. Не без причина често се казва, че майчиното мляко се "произвежда" в главата.

Потърсете съвет от консултант по кърмене

Какво ще е отделеното количество кърма?

Това е трудно да се предскаже. Някои майки могат да възстановят напълно производството на мляко, а други - само частично, но каквото и да е количество то ще бъде от полза.

Какво ще е отдеденото количество кърма

Фактори определящи успеха на релактацията

Майчината решителност - това е може би най-важният фактор. Ако жената не е достатъчно силно мотивирана да кърми, ще бъде трудно да се възстанови лактацията. Тя трябва да бъде убедена в ползите за себе си и за бебето, както в здравословно, така и в емоционално отношение.

Професионализмът на консултант - ролята на консултанта е от първостепенно значение тук. Сътрудничеството му, оценката на факторите, които могат да възпрепятстват релактацията, както и способността му умело да мотивира жената са изключително важни.

Връзката на майката с детето й - особено важно е за майките на недоносени бебета, които са пребивавали дълго в болницата, както и за жените, които осиновяват деца. И в двата случая връзката може да не е твърде силна или нарушена.Контакт кожа с кожа

Това, което може да бъде полезно в тези случаи, е методът "Kangaroo-mother-care", известен още като контакт кожа с кожа. При него голо бебе се поставя на гърдите на майката. Препоръчва се предимно в грижите за преждевременно родени бебета, но се използва и в други ситуации.

Здравословното състояние на майката - тук се има предвид общото здравословно състояние на жената, както и на нейните млечни жлези. Ако една жена е имала проблеми с продукцията на кърма (ниски количества), е необходимо да се определят причините за това и да бъдат отстранени.

Предишен опит с кърменето - отношението на една жена към кърменето и дали тя има някакви предишни преживявания с него играе много важна роля. Ако има травма или изпитва силна тревожност, релактацията може да бъде много трудна.

Дължината на така нареченото "лактационно разстояние“ - това е един от ключовите фактори. Колкото по-дълга е продължителността на прекъсване на кърменето, толкова по-малки са шансовете за успех. Това е така, тъй като в този по-дълъг период бебетата свикват с хранене от бутилка и категорично отхвърлят засукването от гърда.

Желанието на бебето и готовността му да суче - колкото по-малко е детето и колкото е по-кратка "лактационната пауза", толкова по-голям е шансът за успешна релактация. Важни са също как бебето е било хранено до момента и какви са причините за спирането на кърменето.

Подкрепа от близкитеПодкрепа от околната среда и професионалисти - една среда, която подкрепя жената и приема нейните решения, оказва положително влияние върху процеса по възстановяване на лактацията. Консултантът трябва да мотивира майката и да й предостави цялата необходима информация за процеса на релактация и шансовете й да успее.

Как да възстановя лактацията си?

За да се произвежда отново мляко е необходимо бебето да се върне към гърдата. Но първото и може би най-важното нещо е да потърсите квалифицирана подкрепа в лицето на консултантите по кърмене или педиатри. Тази помощ е изключително важна, но не подценявайте подкрепата на други майки, роднини и приятели.

Поставете бебето до гърдата. Най-важно в процеса на възстановяване на лактацията е поставянето на бебето до гърда. Добре е това да се случва на всеки час или два. Необходимо е консултант да окаже помощ по време на първите опити, да оцени техниката на кърмене (да я подобри, където е възможно) и да намери най-добрата позиция за майката и детето.

Поставете бебето на гърда

Компресия на гърдата. Изцеждайте гърдата докато кърмите бебето. Това е особено ефективно ако детето е по-сънливо.

Притискайте гърдата, за да подпомогнете сученето

Протектори за зърна. В някои от случаите може да се използват протектори за зърна, ако бебето е свикнало прекалено много да поема мляко от шише. Те ще бъдат оприличавани от бебето на биберона на шишето.

Кърмене с протектори

Кърмене през нощта. Изследванията показват, че кърменето през нощта по-ефективно влияе върху производството на пролактин, поради което се препоръчва до да не се избягва. Друго, което оказва положителен ефект е спане заедно с бебето. Още повече, че честият физически контакт на майката и детето стимулира отделянето на окситоцин в тялото, хормона на привързаността, който също е отговорен за ефективната секреция на кърмата.

Нощно кърмене

Подробна информация за кърменето през нощта ще откриете в темите:

"Нощното кърмене - защо е толкова важно"

"Докога да продължи нощното кърмене"

Допълнително хранене. В началото на процеса на релактация, когато се произвежда малко кърма, бебето трябва да бъде допълнително хранено с мляко. Един добър начин да направите това е сондата за допълнително дохранване. Използвайте я докато кърмите бебето. Тя се прикрепя към гърдата, а млякото се оттича в устата на бебето по време на сукането. В резултат на това бебето стимулира лактацията, докато се храни с достатъчно количество мляко.

