Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене на бебе с къса юздичка на езика

Кърмене на бебе с къса юздичка на езика

Кърмене на бебе с къса юздичка на езика - изображение

Какво е къса юздичка на езика?

Юздичката на езика означавана като френулум представлява малка лигавична гънка (връзка), свързваща долната част на езика с основата (пода) на устната кухина.

Нормален и къс френулум                                   Нормален френулум        Къс френулум

Късата юздичка е вродено състояние, което се означава с медицинския термин анкилоглосия. То се характеризира с по-къса подезична връзка, която нарушава нормалното движение на езика.

Състоянието се диагностицира по време на рутинен преглед на новороденото, но понякога може да остане незабелязано. То може да не бъде открито докато не се появят проблеми с храненето.

Статистиката показва, че между 4 и 11% от новородените са засегнати. По-често се установява при момчетата, отколкото при момичетата.

Какви са признаците на къса подезична връзка?

При бебето:

 • бебето не може да поеме правилно гърдата и често я изпуска;
 • дъвче или хапе зърното
 • не получава достатъчно мляко
 • рядко преглъща;
 • издава необичайни тракащи звуци докато суче;
 • заспива на гърдата;
 • не наддава добре на тегло.

При майката:

 • болка в зърното или разранявания по него;
 • премачкване на зърното;
 • вазоспазъм;
 • Запушени млечни канали;
 • мастит.

Процесът на кърмене

Млякото се образува в майчините гърди след раждането, но за поддържането и повишаването на количеството му е необходимо енергично сучене от страна на бебето. Ако то не може да суче правилно, количеството на кърмата ще намалее и е много вероятно да спре.

Детето трябва да отвори достатъчно широко уста, за да се даде възможност на езика да се подаде напред над ръба на венците, след което да поеме гърдата като обхване и част от ареолата. Това гарантира, че:

 • млечните синуси се масажират добре чрез движенията на езика на бебето и от натиска от страна на долния алвеоларен гребен, което води до освобождаване на мляко през зърното;
 • езикът преминал над ръба на венците предпазва зърното да не бъде болезнено премачкано;
 • перисталтичните движения на езика, (започващи от върха му към корена) поддържат притока на мляко;
 • тези движения също стимулират зърното да се удължава и да се насочва надолу към гърлото на бебето, като млякото попада в хранопровода. Повечето бебета могат да се изпразнят гърдата при 10 до 15 минути ефективно сукане.


Къса юздичка

В повечето случаи, френулумът се удължава от само себе си по време на първата година и не причинява никакви проблеми с храненето или говорното развитие. Но това зависи и от тежестта на състоянието.

Степени на къс френулумКогато обаче късата юздичка на езика е причина за проблеми с кърменето, бебето често не отваря устата широко, като по този начин не поема гърдата под правилен ъгъл. Вместо това поема зърното, като „дъвчейки“ само него, причинява силна болка и в крайна сметка го уврежда (по него може да се установят пукнатини, кървене, деформация, а в последствие да се развие и мастит).

Бебе, което суче само от зърното на гърдата

По-късият френулум възпрепятства подаването на езика над венечния ръб като по този начин зърното не се предпазва от нараняване. Той е причина и перисталтичните движения да не се извършват или да се извършват неправилно (само от едната страна на езика или на обратно от задната част на езика към върха му).

Позиции на езика

По този начин зърното не се удължава и мляко не се насочва правилно към хранопровода, което може да доведе до задавяне, аспирация на течности, кашлица, повръщане или задушаване.

Тъй като бебето не може да поеме правилно гърдата, млечните синусите не са стимулират добре и не се освобождава достатъчно количество мляко. Освен това поради силната болка от премачкването на зърното много често майките изпитват ужас от кърменето и се отказват от него.

Тези проблеми могат да продължават да съществуват въпреки оказана помщ от специалисти в областта на кърменето. За съжаление болката ще намалее само ако структурния проблем бъде отстранен.

Също както майката и бебето ще изпитва дискомфорт - глад, недохранване, гълтане на въздух, повръщане и рефлукс.

Кърменето при тези обстоятелства ще бъде всичко друго, но не и приятно или удовлетворяващо. То ще доведе до разочарование, чувство на тъга и вина от страна на майката и слабо наддаване на тегло или забавен растеж при бебето. Всичко това най-вероятно ще ви подтикне към прекратяване на кърменето и ранно отбиване.

Някои бебета с къса юздичка са в състояние да сучат ефективно, в зависимост от начина, по който е прикрепен френулума, както и индивидуалните вариации на гърдите на майката. Ако майката има малки или средни зърна, бебето може да извлича млякото доста добре. От друга страна, ако зърната са големи, плоски или обърнати, тогава дори лека степен на къса юздичка може да причини проблеми с кърменето.

Може ли късата юздичка да се коригира?

Да! При положение, че бъде установен къс френулум, който причинява трудности с естественото хранене ще бъде необходимо извършването на една лека манипулация наречена френулотомия. Тя е сравнително безболезнена и осигурява пълна мобилност на езика. Това е процедура, при която се прерязва лигавичната връзка и трае само няколко секунди. Извършва се с помощта на хирургическа ножица, скалпел или лазер и местна упойка. Причинява минимален дискомфорт и кървене (само няколко капки), необходими са няколко шева при използването на скалпел, а при употреба на лазер не са необходими.

Френулотомия

Някои бебета почни не усещат болка, а при други тя може да се сравни с тази при ваксинация. Родителите често съобщават, че бебетата им дори не плачат в хода на процедурата. Рискът от инфекция е минимален.

Веднага след извършването на манипулацията бебето може да бъде поставено на гърдата, за да се нахрани (а това също би могло да облекчи болката).

В повечето случаи, майката забелязва незабавно подобрение както в собствения си комфорт, така и в способността на бебето да суче по-ефективно. Колкото по-рано бъде открит проблема и се извърши френулотомия е толкова по-добре, тъй като при по-големи бебета ще бъде необходимо повече време, за да свикнат с по-свободните движения на езика и да се научат да сучат нормално.

Ако все пак това състояние не влияе на кърменето и не бъде открито в ранна възраст, то може да се установи по-късно ако детето започне да развива речеви проблеми.

Повече информация за кърмене на бебета със здравословен проблем може да откриете в: "Кърмене на бебе със специални нужди".

 

Източници:

http://www.breastfeeding-problems.com
http://tonguetie.net
http://www.lalecheleague.org
http://feedthebabyllc.com
http://www.nhs.uk/conditions
https://www.breastfeedingbasics.com/articles
https://www.babycenter.com
https://www.pregnancyvideo.net - клип

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиФизиологияНовиниЛюбопитноИсторияЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители