Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Каква помпа за кърма да избера

Каква помпа за кърма да избера

Каква помпа за кърма да избера - изображение

Едно от ключовите решения, които трябва да направите, след като сте решили да кърмите, е изборът на помпа за кърма.

Преди обаче да вземете решение за закупуването на такава трябва да знаете, че ако не се налага да отсъствате от вкъщи за дълго време и изцяло поемете грижата за новороденото може изобщо да не се нуждаете от нея.

За случаите, в които ще се наложи да излезете за по-дълго време без бебето, ръчното изцеждане е ефективен и икономичен вариант.

Въпреки всичко ако сте решили, че помпа ви е нужна трябва да се запознаете с редица неща.

Всяка майка има уникален начин на живот и отношение към кърменето. Затова се предлагат широка гама от помпи, които са проектирани така, че да отговарят на определен начин на живот или ситуация. Има много опции, от които да избирате: ръчна, на батерии или електрическа; единична или двойна помпа; купувате нова или втора ръка? С броя на наличните опции, избора на най-подходяща ще бъде много труден.

Имайте предвид, че различните видове помпи отразяват многобройните индивидуални нужди на кърмещите жени и това, което е най-добро за ваша приятелка, може да не подходящо за вас. Изборът на идеалната помпа трябва да направите след разглеждане на много варианти и съобразяване с вашите нужди.

Има няколко фактора, които трябва да съобразите при избора си. Ако имате потърсете съвет от консултант по кърмене.

Колко често ще използвате помпа?

Ако ще бъдете далеч от бебето от време на време и производството на мляко е вече регулирано, ръчната помпа може да бъде всичко, от което се нуждаете.

Ако се връщате на работа на пълен работен ден или планирате да сте далеч от бебето си повече от няколко часа на ден, по-добра опция е електрическата помпа.

Ще имате ли ограничение във времето за изцеждане на гърдите?

Времето за изцеждане на кърма варира при различните видове помпи. Обикновено изцеждането трае около 10 до 15 минути на гърда. Ако възнамерявате да изцеждате кърма на работното място и не разполагате с много време може да помислите за електрическа помпа или такава на батерии. Употребата на двойна намалява времето за изпомпване наполовина, тъй като и двете гърди се изцеждат едновременно. А също така стимулира производството на мляко.

Необходимо ли е помпата да е лесна за сглобяване и транспортиране?

Ако е възможно, прегледайте инструкциите, приложени към няколко различни помпи, и изберете тази, която е лесна за монтаж, използване и почистване. Тъй като ако употребата й ви затруднява е възможно да се намали и изчезне желанието ви за изцеждане.

Уверете се, че можете да отстраните всички части от помпата, които влизат в контакт с кожата и млякото, за да бъдат почистени добре след употреба.

Помпата за кърма трябва да се разглобява лесно

Ако работите с помпата всеки ден или пътувате с нея, потърсете лек модел. Някои се поставят в куфарче с изолирана секция за съхранение на изцеденото мляко. Също така имайте предвид и нивото на шума. Има електрически модели, които са по-тихи от други. Ако е важно да бъдете дискретни, уверете се, че нивото на шума на помпата е приемливо.

Ако пътувате често или планирате да изцеждате кърма по време на работа, помислете за закупуването на лека помпа, която лесно се транспортира. Ще бъде необходимо още куфарче или удобна чантичка, в която да пренасяте помпата и изцедената кърма.

https://static.framar.bg/filestore/praktichna-pompa-za-transportirane.jpg

Регулируемо ли е вакуум засмукването?

Това, което е удобно за една жена, може да се окаже неудобно за друга. Ако изберете електрическа помпа – по-добрият вариант ще е тази, която позволява да контролирате скоростта и степента на засмукване.

Дали силиконовият уплътнител на помпата е правилният размер?

Силиконовите уплътнители (възглавнички) са чашките с форма на конус, които пасват на гърдите и зърната ви. Ако се притеснявате, че стандартният размер не е подходящ за вас, проверете при отделните производители за други опции. По-големи или подменящи се такива накрайници често са на разположение.

Силиконови уплътнители

Къде ще използвате помпа?

Ръчните и захранващите се от батерии помпи могат да бъдат лесни за транспортиране и използване в малки пространства. За разлика от тях електрическите са по-големи и по-тежки, по-трудни за транспортиране и се нуждаят се от източник на електричество.

Имайте предвид, че захранващите се с електричество помпи изискват да имате план Б в случаи на аварийни ситуации или когато достъп до електричество не е възможен. В такива ситуации ръчната резервна помпа или модел електрическа, на която може да се поставят и батерии може да помогне.