Дохранване със сонда

Бъдете търпеливи! Не насилвайте бебето към гърдата. То може само да докосва, ближе или засмуква зърното, без да поема правилно гърдата. Необходимо е много търпение в тези моменти. Ако изцедите няколко капки кърма (или адаптирано мляко ако все още няма кърма) върху гърдата това може да насърчи бебето да суче

Изцеждайте гърдите. Ако честото поставяне на бебето на гърда не е възможно или то не суче ефективно, най-добрият начин е да изцеждате гърдите си с помощта на помпа. Важно е да се прави редовно (най-малко през три часа), затова най-добре използвайте електрическа помпа, а за още по-голямо удобство двойна. Не правете паузи през нощта!

Двойна електрическа помпа за кърма

При положение, че детето се храни добре и производството на мляко се регулира според търсенето може да продължите да изцеждате с цел увеличаване на лактацията.

Повече информация относно избора на помпа за кърма и изцеждането на гърдите може да намерите в:

"Каква помпа за кърма да избера"

"Изцеждане и съхранение на кърма"

"Ръчно изцеждане на кърма"

Какъв е съставът на млякото при релактация?

Независимо дали се произвежда след раждането, по-късно след релактация или индуцирана лактация кърмата си е кърма. Специалисти са открили, че майки, които не са бременни, не произвеждат коластра. Вместо това кърмата им е подобна на преходното или зрялото мляко.

Какво е индуцирана лактация?

Индуцираната лактация е процес, при който започва производство на мляко без жената някога да е била бременна или да е имала скорошна бременност. Лактацията се индуцира при жени, които са осиновили бебе и имат желание да изпитат всички аспекти на майчинството като същевременно осъществят здрава връзка с децата си посредством кърменето.

Някои специалисти са съгласни, че не са необходими фармакологични лекарства за успешна релактация. Още повече, че някои от тях имат неприятни странични ефекти. Например, те могат да причинят депресия, прекомерна сънливост или сърдечни проблеми. Метоклопрамид и домперидон са най-често използваните и най-добре проучените лекарства стимулиращи лактация. Те обаче трябва да се приемат само под наблюдението на лекар, като стриктно се спазват неговите препоръки. Съществуват още специфични храни и билки, за които се смята, че спомагат производството на кърма.

Няма правило колко време е необходимо да се възстанови лактацията, нито има гаранция, че предприетите опити ще бъдат успешни. Заслужава си обаче да опитате! Кърменето е най-добрият избор за здравето на бебето! Освен това осигурява и стимулиращи здравето ефекти за вас. За жените осиновили деца, то може да бъде красиво начало на връзката с бебето, както и изпълнена мечта от майчинство.

Възможна ли е релактацията наистина?

Да. Има много успешни истории за възстановяване на майчиното мляко, особено в общности, където културата на кърмене е силна. Жените възстановяват кърменето много успешно, когато децата са болните, тежко недохранени или са били отбити твърде рано.

Ето какво показват проучванията:

Едно проучване на 139 индийски майки, които са прекратили кърменето за около десет дни, е установило, че 84% са в състояние изцяло или частично да го възстановят:

 • 61% от тях са го направили напълно;
 • 23% частично (т.е даването на адаптирано мляко е намаляло наполовина);
 • 16% не са успели.

Друго проучване на 84 майки на бебета (средно на възраст 2 месеца) в Корея дава следните резултати:

 • 75% от майки били с пълна релактация (т.е 90% или повече от храненията били само с кърма);
 • 25% от майките са възвърнали лактацията частично.

По-старо проучване на 366 майка в САЩ:

 • повече от 50% възвърнали напълно производство на кърма в рамките на един месец;
 • за 25% са били необходими повече от един месец, за да постигнат напълно целта;
 • останалите майки кърмели и дохранвали с адаптирано мляко до отбиването на децата.

Изследване на 50 майки на болни деца на възраст под четири месеца посочва следните резултати:

 • 92% от майките са възстановили кърменето напълно;
 • 6% частично.

 

Източници:

http://breastfeeding.support
https://www.breastfeedingbasics.com
http://www.llli.org
http://www.webmd.com
https://www.breastfeeding.asn.au
http://lovi.pl
https://www.motherlove.com
http://theleakyboob.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ФизиологияЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлНовиниБотаникаЗдравни съветиВидеоИсторияОрганизацииНормативни актовеПроизводители