Ръчни помпи за кърма

Тези помпи позволяват да контролирате скоростта на изцеждане и много жени казват, че усещането най-много наподобява сученето на бебето. Ръчните помпи са идеални, ако ги използвате понякога през нощта или за кратки периоди, когато сте далеч от бебето. Те са много по-евтини, по-компактни и лесно се транспортират. И, разбира се, не е нужно да се притеснявате за електричество или за шума - повечето ръчни помпи са безшумни.

Използването на ръчна помпа е много по-интензивно и не е подходящо за редовно изцеждане. За работа с тях се изисква мускулна сила и участието на двете ръце, което ги прави по-трудоемки.

Ръчни помпи за кърма

Някои жени смятат, че гумичките по и около дръжката се износват сравнително бързо, затова обърнете внимание и на това (изберете помпа с ергономично проектирана дръжка). Вероятно изцеждането ще е трудно в началото и ще отнема повече време, докато овладеете най-добрия за вас ритъм, но с малко практика и това ще се случи. Ръчните помпи са по-лесни за употреба, когато гърдите са пълни. Потърсете модел с 2 фази – фаза на стимулиране и на изцеждане, за да направите изцеждането по-лесно, по-бързо и по-ефективно. Освен това вече има и модели, които са съвместими с шишетата за хранене.

Помпи за кърма на батерии

Тези помпи са по-скъпи от ръчните, но по-евтини от електрическите. Тяхното предимство е, че лесно се пренасят и не се нуждаят от електрозахранване. Ако помпата не ви е нужна за редовно изцеждане този модел е подходящ за вас. Изцеждането на кърма ще отнеме повече време с тази помпа в сравнение с електрическата. Необходимо е и да имате винаги резервни батерии под ръка.

Електрически помпи за кърма

Електрическите помпи са предпочитаният вариант ако: ще се изцеждате редовно, имате бебе изискващо специални грижи или се връщате на работа. Те също са изключително полезни, ако имате много ограничено време, тъй като са по-бързи от ръчните. Потърсете си електрическа помпа, която има регулируеми нива на засмукване, тъй като това ще ви позволи да изберете настройки, които най-много приличат на начина, по който вашето бебе суче. Също така както и при ръчните по-добрия вариант е двуфазната помпа. Някои от електрическите модели са изненадващо леки. Освен това може да имате предвид, че някои могат да се използват и с батерии (това е предимство в случаи, че нямате достъп до електричество).

Електрически помпи

Още едно предимство на електрическите помпи е, че някои от моделите могат да се използват с адаптер за кола (ако се наложи да изцеждате кърма по време на път). Подобно на ръчните и при електрическите има модели съвместими с шишетата за хранене.

Добър вариант за работещите кърмачки е специално разработения сутиен, който позволява да не използвате ръцете си при изцеждането на гърдите. В това време вие спокойно може да работите (да работите на компютър или да говорите по телефона).

Сутиен за помпа за кърма

Ако не планирате да изцеждате редовно и не желаете да инвестирате в скъпи помпи може да се спрете на ръчна или на батерии.

Единична или двойна електрическа помпа за кърма

Всички майки знаят колко е важно да спестявате време. Затова двойната електрическа помпа ще ви е от полза. С нея изцеждането на кърма е за много по-кратко време, тъй като я използвате на двете гърди едновременно. Сесията с тази помпа отнема около 10 минути, за сравнение с единичната са нужни от 20 до 30 минути. Установено е, че изцеждането от двете гърди едновременно стимулира нивата на пролактин и увеличава производството на мляко по-ефективно от изпомпването с единична помпа.

Двойни помпи за кърма

Двойната помпа е добър вариант, ако имате близнаци, ако спускането на кърма се забави след раждането или ако се налага редовно да се отделяте от бебето за продължителни периоди от време.

Единична електрическа помпа е идеална, ако се изцеждате по едно и също време. Други нейни предимства са, че е по-достъпна от двойната и по-лесно преносима.

Важно за безопасността ви!

Ако решите да използвате помпа втора употреба трябва добре да подберете модел. Изключително важно е да се разглобява напълно, за да може да се стерилизират всички нейни части. Ако това не е възможно по-добре да не рискувате. С кърмата може да бъдат пренесени бактерии и вируси - включително ХИВ и цитомегаловирус, които могат да замърсят помпата и да предадат инфекция на вас и вашето бебе.

Моделите предназначени за многобройни потребители, като тези в болничните заведения, са предназначени да предотвратят навлизането на кърмата в помпата.

Почиствайте частите на помпата след всяка употреба!

 

Източници:

https://www.fda.gov
https://www.lansinoh.co.uk
http://www.mayoclinic.org
https://www.whattoexpect.com
https://www.babycenter.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлНовиниФизиологияЛеченияЛюбопитноИнтервютаЗдравни съветиИсторияВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители